1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DÜZENLEME PARTİLER VE STK’LAR TARAFINDAN KABUL EDİLEMEZ BULUNDU”
“DÜZENLEME PARTİLER VE STK’LAR TARAFINDAN KABUL EDİLEMEZ BULUNDU”

“DÜZENLEME PARTİLER VE STK’LAR TARAFINDAN KABUL EDİLEMEZ BULUNDU”

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin “Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmasına” ilişkin çalışmasının...

A+A-

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin “Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmasına” ilişkin çalışmasının, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyet eksikliğini gideremeyeceğini ve kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

Daire tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’nda temsiliyeti için uzun yıllardır mücadele verildiği kaydedilerek, “Tüm siyasi partilerimizin mutabakat halinde olduğu bu süreçte asla taviz veremeyeceğimiz husus, Kıbrıs Türk halkının kendi temsilcilerini seçmesi olmuştur” denildi.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik olarak Kıbrıslı Türklerin temsiliyet eksikliğini giderme adına yapacağını duyurduğu sözde düzenleme, Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilebilir değildir.

Kıbrıs adasının iki halkı olarak her zaman iki ayrı seçmen ve aday listeleri ile seçimlere gidilmiş ve bu gerçek 1960 Anayasası’nın en temel unsurlarından birini teşkil etmiştir.

Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının koruyucu örgütü olan Avrupa Konseyi’nin Parlamenter Asamblesi de bu gerçeği görmezlikten gelmeyerek 1964 yılından bu yana Kıbrıslı Türklerin temsiliyetini Rumlara bırakmamıştır.

AKPA ayrıca, Kıbrıslı Türklerin temsiliyet eksikliğini gidermek için yaptığı özel bir düzenleme ile Kıbrıslı Türklerin AKPA’da kendi seçtiği vekiller tarafından temsiliyetini de sağlamıştır.”

“DÜZENLEME PARTİLER VE STK’LAR TARAFINDAN KABUL EDİLEMEZ BULUNDU”

Avrupa Parlamentosu’ndan da benzer bir adım beklendiği belirtilen açıklamada, GKRY tarafından yapılacağı duyurulan düzenlemenin Meclis’te temsil edilen siyasi partiler ve çoğu sivil toplum örgütü tarafından kabul edilemez bulunduğu kaydedildi.

“Hayata geçme şansı olmayan” bu düzenlemenin Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyet eksikliğini gideremeyeceği ifade edilen açıklamada, “Verdiğimiz mücadele sonucunda, üzerinde oluşan baskıları boşa çıkarmak ve Kıbrıslı Türklerin toplumsal haklarını bireysel haklara indirgeme amacıyla GKRY tarafından sadece vitrin değeri taşıyan bu tür önlemler halkımız nezdinde kabul görmeyecektir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın sonunda, “Kıbrıs Türk halkının toplumsal haklarına halel getirecek hiçbir düzenlemeye destek verilmeyecek ve irademizin adil, hür ve sulandırılmadan ulusal ve uluslararası düzeyde yansımasını sağlamaya yönelik mücadelemiz sürecektir” denildi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.