1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dünya Ekonomisi İçin Kritik Hafta!
Dünya Ekonomisi İçin Kritik Hafta!

Dünya Ekonomisi İçin Kritik Hafta!

Başta Avrupa, ABD, İran ve Rusya olmak üzere dünya ekonomisi için dört kritik alanda bu hafta karar haftası..

A+A-

 

Bugün dünya ekonomisi için uzun bir haftanın başlangıcı. Fed Başkanı yeni politikasını anlatacak, İran müzakerelerde ikinci raunda başlayacak, Yunanistan'ın yeni planı oylanacak.

Yunanistan Avrupa'ya planını sundu ve cevabı bu hafta alacak. Euro Bölgesi'nin Yunanistan kararına ilişkin yorumlar çok farklı. Yunan hükümeti, görüşmeleri bir zafer olarak değerlendirirken, Avrupa'da ise farklı yönde açıklamalar geliyor. Euro Bölgesi Maliye Bakanları Yunan hükümetinin bugün sunacağı ve yapmayı taahhüt ettiği reformlar paketini değerlendirecek. Yunanistan'ın, yeni yardım karşılığında mali yardım programının, farklı şekilde adlandırsa da, getirdiği yükümlülükleri yerine getirme ve borç ödemelerine sadık kalacağı sözünü verdiği açıkça ifade edildi.

YELLEN KONGRE'DE

ABD'de Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, bu hafta dünyanın gözünü diktiği faiz artırımının zamanlamasını ve geleceğe dönük politikalarını anlatacak. Salı günü Senato'da Bankacılık Komitesi ile başlayacak olan Yellen'ın sunum, ABD Kongresi'nde devam edecek. ABD'nin bu hafta açıklayacağı çekirdek enflasyon rakamları da FED'in kararlarında etkili olacak. Fed'in 30 Haziran öncesi faiz tarafında Radikal bir karar alıp almayacağı merakla bekleniyor. Batıda bunlar olurken diğer taraftan Rusya ile yapılan anlaşma sonrası Ukrayna'da tekrar ipler gerildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yı yeni ambargolar konusunda tekrar uyardı.

İRAN'LA GÖRÜŞMELER BİTEBİLİR

Kerry'nin üzerinde durduğu bir diğer konu da İran ile yürütülen nükleer müzakereler oldu. John Kerry, Cenevre'de bu hafta düzenlenecek olan görüşmeler öncesi yaptığı açıklamada ABD Başkanı Barack Obama'nın, İran'ın müzakerelerde, nükleer programının barışçıl olduğunu kanıtlamak için yeterince çaba harcamadığı hissedilirse görüşmeleri durdurmaya bütünüyle hazır olduğunu söyledi. İran Başbakanı Hasan Ruhani, görüşmeler için kardeşini gönderdi. ABD-İran arasında nükleer müzakerelerin yeni raundu da bu şekilde başlamış oldu.


VARUFAKİS İLE KAVGA EDECEKLERDİ


Fransız Liberation gazetesi çok ciddi bir iddiada bulundu. Gazete Eurogroup görüşmelerinde Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ile Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'in kavga etmeye çok yaklaştıklarını yazdı.


Gazetenin toplantıdaki bir tanığa dayandırdığı haberine göre görüşmelerde Yunanistan'ın borç programı tartışmasında Dijsselbloem konuşurken Varufakis ona 'Yalancı' diye bağırdı. Ardından ikilinin arasında tansiyon yükseldi. Toplantıya katılan bir tanık ise, "Tansiyon öyle bir yükseldi ki neredeyse kavga edeceklerini sandık" diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.