1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR!
DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR!

DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR!

Dünya basınının gündeminde İstanbul’dan tüm Türkiye’ye yayılan gösteriler vardı. Basın organlarının yanısıra Noam Chomsky, Slavoj Zizek ve Thom Yorke gibi isimler de harekete destek verdi

A+A-

Dünya, Gezi Parkı’ndan başlayan hareketlenmeyi konuşuyor. Avrupa’dan Amerika’ya Ortadoğu’dan Uzakdoğu’ya neredeyse bütün medya kuruluşları yaşanan protestoları okuyucuları ve izleyicileriyle paylaştı. Medya kuruluşlarının yanısıra uluslararası camiada önemli yere sahip, sanatçı, düşünür ve girişimciler Twitter’dan gönderdikleri mesajlarla Gezi Parkı hareketine destek verdi. 

İşte dünyadan Gezi Parkı yorumları:
Elcezire (Katar): Türkiye, hükümet karşıtı gösteri yapanları gözaltına alıyor. Göstericiler artık bunun ağaç için olmadığını söylüyor.
BBC (İngiltere): Erdoğan meydan okuyor. Gösterilerin bitmesini istedi Oturma eylemi olarak barışçıl bir şekilde başlayan gösterilere polis biber gazı sıktıktan sonra alevlendi. Polisin sert müdahalesi hükümete karşı tepki fırtınasına dönüştü.
NY Times (ABD): Polis, barışçıl göstericilere saldırdı. Bundan insanlar ve turistler zarar gördü.
Le Figaro (Fransa): Erdoğan gösterilere karşı sertliğini koruyor. Taksim, Türkiye’nin Tahrir Meydanı mı olacak? İstanbul havasında devrim kokusu var.
AP: Bir grup Boğaz Köprüsü’nden geçti.
GuardIan (İngiltere): Polis barış yanlısı göstericilerin üzerine biber gazı sıkarak şehrin savaşalanına dönmesine sebep oldu. Hükümetin gerginliği ana akım medyanın haberleri yayınlamamasıyla ortaya çıktı.
DaIly Beast (ABD): Polisin daha ağır silahlar kullandığına dair bir söylenti var.
PolItIken (Danimarka): Herkes Türk Baharı’ndan bahsediyor. Göstericilere göre Erdoğan, Osmanlı Sultanı gibi davranıyor.
DIe Welt (Almanya): Yaşananlar sadece ağaçlar için değil, Türkiye’nin geleceğini belirleyecek: Kitsch bir otoriteryen İslami yönetim mi yoksa özgür toplum mu?
BIld (Almanya): Türkiye uyandı...  Uzun yıllardır yaşamadığı bir geceden!

Filozoflar bir arada

Öte yandan dünyaca ünlü düşünür ve sanatçılar da sanal alemden harekete destek mesajları gönderdi. Düşünür Noam Chomsky, “Devlet otoritelerinin İstanbul’un merkezi Taksim’de barışçıl gösterilere karşı acımasız tedbirlere başvurmasını kınayan, temel insan haklarını koruyan Af Örgütü  ve diğer protestolara katılıyorum. Son günlerde gelen haberler Türk tarihinin, son yıllardaki Türkiye ve insanlarına karşı en iyiyi dileyen bizlerce de selamlanan ilerlemelerle geçmişte kaldığı zannedilen utanılmaz anlarından geriye kalanlardır” açıklamasını yaparken, ünlü rock grubu Radiohead’in solisti Thom Yorke, BBC’nin yaşananlarla ilgili bir haberini okuyucularıyla paylaştı. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey de “Korkutucu hihayeler/ #Türkiye’den gelen tweetler” notunu paylaştı. Ünlü filozof Slavoj Zizek de harekete destek verdiğini açıklayarak, mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.