1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. EFSANE SİYASETÇİ BO'YA MÜEBBET CEZASI VERİLDİ
EFSANE SİYASETÇİ BO'YA MÜEBBET CEZASI VERİLDİ

EFSANE SİYASETÇİ BO'YA MÜEBBET CEZASI VERİLDİ

Çin'in eski Ticaret Bakanı ve Çongçing kenti Valisi Bo Şilay'a müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezası verildi.

A+A-

Çin'in eski Ticaret Bakanı ve Çongçing kenti Valisi Bo Şilay'a müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezası verildi.

Ülkenin doğusundaki Şandong eyaletinin başkenti Cinan'da Orta Halk Mahkemesi, Bo Şilay'ın "Yolsuzluk, rüşvet ve görevini kötüye kullanma" suçlarını işlediğine hükmetti.

Mahkeme, suçları sabit görülen Bo'yu ömür boyu hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırdı.

"Asrın davası" olarak nitelendirilen dava sonucunda Bo'nun, 20,44 milyon yüen (yaklaşık 3,3 milyon dolar) rüşvet kabul ettiği açıklandı. Ayrıca Bo'nun uçak bilet ücretlerini de rüşvet olarak kabul ettiği ifade edildi.

Ülkenin bir dönem en önemli siyasetçilerinden biri olarak gösterilen 64 yaşındaki Bo hakkında rüşvet, yolsuzluk ve gücünü kötüye kullanma suçlarından dava açılmış ve geçen ay Cinan Orta Halk Mahkemesinde yargı süreci başlamıştı.

Bo'nun, Çin'in Dalien ve Çongçing kentlerinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliğini yürüttüğü sırada eşi ve oğlu aracılığıyla iş adamları ile işbirliği yaptığı ve kanundışı menfaat sağladığı öne sürülüyor.

Çin'de geçen yıl ÇKP kongresi öncesi gündeme gelen Bo ve ailesinin yaptıkları, ülkenin son dönem siyasi tarihindeki en büyük skandal olarak nitelendiriliyor.

Bo'nun yargılanmasına giden süreç ilk kez İngiliz işadamı Neil Heywood'un Çongçing'de bir otel odasında ölü bulunmasıyla gündeme gelmişti. Daha sonra Bo'nun eşi Gu Kaylay, aralarındaki iş anlaşmazlıkları yüzünden Heywood'u zehirleyerek öldürdüğünü itiraf etmiş ve ertelenmiş idam cezası almıştı.

TAK

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.