1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. DÜNYADA BİR İLK
DÜNYADA BİR İLK

DÜNYADA BİR İLK

Dünyanın ilk yeraltı camisi ibadete açıldı

A+A-

Mimar Emre Arolat tarafından Hira Mağarası’ndan esinlenerek tasarlanan ve Dünya Mimarlık Festivali’nde ‘dini yapılar’ kategorisinde birinci olan Sancaklar Camii’nin çizgi dışı minaresi de volkanik taşlarla inşa edildi. 

Büyükçekmece, alışılmışın dışında görüntüsüyle dikkatleri çeken ve Dünya Mimarlık Ödülü’ne sahip bir camiye kavuştu. Hz. Muhammed’e ilk vahyin geldiği Hira Mağarası’ndan esinlenilerek tasarlanan cami, Sancak Ailesi’nin katkılarıyla yaptırıldı. Dünya Mimarlık Festivali’nin dini yapılar kategorisinde birincilik ödülü kazanan Sancaklar Camii, yeraltına inşa edilirken sadece gün ışığıyla aydınlanmak üzere tasarlandı. İskan belgesi, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün tarafından Sancak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sancak’a teslim edildi. Akgün, “Emre Arolat Hoca’nın bu projesi dünya çapında 2 ödül aldı. Proje bazında Barcelona’da ve bitmiş proje  olarak da Singapur’da birincilik ödülleri alan bir ibadethaneye sahibiz” dedi. 
Sancak Ailesi’nin Büyükçekmece’ye bir cami yapma isteğiyle başvurduğunu söyleyen Akgün, ödüllü eserin ortaya çıkış sürecini şöyle anlattı: 

OLAĞANÜSTÜ CÖMERTLİK
“Kendilerine ‘Farklı bir mimari tarzda yapsak olur mu?’ dedim. ‘Örneğin Hira Mağarası’ndan esinlenerek bir yapı inşa edilebilir mi?’ diye düşündük. Sonuçta mükemmel proje ortaya çıktı. Sancak Ailesi bu yapıtın oluşmasında emeğinin ve maddi gücünün yanı sıra önemli ölçüde gönlünü verdi. Ülkemize böyle bir eseri kazandırmak noktasında gösterdikleri olağanüstü cömertlikten dolayı şahsım ve Büyükçekmece halkı adına çok teşekkür ederim.” 

MİNARE VOLKANİK TAŞLARLA YAPILDI
Minaresi özel volkanik taşlarla yapılan caminin arka bölümünde ise ilahiyat alanında zengin kaynaklar içeren bir kütüphane, araştırmacıların hizmetine sunulacak. Cami sahip olduğu kütüphaneyle ibadetin yanı sıra bir yaşam alanı olarak da kullanılacak. 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.