1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ECZACILAR O İLAÇ İÇİN BAKIN NELER DEDİ!
ECZACILAR O İLAÇ İÇİN BAKIN NELER DEDİ!

ECZACILAR O İLAÇ İÇİN BAKIN NELER DEDİ!

"İÇİNDE HİNDİSTAN KAYNAKLI ZARARLI HAM MADDE..."

A+A-

“HABERLER TAMAMEN ASILSIZ... İÇİNDE HİNDİSTAN KAYNAKLI ZARARLI HAM MADDEDEN YOK”

 Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, birkaç gündür sosyal medyada ve basında yer alan Dextrometorfan içeren ilaçlarla ilgili haberlerin tamamen asılsız olduğunu açıkladı.

Birlik Başkanı Ebru Başay Alper imzasıyla yayımlanan açıklamada, bu haberin, geçen yıl Dünya Sağlık örgütü WHO tarafından, menşei Hindistan olan Konduskar Laboratories Private Limited adlı firmanın ürettiği hammaddenin, Levometorfan adlı etken madde ile kontamine olmasıyla ilgili olduğu kaydedildi.

Hindistan kaynaklın dextrometrofan etken maddesi içeren ilaçların Türkiye’ye olmadığı gibi KKTC’ye de ithalinin gerçekleşmediğinin tesbit edildiği daha önce de yazılı ve sözlü basın tarafından halkın bilgisine getirildiği anımsatılan açıklamada, “Ancak,konu tekrar gündeme getirildiği için, piyasamızda mevcut olan ve içerisinde dextrometrofan ihtiva eden ilaçlara yapılan laboratuvar tetkiklerinde, bunların spesifikasyonlarının uygun bulunduğu ve Hindistan kaynaklı etken maddeyi içermediğinin açıklanması  tekrardan zorunluluk arzetmiştir” denildi.

Açıklamada, TC Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili bildirisine de yer verildi.

TC Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Bugün bazı internet haber sitelerine yansıyan ‘Dekstrometorfan etken madde içeren şurupların toplatıldığı’ iddialı habere istinaden aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

Pakistan' da ve Hindistanda kullanılan ‘Dextrometorfan’ adlı etken madde içeren öksürük şuruplarının ölümlere sebebiyet verdiği haberleri üzerine geçtiğimiz hafta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzca; Türk Eczacılar Birliği, İlaç Endüstri İşverenler Sendikası, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği, sağlık ve ilgili ilaç firmalarına Hindistan’da üretildiği ve başka maddeyle kontamine olduğu anlaşılan hammaddenin ülkemize ithalatının yapılıp yapılmadığı sorulmuştur.

Yapılan inceleme sonucu ülkemizde kullanılan öksürük şuruplarında ‘Dextrometorfan’ adlı etken maddenin Hindistan kaynaklı hammadde olmadığı anlaşılmıştır. Konu tarafımızca önemle takip edilmektedir. Ülkemizde bahse konu sebepten dolayı piyasadan geri çekilen öksürük şurubu bulunmamaktadır.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.