1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. DÜNYADA SADECE İKİ TANE VAR !
DÜNYADA SADECE İKİ TANE VAR !

DÜNYADA SADECE İKİ TANE VAR !

Dünyada bundan sadece iki tane var.

A+A-

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle 1933 yılında kurulan Eskişehir Şeker Fabrikası’nda bulunan ‘Altın Defter’den Türkiye’de bir tane, dünyada ise iki tane bulunuyor.

İlk yazısı Atatürk tarafından yazılan defterde, büyük devlet adamlarının hatıra yazıları bulunuyor. 

1926 yılında Uşak ve Alpullu’da şeker fabrikalarının kurulmasının ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla Eskişehir’e de fabrika kurulmasına karar verildi. Atatürk tarafından 1 Şubat 1933'de temeli atılarak 5 Aralık 1933'te de açılışı yapılan ve kentin önemli geçim kaynaklarından olan Eskişehir Şeker Fabrikası, yaklaşık bir asırdır aralıksız olarak hizmet vermeye devam ediyor.

İKİNCİSİ FRANSA'DA

Devlet himayesi altında bulunan 25 şeker fabrikasının arasında sadece Eskişehir’de bulunan ‘Altın Defter’ ise, fabrikanın kuruluşundan bu yana tarihe tanıklık ediyor. İlk yazısı, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1,5 sayfa olarak yazılan ‘Altın Defter’de, eski Cumhurbaşkanlarından Celal Bayar, eski Başbakanlardan Adnan Menderes’in yanı sıra çok sayıda yabancı devlet adamı ve iş adamlarının hatıra yazıları bulunuyor. 80 yıldır titizlikle muhafaza edilen defterin bir tanesinin Fransa’da, bir tanesinin de Eskişehir’de bulunduğu belirtildi.

Eskişehir Şeker Fabrikası Müdürü Satılmış Kavuncuoğlu, fabrikanın kuruluşundan bu yana tarihe tanıklık eden ‘Altın Defter’e sayfa kenarlarında altın yaldızlar bulunmasından ötürü bu adın verildiğini kaydetti. Defterin öneminden bahseden Kavuncuoğlu, “Fabrikamızda bulunan anı defteri ‘Altın Defter’ olarak adlandırılıyor. Anı defteri, Atatürk’ün fabrikayı açılışa geldiğinde fabrikayla alakalı yazdığı yazıları içermektedir. Akabinde yabancı misyon ve daha sonra fabrikamızı ziyaret eden o günkü cumhurbaşkanlarının, başbakanların anıları defterimizde gözükmüştür. Bu defterin sadece bizim fabrikamızda olmasının nedeni ise fabrikamızın temelinin atılımında ve açılışında Atatürk’ün bulunmuş olmasıdır” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Altın Defter'in ilk yazısının son cümlesini, "Türkiye Cumhuriyetimizi, böyle sanayi müesseselerle zenginleştirenlere, güzelleştirenlere minnet!" ifadelerini kullanmış.

HÜRRİYET

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.