1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DPÖ, ŞUBAT AYI HAYAT PAHALILIĞI AÇIKLADI
DPÖ, ŞUBAT AYI HAYAT PAHALILIĞI AÇIKLADI

DPÖ, ŞUBAT AYI HAYAT PAHALILIĞI AÇIKLADI

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), şubat ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2.29 olarak açıkladı.

A+A-

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), şubat ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2.29 olarak açıkladı.

DPÖ Müsteşarı Ali Korhan tarafından açıklanan şubat ayı sonuçlarına göre, Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış, yüzde 5.64 ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubunda oldu.

Şubat ayında en yüksek fiyat artışı üzüm, salatalık ve uçak biletinde görülürken; en fazla ucuzlayan mallar da kabak, taze bakla ve beyaz lahana oldu.

DPÖ’nün, tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla beş ilçede, önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay yayınladığı Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nde, bir önceki aya göre, yüzde 2.29, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4.43 ve bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 14.58 değişim gerçekleşti.

Buna göre; Alkollü İçecekler ve Tütünde yüzde 5.25; Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetlerinde yüzde 2.74; Ulaştırmada yüzde 2.63; Sağlıkta yüzde 1.71; Eğitimde yüzde 1.11; Çeşitli Mal ve Hizmetlerde yüzde 1.02; Eğlence ve Kültürde yüzde 0.95; Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlarda yüzde 0.38; Lokanta ve Otellerde yüzde 0.33; Haberleşmede yüzde 0.02 artış oldu. Giyim ve Ayakkabıda ise yüzde 4.03 düşüş gerçekleşti.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 317 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 91 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiği belirtilirken, en yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 67.62 ile üzüm, yüzde 43.22 ile  salatalık ve yüzde 37.08 ile uçak ücreti (Ercan-Ankara); en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 44.58 ile kabak, yüzde 43.72 ile taze bakla ve yüzde 34.05 ile beyaz lahana oldu.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.