1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DÜNYANIN EN PAHALI ELEKTİRİĞİNİ KULLANIYORUZ”
“DÜNYANIN EN PAHALI ELEKTİRİĞİNİ KULLANIYORUZ”

“DÜNYANIN EN PAHALI ELEKTİRİĞİNİ KULLANIYORUZ”

Türkiye’de elektrik maliyeti KKTC’dekinin üçte biri ...

A+A-

 

Maliye eski bakanları Ersin Tatar ile Ahmet Uzun Türkiye’den elektrik getirilmesinin yararlı olacağını söyledi

Maliye eski bakanları Ersin Tatar ile Ahmet Uzun Türkiye’den elektrik getirilmesinin yararlı olacağını söyledi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Tatar,stratejik, politik ve ekonomik bakımdan ülkenin güçleneceğini söylerken, Uzun,su ve elektrik gelmesine taraftar olduğunu ancak bunların belli kurallar çerçevesinde getirilmesi halinde yararlı olacağını dile getirdi.

TATAR: “MALİYETLER BİZDE ÇOK YÜKSEK”
Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi projesinin Ulusal Birlik Parti zamanında ele alındığını ve Türkiye ile imzalanan 2013-2015 ekonomik işbirliği protokolünde yer aldığını kaydeden Tatar, Kuzey Kıbrıs’ta elektrik üretiminin tankerlerle getirtilen fuel oil ile yapıldığını ancak bu yakıtın dünyada giderek fiyatı artan bir yakıt olduğunu söyledi. Tatar, bu nedenle KKTC’de elektrik üretim maliyetinin yüksek olduğunu, bunun da fiyatlara yandığını dile getirdi.

“DÜNYANIN EN PAHALI ELEKTİRİĞİNİ KULLANIYORUZ”
Türkiye’de elektrik üretiminin barajlardan, kömürden ve fuel oil’den üretildiğini kaydeden Tatar, ancak giderek yakıta bağımlı elektrik üretiminden kaçınıldığını ifade etti.

Tatar, Türkiye’de elektrik maliyetinin KKTC’dekinin üçte biri olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi insanımız ve tüm işletmelerimizdünyanın en pahalı elektriğini kullanıyor. Bu yapının böyle gitmesi söz konusu olamaz. Elektriğe yapılan yüzde 30 artışa rağmen Kıb-Tek halen zarar ediyor. Bu zararıMaliye Bakanlığı’nın karşılayacak bir kaynağı yoktur. Mademki Sayın Erdoğan (Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) elektrik gelmesi konusunu gündeme getirdi demek ki Kıbrıs işleri uğraşan teknisyenler kablo ile elektrik getirilmesinin yararlarını masaya yatırdı. Bilimsel olarak incelenen veriler ışığında KKTC’ye elektrik getirilmesini şart olduğu görüldü.

“SU PROJESİNİN BAŞARISI ELEKTİRİĞE BAĞLI”
Tatar,Türkiye’den su geleceğini ancak su projesinin başarısının elektrik ile bağlantılı olduğunu ifade etti.

Tatar,“Su projesinin başarısı bile elektrik maliyeti ile orantılıdır. Elektrik çok pahalı olursa ülkeye su pompamla maliyeti de artacaktır. Türkiye’den su ile birlikte elektrik gelmesi projelerin başarıya ulaşmasına ve ülkedeki elektrik maliyetlerini düşmesine neden olacaktır” dedi.

“KARŞI ÇIKANLAR SİYASİ OLARAK BAKIYOR”
Türkiye’den elektrik gelmesinin ülkeye birçok yararı olacağını vurgulayan Tatar, stratejik, politik ve ekonomik bakımdan ülkenin güçleneceğini söyledi. Tatar sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’denelektriğin kablo ile getirilmesini ön gören UBP’dir. Ayrıca bu 2013-2015 ekonomik işbirliği anlaşmasında da yer almaktadır. Bu anlaşmada UBP’nin yanı sıra Özkan Yorgancıoğlu’nun da imzası vardır. Ancak partisi onun imzasına sahip çıkmamaktadır. Çünkü parti içerisinde Türkiye’ye bağımlı hale gelmeyi istemediklerini öne süren ve bu projelere karşı çıkan kişiler vardır. Onlar olaya ekonomik değil siyasi bakıyorlar. Ancak halk en ucuz en ekonomik neyse onu isteyecektir.

UZUN: “SORU İŞARETLERİ GİDERİLMELİ”
Maliye eski Bakanı Ahmet Uzun, Türkiye’den su ve elektrik gelmesine taraftar olduğunu ifade etti. Bunların belli kurallar çerçevesinde getirilmesi halinde yararlı olacağını dile getiren Uzun, “Belli kurallar çerçevesinde bizim de onay vereceğimiz,TC yetkilileri ile konuşarak kurallara bağlanarak su ve elektriğin getirilmesini yararlı görüyorum. Ancak halen daha gelecek olan suyun nasıl dağıtılacağı, ücreti, nerelere verileceği ve ne için kullanılacağıaçıklanmamıştır” dedi.

Elektrikgetirilmesini kimisinin onayladığını kimisinin ise karşı çıktığınıbelirten Uzun, “Artık dünya globalleşiyor, birbirine entegre oluyor. Dolayısı ile körü körüne karşı olmak doğru değildir. Fakat elektrik gelecekse kime bağlı olacak, kim getirecek ve bunda Kıb-Tek’im rolü ne olacak. Bunların açıklığa kavuşturulması lazım” şeklinde konuştu.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.