1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DR. MEHMET AVCI: “KAZA DEĞİL CİNAYET!”
DR. MEHMET AVCI: “KAZA DEĞİL CİNAYET!”

DR. MEHMET AVCI: “KAZA DEĞİL CİNAYET!”

''Bu sürücü istemeden bir kişinin ölümüne sebebiyet vermedi. Bilinçli olarak bir kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir ve bu cinayet anlamına gelir”

A+A-

Dr. Mehmet Avcı: “KAZA DEĞİL CİNAYET!”

Lefkoşa Metehan bölgesinde geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen ve 26 yaşındaki Asya Rıdvanoğlu’nun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan hazin trafik kazasını gazetemize değerlendiren Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs 724’e konuşan Avcı, MR 575 plakalı aracın sürücüsü olan ve bazı kurallara uyması zorunlu kılınarak ehliyet verilen Ali Aziz Zenginses’in, tedbirsizlik ve ihmalkarlık sonucu ölüme sebebiyet vermediğini, tam aksine bir cinayet işlediğini söyledi.

Ülkemizde yaşanan çoğu benzer kazada da cinayet suçu işlendiğini kaydeden Dr. Mehmet Avcı, “Sürücüler alkollü araç kullanmaktan korkmuyor, sürat yapmaktan korkmuyor, ehliyet verilirken konulan şartlara uymamakta korkmuyor, bunları yapacağında alacağı cezadan da korkmuyorsa devleti de suçlamak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kıbrıs724/Abbas ELMAS  

 Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, Kıbrıs 7/24’e geçtiğimiz hafta sonu Lefkoşa Metehan bölgesinde 26 yaşındaki Asya Rıdvanoğlu’nun feci şekilde hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trafik kazasını değerlendirdi.

Ülkede yaşanan trafik kazalarının birçoğunun eğitime dayalı bir ehliyet verme sistemi olmadığından, sürücülere kurallara uyacakları sözü alınarak ehliyet verildiğini ifade eden Dr. Mehmet Avcı, ülkede yaşanan trafik kazalarının en önemli unsurunun da eğitim yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti.

Ehliyet verilirken kurul raporu alınmalıydı

Avcı,  26 yaşındaki bir genç kızın hayatını kaybettiği bu kazaya da kaza denemez; aksi şekilde gidip çarpma denir şeklinde konuşarak, ehliyet verilirken bir sürücünün gözlerinin bozuk olması ve araç kullanırken gözlük veya lens kullanma zorunluluğu getirilmeden önce bir sağlık kurulundan geçirilerek rapor alması gerektiğini söyledi.

Bu şekilde rahatsızlıkları olan sürücülerin denetlenmesi gerektiğini ancak, bu sürücülerin rast gele değil spesifik olarak sürekli denetim altında tutulmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Avcı, kazada bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda bilinçli olarak ihmale dayalı ölüme sebebiyet verildiğini ifade etti.

Bilinçli olarak ölüme sebebiyet verildi

“İstemeden değil burada bir kasıt vardır. Kazayı yapan şahsın 50 promil alkol alması gerekirken 111 promil alkol alması, ehliyet verilirken şart koşulan lens veya gözlük kullanması zorunluluğuna uymaması ve 50 kilometre hız sınırı olan bir yolda üç katına yakın süratli olması istemeden kaza yaptığı anlamına gelmemektedir.” İfadelerini de kullanan Dr. Mehmet Avcı, “Burada bilinçli bir şekilde ihmal ve kasıt vardır. Bu sürücü istemeden bir kişinin ölümüne sebebiyet vermedi. Bilinçli olarak bir kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir ve bu cinayet anlamına gelir” dedi.

MR575 plakalı aracın kurallara uymayan genç sürücüsünün kaza yapmadığını, gidip o gencecik kıza çarptığını ifade eden Dr. Mehmet Avcı, “Eğer ona çarpmasaydı gidip bir başkasına çarpacaktı ya da başka bir yere çarpacaktı veya bir arabaya çarparak daha çok insanın hayatına mal olacaktı” dedi.

Devlet otoritesi eksik

Avcı, Ülkede çoğunluk olarak sürücü davranış bozuklukları görüldüğünü,yaşanan çoğu kazanın ana nedenini de Devlet otoritesinin ve iradesinin tam olarak oluşmamasına bağlana bileceğine dikkat çekerek, özellikle Devletin ilk olarak yapması gereken trafikteki kuralsızlığın önlenmesi konusunda niyetini gerçek anlamda göstermesi gerektiğinin altını çizerek, bu kurala devletin kendi kuralsızlıklarının da dahil olması gerektiğini söyledi.

“Sürücülerin kuralları çiğneme cesaretini nerden bulduğu araştırılmalıdır”

Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan kazada en son tartışılması gereken konunun yol şartları olması gerektiğini ifade eden Dr Mehmet Avcı,bugüne kadar ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında hep bir suçlu arandığını ancak,meydana gelen kazalarda devletin de suçlu konumunda olduğunu belirti. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, özellikle bu tür kazalarda bu kadar kural dışı araç kullanan sürücülerin bu denli bir cesareti nerden bulduğunun araştırılması gerektiğini kaydetti.

Kurallar korkusuzca çiğneniyor

“Sürücüler alkollü araç kullanmaktan korkmuyor, sürat yapmaktan korkmuyor, ehliyet verilirken konulan şartlara uymamakta korkmuyor, bunları yapacağında alacağı cezadan da korkmuyorsa devleti de suçlamak gerekmektedir.” İbarelerini kullanan Dr. Mehmet Avcı,“Ülkemizde artık bu tür trafik suçları işleyen sürücülere, özellikle alkol ve sürat nedeniyle oluşan kazalarda mahkemelerce caydırıcı ve ibret verici cezalar verilerek kendini göstermelidir” şeklinde konuştu.

“Devlet ve vatandaş üstüne düşeni yapmalıdır”

Ayrıca önerilerde de bulunan Trafik Kazalarını önleme Derneği Başkanı Dri Mehmet Avcı, toplumumuzda infial yaratan masum gençlerin aramızdan ayrılmasına neden olan olaylar meydana gelmemesi için devletin de niyet ve kararlılığını göstermesi gerektiğini belirterek, halkın da bu tür kuralsızlıkların engellenmesi için vatandaşlık görevlerini yapmaları gerektiğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum