1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DÜNYAYI AYAĞA KALDIRACAK İMZA!
DÜNYAYI AYAĞA KALDIRACAK İMZA!

DÜNYAYI AYAĞA KALDIRACAK İMZA!

Dünyayı ayağa kaldıracak imza

A+A-

Karar Putin'in Kırım'ın bağımsızlığını tanıdığını belirten kararnameyi imzalamasından bir gün sonra gerçekleşti.

Kırım'da Pazar günü yapılan referandumda halkın yüzde 96.77'si Rusya'ya katılmayı kabul etmişti. AB ülkeleri ve ABD ise yapılan referandumun geçersiz olduğunu belirterek Kırım'ın bağımsızlığını tanımayacaklarını kaydetmişlerdi.

Putin anlaşmayı imzaladı

Putin, "Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni bir federal bölge oluşturulması" anlaşmasını imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Mart'ta yapılan referandumla ilgili Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya bağlanması konusunda Kremlin'de tarihi bir konuşma yaptı. Putin, Kırım'da yapılan referandumun tamamı ile demokratik, meşru ve uluslar arası hukuka uygun olduğunu söyledi. Pazar günü gerçekleşen referandumda Kırım halkının yüzde 96'sı Rusya ile birleşmeye 'evet' demişti.

Kırım'da yaşayan Tatarların rehabilitasyon süreci için her türlü önlemin alınacağını belirten Putin, Kırım halkının Rusça, Ukraynaca ve Tatarcayı resmi dil olarak kabul etmelerinin doğru olacağını söyledi. Konuşmaları sık sık alkışlarla kesilen Putin, 'Tüm siyasi ve yasal kararlar Kırım Tatarlarının rehabilitasyon süreci için tamamlanacak. Onların hakları kelimenin tam anlamı ile verilmeli…' dedi. 2,2 milyon nüfusun yaşadığı Kırım'ın yüzde 15'ini Kırım Tatarları oluşturuyor.

Rus lider, 'Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatarcanın eşit devlet dili olarak kabul edilmesi doğru olur. Bunun Kırım halkı tarafından da desteklenen bir düşünce olduğunu biliyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

 

KIRIM RUSYA'NIN AYRILMAZ PARÇASI

Kırım'ın Rusya'nın ayrılmaz parçası olduğu, gelenek ve kültür açısından Rusya'ya çok benzediğini savunan Putin, 'Kırım insanların kalbi ve bilincinde yer aldı ve böyle kalmaya devam ediyor. Kırım Rusya'nın ayrılmaz parçası. Kırım Tatarlarına karşı zalim şekilde haksızlık yapıldığı dönem yaşandı. Sürgünlerde çeşitli halklardan oluşan milyonlarca insan zarar gördü. Kırım Tatarları topraklarına döndü. Onların haklarının geri iade edilmesine ilişkin karar tam kapasitesiyle iyi iş. Bu onların ortak evi, küçük memleketi ve Kırım'da Rus, Ukrayna ve Kırım Tatarcanın eşit haklara sahip 3 devlet dilinin olması doğru olur.' dedi.
 

