1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. DÜNYADAN KATLİAMA TEPKİLER
DÜNYADAN KATLİAMA TEPKİLER

DÜNYADAN KATLİAMA TEPKİLER

Mısır'daki katliam, son birkaç günde dünyanın dört bir yanında düzenlenen yürüyüş, miting, toplantı ve gösterilerle lanetlendi. Bazı ülkelerde hayatını kaybeden Mısırlılar için gıyabi cenaze namazları kılındı, topluca dua edildi. Eylemlerin öne çıkan orta

A+A-

MISIR'DAKİ DARBE KARŞITLARINA YÖNELİK KATLİAMA KARŞI DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN TEPKİ YAĞDI

Mısır'daki katliam, son birkaç günde dünyanın dört bir yanında düzenlenen yürüyüş, miting, toplantı ve gösterilerle lanetlendi. Bazı ülkelerde hayatını kaybeden Mısırlılar için gıyabi cenaze namazları kılındı, topluca dua edildi. Eylemlerin öne çıkan ortak sembolü ise Rabia işareti oldu.

Almanya'nın başkenti Berlin'de darbe karşıtı pankartlar taşıyan ve Mısır'da darbe yapanlara karşı slogan atan yaklaşık 3 bin kişi, Alexander Meydanı'nda toplandı. Grup, kent merkezindeki Leipziger Sokağı'ndan Potsdam Meydanı yakınlarına doğru yürüdü.

Mısır'da akan kanın durdurulmasını ve seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin serbest bırakılmasını isteyen grup, "Mısır'da 3 bin ölü, katliamı durdurun", "Askeri darbeye karşı", "Mursi demokratik seçimle geldi" yazılı pankartlar taşıdı ve "Biz halkız", "Cinayeti ve savaşı durdurun", "Biz askere karşıyız", "Biz barışçılız" ve "Sisi senin dönemin bitti" şeklinde sloganlar attı.

Türk ve Mısır bayrakları ile Mursi'nin fotoğraflarının da taşındığı eylemin sonunda okunan bildiride, Mısır'da halk iradesine karşı darbe yapan Mısır ordusunun, Mısır halkına karşı çok daha şiddetli saldırılar yaptığı belirtilerek, " Mısır ordusu tüm dünyanın gözleri önünde kendi halkına karşı katliama girişmiştir. Halkına kurşun sıkanMısır ordusunun bir terör örgütünden farkı yoktur" ifadeleri kullanıldı.

Üzerinde Rabia işareti olan pankart taşıyan ve slogan atarken de Rabia işareti yapan katılımcılar, eylemlerini dua ile tamamladı.

PARİS'TE MISIR BAYRAKLARIYLA PROTESTO

Paris'in Trocadero Meydanı'nda toplanan yüzlerce gösterici, ellerinde Mursi fotoğrafları ve Mısır bayraklarıyla katliama tepki gösterdi.

Mısır'da öldürülenlerin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi'yi protesto etti.

LONDRA'DA SİSİ ALEYHİNE SLOGANLAR

Mısır'ın Londra Büyükelçiliği önünde cuma günü toplanan bir grup aktivist, katliamı protesto etti. Eylemciler, Savunma Bakanı Sisi aleyhinde sloganlar atarken, Mısır'da akan kanın durmasını istedi. 

İSVİÇRE VE BELÇİKA'DA GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Belçika'nın Anvers şehrinde ise El-Gazali Camisi'nde cuma namazı için bir araya gelen yüzlerce Müslüman, Mısır'da katledilenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İsviçre'nin Basel şehrindeki bir camide de Mısır'da katledilenler için cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı.

MISIR'IN WASHINGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ ASKERİ ATAŞELİĞİ ÖNÜNDE GÖSTERİ DÜZENLENDİ

ABD'nin başkenti Washington'da Mısır'ın Washington Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği binası önünde gösteri düzenlendi. Ataşelik önünde toplanan göstericiler, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti. Pankartlar açan ve sloganlar atan protestocular, geçici hükümet, ordu ve ABD yönetimine yönelik eleştiriler dile getirdi.

KANADA'DA GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Kanada'nın Ontario eyaletinde Mısır'daki katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden haberleşerek Kanada'nın en büyük eyaleti Ontario'nun Queen's Park'taki parlamento binası bahçesinde toplanan yüzlerce kişi, ellerinde Mısır, Kanada, Türkiye, Tunus, Filistin ve Libya bayrakları ile "Sisi defol", "Mursi'ye özgürlük" ve "Özgür Mısır" sloganları attı.

Mitingin ardından, parlamento binası önünde kurulu ses düzeninden açık havada okunması yasak olan ezan okundu. Ezanın ardından, bahçede cemaatle ikindi namazı kılan topluluk, ardından da Mısır şehitleri için gıyabi cenaze namazına durdu. Namazın ardından imam Şeyh Abdullah'ın yaptığı duaya "amin" diyen cemaatten bazılarının gözyaşı döktüğü görüldü.

SARAYBOSNA'DA PROTESTOLAR

Bosna Hersek'te yaşayan bir grup Mısırlı, ülkelerindeki sivil katliamı, Mısır'ın Saraybosna Büyükelçiliği önünde protesto etti. Mursi ile katliamda öldürülenlerin fotoğraflarını taşıyan eylemciler, askeri yönetim aleyhine sloganlar attı. Eylem sırasında, göstericiler ile büyükelçilik personeli arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Eyleme, Bosna Hersek'te yaşayan bazı Türk vatandaşları ile Boşnaklar da destek verdi.

