1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ” DOLAYISIYLA BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ
“DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ” DOLAYISIYLA BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

“DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ” DOLAYISIYLA BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

“MÜLTECİLERİ VE HAKLARINI TANIMLAYAN YASA YOK”

A+A-

Ülkede mültecileri ve haklarını tanımlayan herhangi bir yasa veya mekanizma bulunmadığı, sığınmayla ilgili Avrupa Birliği müktesebatının da askıda olduğu belirtilerek, bu durumun sığınmacılar açısından olumsuz sonuçlar doğurduğu, genel olarak insan haklarına saygıyı yükseltme çabalarını da baltaladığı kaydedildi.

Mülteci Hakları Derneği ile bazı örgütler ve siyasi partiler, “Dünya Mülteciler Günü” dolayısıyla bugün Akdeniz-Avrupa Sanat Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Mülteci haklarıyla ilgili farkındalık artırmayı hedefleyen şiir ve poster sergisi ise bugün saat 18.00’de EMAA’da açılacak. Kermesin de olacağı sergide kısa film gösterimi de yapılacak.

Basın toplantısında basın açıklamasını okuyan Mülteci Hakları Derneği İletişim Sorumlusu Tegiye Birey, Mülteci Hakları Derneği’nin, kaçtıkları ülkelere zorla sınır dışı edilmelerini engellemek dahil olmak üzere sığınmacılara yardım etmek için müdahalelerde bulunduğunu belirtti.

Birey, Başbakan Sibel Siber’in halka, görüş ve önerilerini iletmesi konusunda yaptığı açık çağrıyı hatırlatarak, Başbakanlığın internet adresine “Kıbrıs’ın kuzeyinde, sığınmacı ve mültecilerin uluslararası hukuka aykırı olarak yargılanmasının, cezalandırılmasının ve sınır dışı edilerek devlet eliyle ölüme gönderilmesinin bir an önce durdurulması ve acil olarak sığınma hakkını tanıyan ve sığınmacıları koruyan gerekli yasal ve idari adımların atılmasını talep ederim” şeklindeki talebin gönderilmesini istedi.

Toplantıda, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’nin zorunlu göçe ilişkin değerlendirme raporu dağıtıldı.

“YASA VEYA MEKNİZMA YOK”

Birey, çoğu zaman kendi hükümetleri tarafından uygulanan zulüm ve insan hakları ihlallerinden korktukları için ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanların mülteci olarak tanımlandığını söyledi.

Mültecilerin yaşadığı sorunların başka bir ülkeye ulaştıklarında da son bulmadığını anlatan Birey, resmi olarak sığınma başvurusu yapmak zorunda kaldıklarını ve mülteci olarak tanına veya uluslararası koruma alana kadar uzun süre beklediklerini kaydetti. Birey, bazı ülkelerde sığınma başvurularını değerlendirecek mekanizmaların bulunmadığını ifade etti.

Ülkede ise mültecileri ve haklarını tanımlayan yasa veya mekanizma olmadığını söyleyen Birey, Kıbrıs’ta uygulanabilir olan sığınmayla ilgili Avrupa Birliği Müktesebatının ise Mayıs 2004’ten itibaren askıda olduğunu belirtti.

Birey, Bu durumdan dolayı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sığınmak için ülkeye kişilerin onur ve hayatlarını koruma amacıyla Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı ve Mülteciler Derneği ile birlikte çalıştığını kaydetti.

Birey, “Kıbrıs’ın kuzeyine gelen bu erkekler, kadınlar ve çocuklar, Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 14. Maddesinde tanımlanan, zulüm karşısında başka bir ülkede sığınma arama temel hakkına sahiptir. Mülteci Hakları Derneği, kaçtıkları ülkelere zorla sınır dışı edilmelerini engellemek dahil olmak üzere sığınmacılara yardım etmek için müdahalelerde bulunmaktadır” dedi.

Basın açıklamasına imza koyan örgütler ve partiler şöyle:

“Biyologlar Derneği, Birleşik Kıbrıs Partisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi, DAÜ-Sen, Feminist Atölye, Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi, Gender Advisory Team, Hasta Hakları Derneği, Kuir Kıbrıs, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, Kıbrıs Türk Yöneticiler Derneği, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kasından Yaşama Destek Derneği, Mülteci Hakları Derneği, Management Centre, Post Araştırma Enstitüsü, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, Toplumcu Demokrasi Partisi, Toplumsal Cinsiyet ve Azınlıklık Enstitüsü, Yeni Kıbrıs Partisi, YKP-fem”.

 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.