KIRIM ANAYASAYA AYKIRI OLARAK UKRAYNA'YA VERİLDİ

Kırım Rusya'nın ayrılmaz parçası olduğunu ve olmaya devam edeceğini savunan Rus lider, 'Tarihi dönemler oldu. 1954 yılında Kırım ve aynı anda Sivastopol Ukrayna'ya verildi. Bu dönemin SSCB Komünist partisi Başkanı Nikita Kruşçev'in bizzat girişimiyle oldu. Bunu ne neden oldu bu konuyu tarihçiler araştırsın. Konuyu tüm anayasa normlarını ihlal ederek kulislerde çözdüler. İnsanları kanıtlar karşısında zor durumda bıraktılar. O zaman Ukrayna ve Rusya'nın birlikte olmayacağı asla akla gelmezdi. Çoğu insan tüm olayların SSCB'nin dağılmasında anlamazdı. Çoğu Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) yeni devlet şekline dönüşeceğine, tek para birimi ve tek ekonomi topluluğu olacağını umut ediyordu. Ama bunlar hep vaat olarak kaldı, büyük devlet ise kurulamadı. Bu durumda Rusya şunu anladı: Ondan sadece çalmadılar, aynı zamanda soydular. Rusya'nın kendisi SSCB'nin dağılmasına katkı sağladı. Kırım ve Sivastopol'da Karadeniz Donanması unutuldu. Milyonlarca Rus bir saniyede azınlık durumuna düştü. Milyonlarca Rus aynı ülke çatısında uyurken, ertesi gün başka bir ülkede gözlerini açtı. Kırım halkı, 1991 yılında kendilerinin patates çuvalı gibi el değiştirdiklerini ifade ediyor. Rusya ise bunlara göz yumdu, durumla barıştı ve bu kahrı yuttu. Ülkemiz kendi çıkarlarını koruyamayacak bir durumdaydı.' değerlendirmesinde bulundu.
 

UKRAYNA YÖNETİCİLERİNE PUTİN'DEN AĞIR SUÇLAMA

Ukrayna'da meşru bir yönetim olmadığın ve ülke yönetiminin radikal gruplar tarafından ele geçirildiği eleştirisi getiren Putin, kardeş Ukrayna halkı ile ilişkilerin süreceğini ve anahtar rol oynayacağını vurguladı. Rus lidere göre ırkçı, neo-Nazi ve Russofobiası olan insanlar yönetime geldi ve Ukrayna halkının geleceğini belirliyor.

Kırım'ın Ukrayna toprağı olarak kabul ettiklerini, Karadeniz ekonomik sahası ve Kerç Boğazı sınırları ile Ukrayna ile anlaşmaya çalıştıklarını hatırlatan Putin, ilginç tespitlerde bulundu: 'Ukrayna'nın bizim güzel komşumuz olacağına, Rus dilli nüfusun demokratik bir ülkede yaşayacağına ve onların haklarının çiğnenmeyeceğine inanıyorduk, ama durum başka tarafa çekildi. Ukrayna'yla ilişkilerimiz bizim için çok önemli ve onlar çıkmaz tartışmaların rehinesi olmamalı. Defalarca Ruslar tarihlerinden ve hatta dilinden uzaklaştırılmaya çalışıldı. Ruslar ve başka Ukrayna vatandaşları sonsuz bir krizin kurbanları oldu. Ukrayna halkının neden değişiklik istemelerini çok iyi anlıyorum. Onlar hükümetlerinden bıktılar, onu görmez hale geldiler. Cumhurbaşkanları, başbakanlar, Rada vekilleri değişti, ama onların halka yaklaşımı hiç değişmedi. Onlar Ukrayna'yı resmen sağdılar, finans çıkarlarını elde etmeye çalıştılar.'
KIRIM'DA ANLAŞMADAN FAZLA ASKERİMİZ YOK

Kırım'da buluna Rus üslerinde Kiev yönetimi ile imzalanan anlaşmanın ötesinde bir askeri varlığın bulunmadığını ifade eden Putin, askeri üslerin güçlendirildiğini doğruladı. İkili anlaşmaya göre Rusya'nın Kırım'da bulunan üslerinde 25 bin kadar asker bulundurabiliyor.

Kremlin'de yapılan toplantıya Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi senatörleri, alt kanadı Duma milletvekilleri, hükümet üyeleri, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım milletvekilleri ve devlet kuruluşlarının üst düzey yetkilileri katılıyor.

Kırım'ın bağımsızlık kararını tanıyan Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'ya bağlanması konusunda da anlaşmanın hazırlanması için parlamentoları görevlendirdi.

Rusya'nın Kırım'ı tanıması ve sonrasında da ilhak planlarına tepki gösteren ABD ve AB, Putin'e yakın 20 civarında isim için mal varlıklarını dondurma ve seyahat yasağı getirdi. Yurt dışında dondurulacak hesapları ya da mal varlıkları olmadığını kaydeden yetkililer, ABD ve AB'ye henüz karşı yönde bir yaptırım planlamıyor.a

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.