1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DURUM VAHİM
DURUM VAHİM

DURUM VAHİM

Durum vahim

A+A-


Durum vahim

13’üncü maaşların ödenmesini bekleyen esnaf “ne zaman?” diye soruyor


Yılbaşına sayılı günler kalmasına rağmen, çsatışlarda bir hareketlilik olmamasından dolayı çarşı esnafı hayal kırılığı yaşıyor.

Diğer tüm bölgelerde olduğu gibi, satışların düşüklüğünden yakınan esnaf “13’üncü maaşlar ne zaman ödenecek?” diye soruyor ve hükümetin bu konuda açıklama yapmasını istiyor.

Eski Maliye Bakanları’nın dünkü Diyalog gazetesinde yer alan açıklamalarının kendilerini umutlandırdığını belirten çarşı esnafı “eski bakanların da belirttiği gibi 13’üncü maaşlar bir zorunluluk ise hükümet bir an önce bu sorumluluğunu yerine getirmeli”diyor.

Ülke ekonomisinin günden güne kötüye gittiğini ifade eden esnaf, parası olan veya kredi karına güvenen bir kısım insanın da alış-verişini güneyden yapmasına tepki gösterdi.

Esnaf ne dedi..??

Gizem Çeliker Akandere

“13. Maaşların ödenmemesi esnafı olumsuz yönde etkiledi. Eğer ödenseydi para çarşıya akacaktı. Ayrıca halkımızın bir bölümü genelde Güney Kıbrıs’tan alışveriş yapıyor. Bu yüzden Güney’e giden bir para var. Yılbaşı öncesi alışverişler başladı. Genellikle şirket yemekleri, balolar ve okul yemekleri için alışveriş yapanlar var. Hediyelik ürün alanların sayısında düşüş var.”

Özsan Güzeloğlu

“Genelde 13. Maaşların kırıntıları çarşıya düşüyor. Maaşlar ödenseydi, eminim ki vatandaş çarşıya akın edecekti. 13. Maaşın gecikmesi bütün esnafı olumsuz yönde etkiledi. Ayın 15’inden sonra kredi kartı ödemeleri var. Para oraya gittiği için çarşıya pek bir şey kalmıyor. Sonuç olarak yine satışlar düşüktür. Eğer 13. Maaşlar gününde ödenseydi, bunun çarşıya etkisi % 20 olacaktı. Halk Güney’den alışveriş yapmayı tercih ediyor. Oradaki ürün çeşitlerinin fazla ve fiyat olarak daha ucuz olmasından dolayı vatandaşlar Rum tarafını cazip buluyor. Bizim çarşıda %10 gibi bir yılbaşı alışverişi havası var. Çarşıdaki kalabalık tamamen kuru bir kalabalıktır.”

Figen Seçkin

“Çarşıda yeni yıl öncesi canlılık var ama çok da yeni yıl havası yok. Çarşıda sadece gezen bir kalabalık var. 13. Maaşların da ödenmemesi tüm esnafı etkiledi. 2-3 yıldan beridir piyasa zaten kötü durumdadır. Geçmiş yıllarda bir elbise alan yanında aksesuarını da alırdı. Şimdi sadece elbise alan var. Daha ucuz ürünler tercih ediliyor.”

Ömer Cabacaba

“Her sene 13. Maaşlar geç ödeniyor. Mutlaka ödeyecekler ama sonuçta çarşıya yansımayacak çünkü son günlerde ödenen para ya kumarhaneye ya da amaçsız yerlere gider. Ne insanlar ne de esnaf parayı değerlendiremez. Yani çoğu heba olur gider. Esnaf olarak daha erken ödemelerini bekliyorduk ki çarşıya yansısın ve herkes işini görsün. Çarşıda hemen hemen Kıbrıslı yok. Sonu hayırlı gelsin diyelim. Zaten Lokmacı sınır kapısında Rumlar bize ambargo koydu. Bu yüzden kimse buradan alışveriş yapmıyor. Yapanların da eşyasını elinden alıyorlar. Barikatta gümrükçüler resmen pusuya yatıyor. Sözde çakma ürün satıyormuşuz. Dolayısıyla Rumlardan da ümidimizi kestik.”

Mustafa Gargınsu

“Arasta çarşısına turistler ve Rumlar geliyor. Kıbrıslılar çarşıya gelmiyor. 13. Maaşların ödenmemesi birçok işletmeciyi olumsuzdur yönde etkiledi. Çarşıdaki satışlar zaten durgun. Bilindiği üzere buradan oraya marka yasağı var. Türk tarafından Rum tarafına ürün geçirmiyorlar. Dükkândaki ürünlerin çoğu markadır. İnsanlar üzerine giyerek Rum tarafına geçiriyor. Yılbaşı için alış veriş yapan da var ama insanlar genelde kafe ve restoranlara uğruyor. Geçmiş yıllara göre satışlar çok düşüktür.”

Mehmet Kaya

“13. Maaşların ödenmemesi, bir KKTC klasiği oldu. Ödenecek mi ödenmeyecek mi alay konusu oldu. Zaten arastaya Kıbrıslı gelmediği için Rum tarafından kalkınmaya çalışıyoruz. Ödense de olur ödenmese de bize bir etkisi yok. Rum tarafı sınır kapısında çok büyük problemler yaratıyor. Kapıda ürünlerin imitasyon olduğunu bahane ediyorlar. Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın bu konuya masada bir çare bulması gerekiyor.”

Salih Doktoroğlu

“Kıbrıslılar çarşıya uğramadığı için 13. Maaşların bize olumlu ya da olumsuz bir etkisi yok. Bize yerli halk gelmiyor. Bu durum diğer çarşıları olumsuz yönde etkileyecektir. Bize turist ve Rum geliyor, ona da razıyız. Rumlar, Türk tarafından alınan markalı ürünleri kapıda alıyor. Türk parası gördüğümüz yok.”

  Diyalog

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.