1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DURUM NORMALE DÖNÜYOR
DURUM NORMALE DÖNÜYOR

DURUM NORMALE DÖNÜYOR

son zamanlarda yaşanan intihar, tecavüz ve ayaklanma gibi olayların ardından

A+A-

Rum Merkezi Cezaevi’ndeki durumun, son zamanlarda yaşanan intihar, tecavüz ve ayaklanma gibi olayların ardından günden güne normale dönmeye başladığı haber verildi.

Alithia gazetesi “Cezaevindeki Durum Normale Dönüyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, cezaevindeki durumun dün sakin olduğunu, öte yandan Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun Ombudsmanlık çalışanları ve “Tüm Kıbrıs Avukatlar Derneği” heyetiyle cezaevine yaptığı ziyaretin ardından, mahkûmlarla iletişim ve diyalog köprüsünün açıldığını kaydetti.

Gazete, yaşanan yeni bir gelişmeyle, cezaevi çalışanlarından, müdür yardımcılığı görevini yürüten Andreas Ellinas’ın ise dün görevinden istifa ettiğini belirtti.

Haberde, Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun, dün cezaevini ziyareti sırasında, personel ve mahkûmlar arasında daha iyi bir iletişim kurulması aynı zamanda mahkûmlara daha insani bir yaklaşım gösterilmesiyle, birçok problemin çözülebileceğini söylediği de aktarıldı.

Cezaevinde mahkûmlara yönelik su ve elektrik kesintileri konusu gibi, çok kolay bir şekilde çözülebilecek konular olduğuna da dikkati çeken Savvidu, cezaevindeki sorunların kayda geçirilmesinin hafta itibarıyla başlayacağını dile getirdi.

Rum Çevik Kuvveti’nin cezaevinde bulunmasıyla ilgili bir soruya karşılık ise Savvidu, dün gerçekleştirilen Rum Meclisi Hukuk Komitesi toplantısı sırasında, Rum Adalet Bakanı’nın, çevik kuvvetin cezaevindeki varlığının, geçici olacağını söylediğini aktardı.

Cezaevini ziyaretinde, personel ve mahkumlar arasında herhangi bir iletişim olmadığı izlenimi edindiğini ve bunun büyük bir problem olduğunu dile getiren Savvidu, mahkumların konuşmaya ve kendilerinin birileri tarafından dinlenmesine susamış olduklarını ifade etti.

ADALET BAKANI RUM MECLİSİ HUKUK KOMİTESİ’Nİ BİLGİLENDİRDİ

Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İoannas Nikolau’nun, dün Rum Meclisi Hukuk Komitesi’ni cezaevindeki durum hakkında bilgilendirdiğini yazan gazete, bakanın, ağır hasta olan hükümlülerin tedavilerinin Athalassa Hastanesi’nde yapılacağını, ayrıca cezaevinde sağlık hizmetleri koğuşu meydana getirileceğini söylediğini aktardı.

4 Mart 2013 tarihinden bu yana, cezaevindeki durumun iyileştirilmesi için çalışmaya başladığını anlatan Nikolau, bazı önlemler alındığını ve stratejik bir plan yapıldığını söyledi.

Gevşeklik gösterildiğini ve bazı tedbirlerin zayıflatıldığını dile getiren Rum bakan, gereken işbirliği olmadığı zaman, zihniyetin değişmesinin zor olduğuna dikkati çekti.

Yeni cezaevi inşa edilmesi için yakın zamanda ihaleye çıkacaklarını da dile getiren Rum bakan, bazı milletvekillerinin, istifa etmesi yönündeki açıklamaları konusunda ise, eleştirilere açık olduğunu ancak bu eleştirinin tek başına bir işe yaramadığını söyledi.

Gazete, Nikolau’nun Rum Sağlık Bakanı Petros Petridis’ten, Merkezi Cezaevinden başka bir yere atanan cezaevi psikiyatristi Luis Kariolu’nun, dün göreve başlayan yeni psikiyatrisin desteklenebilmesi için, bir süre daha görevinde kalmasını isteyeceğini de ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Rum Adalet Bakanı İoannas Nikolau’nun, cezaevinde meydana gelen sorunların sorumlusu olarak, cezaevindeki liderlik yapısına işaret ettiğini, öte yandan Meclisteki toplantıda, cezaevinde hüküm süren gizleme, hasıraltı etme zihniyetine ve insanlık dışı tedbirlere atıfta bulunduğunu kaydetti.

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARI KOMİSERİNDEN MÜDAHALE

Öte yandan, onlarca yıldır alınması geciken kararların, durumun kontrolden çıkmasıyla 24 saatte alındığına dikkati çeken gazete, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’in cezaevindeki durumla ilgili müdahalede bulunduğunu belirtti.

Rum Yönetimi’nin cezaevindeki durumun sonucu olarak,  Avrupa Konseyi’nden azar işittiğini yazan gazete, Muiznieks’in, cezaevindeki son intiharın, ülkedeki cezaevlerindeki durumun iyileştirilmesindeki aciliyete işaret ettiğini söylediğini iletti.

Gazeteye göre Muiznieks, cezaevinin daha çok suçluların rehabilite edilmesi ve topluma yeniden kazandırılmasına odaklanması gerektiğini, bundan ötürü de cezaevindeki yaşam koşullarının insani olması gerektiğini söyledi.

Muiznieks, kısa bir zaman içerisinde bu gidişata yönelik ilerleme yaşanmasını görmeyi umduğunu sözlerine ekledi.

Haberde, cezaevi çalışanlarından, müdür yardımcılığı görevini yürüten Andreas Ellinas’ın yanı sıra, cezaevi çalışanlarından bir kişinin daha görevinden istifa ettiği de ifade edildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.