1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DÜNYA'DA BİR İLK!
DÜNYA'DA BİR İLK!

DÜNYA'DA BİR İLK!

Borular temizleniyor, su akıyor...

A+A-

Asrın Projesi KKTC Su Temin Projesi’nde Deniz Geçişi İsale Hattı tamamlandı. Deniz suyu borulardan temizleniyor. Hedef 29 Ekim’de dünyanın dikkatini KKTC’ye çekmek

ÖNCE SAHİLE:  Asrın Projesi’nde sona gelindi. Su Temin Projesi’nde Mersin’den KKTC’ye su pompalanmaya başlandı. Bir müddet daha sahile akacak suyun, boruların içi temizlenmesinden sonra kullanım aşamasına başlanacak

YARISI İÇMEYE YARISI TARIMA: Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek. Suyun 37,76 milyon metreküpü yani yüzde 50,3’ü içme-kullanma ve sanayi suyu  olarak kullandırılacak. Geriye kalan 37,24 metreküpü yani yüzde 49,7’ü sulama alanlarına tahsis edilerek, tarıma aktarılacak

‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan ‘Su Temin Projesi’nde Mersin’den KKTC’ye su pompalanmaya başlandı. Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek. Suyun 37,76 milyon metreküpü yani yüzde 50,3’ü içme-kullanma ve sanayi suyu  olarak kullandırılacak. Geriye kalan 37,24 metreküpü yani yüzde 49,7’ü sulama alanlarına tahsis edilerek, tarıma aktarılacak.
Toros’lardan KKTC’ye akmaya başlayan su, Girne Güzelyalı bölgesinde Devlet Su İşleri’ne ait tesisin deniz sahilinden karaya çıkarıldı.
Bir müddet daha sahile akacak suyun, boruların içi temizlenmesinden sonra kullanım aşamasına gelecek.
Mersin’den akan su kısa zaman sonra pompalanarak Geçitköy Barajı’na akıtılacak. İlk etapta Başkent Lefkoşa’ya su verilmeye başlanacak.
Suyun Ada’ya çıkışı ile ilgili resmi törenlerin 29 Ekim’de yapılması planlanıyor. Törenlere Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması gündemde.

Denize 66.5 KM boru
Türkiye’den KKTC’ye askılı boru sistemiyle denizden su iletimini sağlayacak güzergahın uzunluğu 66,5 KM olarak belirlendi. Deniz Geçişi İsale Hattı’nda 500 metre uzunluğundaki son parçanın montajı geçtiğimiz günlerde tamamlandı.
KKTC Su Temin Projesi’nde 66,5 km’lik Deniz Geçişi İsale Hattı, her biri bin 600 milimetre anma çapına sahip ve 500’er metre uzunluğunda olan HDPE (High Density Polyethylene - Yüksek Yoğunluklu Polietilen) yekpare boruların birbirine mekanik olarak bağlanması ile Türkiye’den KKTC’ye ulaştı.

Deniz tabanına döşendi, dünyada ilk
Deniz geçişi isale hattı boruları, Türkiye ve KKTC kıyı kesimlerinde 20 metre su derinliğine ulaşıncaya kadar gömülü olarak, 20 metre ile 280 metre su derinliği arasında ise stabiliteleri beton ağırlık blokları ile sağlanmak suretiyle deniz tabanı üzerine döşendi.
KKTC Su Temin Projesi askılı boru sistemi ile denizin geçilmesi, şu ana kadar dünyada ilk kez denendi.

Toplam 106 kilometre
Türkiye tarafında, Anamur Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’nda depolanan su, Türkiye tarafı 23 KM, deniz geçişi 80 KM (66,5 km askılı borulu sistem) ve KKTC tarafı 3 KM olmak üzere toplam 106 KM’lik uzunluktan oluşuyor.
Proje, Dragon Çayı’ndan alınarak depolanan içilebilir kalitedeki suyun, Geçitköy Barajı’na aktarılmasını kapsıyor.

Yılda 75 milyon metreküp su
Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon m3 suyun iletilecek. Bu suyun 37,76 milyon metreküpü yani yüzde 50,3’ü içme-kullanma ve sanayi suyu  olarak kullandırılacak.
Geriye kalan 37,24 metreküpü yani yüzde 49,7’ü sulama alanlarına tahsis edilerek, tarıma aktarılacak.
Proje ile; halen kısıtlı yeraltı ve yüzeysel su kaynakları nedeniyle su sıkıntısı çekilen KKTC’ye hem içme-kullanma ve sanayi suyu temin edilecek, hem de 2045 yılına kadar su ihtiyacı karşılanmış olacak.
Ayrıca, yapılacak sulu tarım ile yüksek gelir artışları sağlanması hedefleniyor.

1-460.jpg

2-270.jpg

3-151.jpg

Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.