1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DÜNYAYI SARAN ÇILGINLIK
DÜNYAYI SARAN ÇILGINLIK

DÜNYAYI SARAN ÇILGINLIK

Peyni ekmek gibi satıyor.

A+A-

Akıllı telefon satışlarındaki çılgınlık sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı sardı. Geçen yıl 1 milyar 10 milyon akıllı telefonun satıldığı dünyada, bu yıl satışın 1 milyar 264 milyona ulaşması bekleniyor. Telefon çılgınlığını 326 milyon adetle tabletler ve 104 milyonla televizyonlar izleyecek. Diz üstü bilgisayarlar ile masaüstü bilgisayar satışları ise düşmeye devam edecek.

1924 yılından beri düzenlenen ve dünyanın en önemli tüketici elektroniği fuarı kabul edilen IFA Berlin’in, 2014 basın tanıtım toplantısı ilk kez Türkiye’de yapıldı. Antalya’da düzenlenen ve 60 ülkeden 400’e yakın gazetecinin katıldığı toplantıda, cep telefonlarından tabletlere, televizyonlardan küçük ev aletlerine kadar dünya genelinde tüketici eğilimlerine ilişkin beklentiler basın mensuplarıyla paylaşıldı.

PAZAR 835 MİLYAR AVROYA YÜKSELECEK

GFK Küresel Direktörü Juergen Boyny, elektronik ürünler pazar hacminin bu yıl 780 milyar avro gelecek yıl ise 835 milyar avroya ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Bu pazarda Güney Amerika’nın payının 2 puanlık artışla yüzde 26’ya yükselirken; Gelişmekte olan Asya ülkelerinin payının yüzde 12’den 10’a düşeceğini söyledi.

AKILLI CİHAZ SATIŞLARI 2 MİLYARA DAYANACAK

Boyny’nin verdiği bilgilere göre çekirdek işlemcili cihaz satışlarında yüksek büyüme devam edecek. Geçen yıl 1.6 milyar cihaz satılırken, bu yıl satışın 1 milyar 972 milyon adet olması bekleniyor. Burada en büyük payı ise akıllı telefonlar alıyor. 2011 yılında 441 milyon, 2012 yılında 685 milyon adet akıllı telefon satılırken, bu sayı 2013’te 1 milyar 10 milyona; 2014 sonunda ise 1 milyar 264 milyona yükselecek. Böylece elektronik ürün pazarında akıllı telefonun payı 2014’te yüzde 38’e çıkacak, 2015’te ise yüzde 42’yi aşacak.

TABLET YÜKSELECEK, MASAÜSTÜ DÜŞECEK

Tablet satışları 326 milyona yükselirken, notebook satışları 169 milyona, masaüstü bilgisayarlar 109 milyona düşecek. Televizyon satışları ise 80 milyondan 104 milyona fırlayacak.

Messe Berlin Direktörü Christian Göke ise , IFA’nın değişen dünyaya ayak uydurmak için sadece birkaç ay sonra mağazalarda yer alacak ürünlerin tanıtımını değil, önümüzdeki yıllarda sektörü etkileyecek değişkenlere de yer vereceklerini anlattı. Göke, “TV ve video sistemleri geleneksel tüketici elektroniği ürünleri ile sınırlı değildir. Yeni tüketici elektroniği çok daha geniştir. Bugün e-sağlık hizmetleri, giyilebilir teknoloji, güvenlik sistemleri gibi evimize ve telefonumuza bağlı sistemleri içerir. Yerel elektronik aletler bile eskisine göre çok daha ‘bağlı’ hale geldi. Teknolojideki değişime bağlı olarak endüstride de değişim gözlemliyoruz. Bazı köklü ve tanınmış markalar yeni markalarla iş birliği içine giriyor, birçok yeni Çinli marka tek başına ya da Batılı ortaklarla pazardaki yerlerini sağlamlaştırıyor, Procter&Gamble gibi başka alanların markaların yeni oyuncuları da bu sektöre girmeye başladılar” dedi.

HÜRRİYET

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.