1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DURUM VAHİM!
DURUM VAHİM!

DURUM VAHİM!

Kuzey Kıbrıs’ta üniversite ve özel okul sayısı artarken ...Her 100 öğrenciden 30’u sınıfta kaldı;

A+A-

Genelde yüzde 10…

Diyalog-Pelin YÜKSELAY

Liselerin hazırlık sınıfında okuyan her 100 öğrenciden 30’u sınıfta kaldı

Kuzey Kıbrıs’ta üniversite ve özel okul sayısının hızla artmasına karşın, eğitimde ciddi sorunların yaşandığı görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre; özellikle liselerin hazırlık sınıfındaki başarısızlık dikkat çekiyor.

Geride bıraktığımız eğitim yılında lise hazırlık sınıfında okuyan her 100 öğrenciden 30 tanesinin sınıfta kaldığı belirtilirken, Ortaokul ikinci sınıfında başarısızlık oranının yüzde 20 olduğu öğrenildi. Bakanlık Müsteşarı Rauf Ataöv,  yaptığı açıklamada, orta dereceli okullarda başarı oranının bir önceki yıla oranla daha iyi olduğunu söyledi.

Genelde yüzde 10…

Orta eğitim kurumlarında öğrenim gören 18 bin 457 öğrenciden bin 862’si bu eğitim yılında başarısız oldu ve sınıfta kaldı. Bu oranla eğitim kurumlarının bu yılki başarısızlık oranı yüzde 10 oldu.

Eğitim kurumlarının geçen yıl ki başarısızlık oranı ise daha yüksekti.

2012-2013 eğitim yılında orta birinci sınıfların başarısızlık oranı yüzde 10, orta ikilerin yüzde 20, orta üçlerin yüzde 12, 9’uncu Sınıfların yüzde 29.59, 10. Sınıfların yüzde 18, 11. Sınıfların %9.82 ve 12. Sınıfların da yüzde 7.68’di.

Yüzde 10’un üzerinde bir başarısızlık oranına tekabül gelen bu rakamlar, okullardaki başarının bu yıl arttığını ortaya koydu.

Konu ile ilgili Diyalog Gazetesi’ne konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Rauf Ataöv, 18 bin 457 öğrenciden bin 862’sinin bu yıl sınıfta kaldığını belirterek, başarısızlık oranının yüzde 10 olduğunu belirtti.

Ataöv: Bu yıl daha başarılıyız

Geçmiş yıllarda bu oranın daha da fazla olduğunu belirten Ataöv, bu yıl oranların düşmesinin sebebinin 9. Sınıflardaki tüzük değişikliği olduğunu belirtti.

Geçen yıla göre başarı oranının düşmediğini anlatan Ataöv, bunun aksine yükseldiğini sözlerine ekledi.

“Amacımız daha çok öğrencinin başarılı olması” diyen Rauf Ataöv, konuyla ilgili teknik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

“Başarısızlığın esas nedeni temel eğitim eksikliği”

Öğrencilerin başarısızlığının birçok nedeni olduğunu vurgulayan Ataöv, bunların başında temel eğitimi eksikliği geldiğini belirtti. Temel eğitim eksikliğinin ileriki yıllarda kendini hissettirdiğini belirten Ataöv, bu durumun da beraberinde başarısızlığı getirdiğini dile getirdi.

Bu durumun önüne geçmek için okullarda rehberliği ve yönlendirmeyi daha iyi noktaya getirmeyi amaçladıklarını belirten Ataöv, milli eğitimde değerlendirme ve yönlendirmede eksiklikleri olduğunu, bunun da üstesinden geleceklerini kaydetti. Ataöv, bu kadroların acil bir şekilde dolması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Var gücümüzle çalışıyoruz”

Eğitimin üç bacaklı olduğunu dile getiren Ataöv, bu bacakların okul, eğitim ve aile olduğunu belirterek, ailelere de bu noktada büyük görevler düştüğünü vurguladı. Ailelere yönelik de çalışma başlatmayı hedeflediklerini belirten Ataöv, eğitimdeki başarı oranını en üst düzeye çekmek için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.