Öte yandan, Bosna Hersek'teki bazı camilerde cuma namazı sonrasında, Mısır'daki katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

PAKİSTAN

Katliam, Pakistan genelinde de cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Başkent İslamabad’da Mescidi Şuheda Camisi'nde cuma namazından sonra toplanan yüzlerce kişi, protesto gösterisi düzenledi ve hükümetten Mısır ile ilişkileri dondurmasını talep etti.

Gösterilerde yapılan konuşmalarda, Müslümanların söz konusu katliama sessiz kalmaması istenirken, Pakistan halkının, darbe karşıtı barışçıl gösteriler sırasında katledilen kardeşlerinin yanında olduğu mesajı verildi.

Ülkenin diğer şehirlerinde de cuma namazı sonrası Mısır'daki katliam protesto edildi.

ENDONEZYA VE MALEZYA

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da cuma namazı sonrası Mısır ve ABD Büyükelçiliği ile Birleşmiş Milletler binası önünde Mısır'daki katliamlar protesto edildi.

Demokrasi ve İnsanlık için Dünya İslam Topluluğu (WISDOM) düzenlediği ve ABD'nin Cakarta Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişinin katıldığı eylemde, Amerika bayrağı ve Abdulfettah Sisi posterleri yakıldı. Çeşitli sloganlar atan topluluk Mısır'daki katliamı lanetledi.

Cakarta'daki BM binası önünde toplanan ve Güney Doğu Asya İnsani Komitesi'nin (SEAHUM) organize ettiği eylemde de yüzlerce kişi Mısır'daki katliama tepkisiz kalan BM'yi protesto etti.

Malezya'daki gösterilere katılanlar ise Mısır Savunma Bakanı Sisi'yi kınayarak, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve iadesini talep etti.

ERBİL

Irak'ın Erbil kentinde toplanan binlerce kişi, Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında demokrasi yanlılarına karşı katliamları protesto etti.

HOLLANDA

Mısır’da ordunun darbe karşıtlarına yönelik katliamı, Hollanda’nın Lahey kentinde protesto edildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) önünde düzenlenen gösteriye Türkler ve Mısırlıların yanı sıra Arap ülkeleri vatandaşları katıldı. Konuşmalarda, Türkiye’ye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Mısır halkına verdiği destekten dolayı teşekkür edildi. Mısırlı Mahmud Seyfi, Başbakan Erdoğan’a şükran borçlu olduklarını söyledi.

Mursi’nin posterleri, Mısır ve Türk bayraklarıyla darbe karşıtı dövizler taşıyan grup, katliamda hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okuyarak dua etti.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriye ellerinde “Mursi’ye özgürlük”, “Defol Sisi, seninleyiz Mursi”, “Zalimler için yaşasın cehennem” yazılı pankartlarla katılanlar, ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi’ye görevinin bir an önce iade edilmesini istedi.

Mısır’daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan Rabia işaretini de yapan grup, Avrupa’nın katliam karşısındaki sessizliğini kınadı.

FAS

Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanan onbinlerce kişi Mısır'daki askeri darbeyi ve sonrasında yaşanan katliamları protesto etti.

Fas'taki 6 sivil toplum kuruluşunun "Faslılar kanlı cuntaya karşı" ve " Mısır halkına yönelik katliama karşıyız" sloganları ile düzenlenen gösteride hükümetten Mısır'daki darbe yönetimini tanımaması veMısır Büyükelçisi'nin ülkeden gönderilmesi istendi.

Mısır'daki askeri darbe yönetimi ve Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarındaki göstericilerin dağıtılması sırasında yaşanan katliam aleyhine sloganların atıldığı gösteriye resmi rakamlara göre 30 bin, sivil toplum kuruluşlarına göre ise 100 binden fazla kişi katıldı.

 Fas'ta iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sivil kanadı Tevhid ve Islah Hareketi Başkanı Muhammed el-Hamdavi, Adalet ve İhsan Cemaati Genel Sekreteri Muhammed Abbadi,  Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Grubu Başkanı Abdullah Bevvanu'nun da hazır bulunduğu gösteriye Selefi eğilimli grupların liderleri de destek verdi.

Tevhid ve Islah Hareketi Başkan Yardımcısı Muhammed el-Hilali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap halklarının içinde bulunduğu savaşların tümünün bir olduğunu belirterek, " Barışçıl gösteriler şiddetin kurşununa galip gelecektir. Fas'taki bu halk yürüyüşü Arap halklarının gerçekleştirdiği devrimlerin çalınmasına izin verilmeyeceğinin bir ifadesidir" dedi.

Selefi eğilimli grupların liderlerinden Hasan el-Kettani ise Fas hükümetinden Mısır Büyükelçisinin gönderilmesini istedi.

Fas Dışişleri Bakanlığından geçen Çarşamba akşamı yapılan yazılı açıklamada, Mısır'daki ölümlerden duyulan üzüntü dile getirilmiş ve taraflara diyalog çağrısı yapılmıştı

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.