1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. EĞER ÇARPINTINIZ VARSA...
EĞER ÇARPINTINIZ VARSA...

EĞER ÇARPINTINIZ VARSA...

EĞER ÇARPINTINIZ VARSA...

A+A-

Çarpıntı toplumun genç- yaşlı önemli bir kesimini etkileyen hatta çoğumuzun zaman zaman hissetmiş olduğu bir yakınmadır. Bu şikayet kalbimizde herhangi bir ritim bozukluğu olmadan da ortaya çıkabileceği gibi ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir. Bu nedenle konu ile ilgili toplumun bilinçlenmesi kişilerin doktora zamanında ve gerektiğinde baş vurmasını sağlar , aynı zamanda önemli bir sağlık sorunu olmayanların gereksiz yere korku ve paniğe kapılmalarının önüne geçer.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalından Yrd.Doç.Dr. Kamil Gülşen , çarpıntı şikayeti olan kişilerde ailede kalp hastalığı öyküsü bulunması, sülalede genç yaşta nedensiz yere aniden ölen kişi olması, söz konusu kişilerde bayılma ataklarının bulunması, daha önceden bilinen bir kalp hastalığının varlığı gibi durumlar bu yakınmanın önemsenmesi gerektiğini işaret eder dedi. Çarpıntıya  göğüs ağrısı, nefes darlığı, baygınlık hissi, baş dönmesi, titreme, terleme gibi şikayetlerin eşlik etmesinin  de önemli olduğunun altını çizdi.

Yrd.Doç.Dr. Kamil Gülşen ; Gençlerde çarpıntı şikayeti artmış stres, anksiyete bozukluğu, düzensiz uyku, çay- sigara- kahve - alkol tüketimi ile ortaya çıkabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da çarpıntıya yol açabilir. Ailede ani ölüm öyküsü  varlığı, çarpıntısı olan kişide bayılma ataklarının olması, şikayetin yaşam kalitesini etkileyecek şekilde tekrarlayıcı olması gibi durumlar çarpıntının tetkik edilmesini gerektirir. Çarpıntı her zaman bir aritmi nedeni ile olmaz, bazen kişi normal ritminde çalışan kalp atışlarını da hissedebilir. Bu nedenle  çarpıntı yakınması olan kişilerin ciddi bir hastalığı varmış gibi endişeye kapılması  çoğuzaman  yersiz ve gereksizdir.

Orta yaşın üzerinde ve  yaşlı insanlarda kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı gençlere göre daha fazladır. Bu nedenle bu kişilerde çarpıntının altta yatan bir kalp hastalığına bağlı olma olasılığı daha yüksektir. Orta yaşın üzerindeki kişiler eğer  tekrar eden çarpıntı atakları hissediyorlarsa bir kalp doktoruna baş vurmaları tedbirli olacaktır.

Çarpıntı şikayeti kalp hastalığından  başka bir sağlık sorununa da bağlı olabilir. Kansızlık, ateşli hastalıklar, akciğer ve solunum yolu hastalıkları, tiroid bezinin aşırı hormon salgılaması , gebelik, kan şekerinin düşmesi gibi kalp dışı durumlar da çarpıntıya sebep olabilir. Bu nedenle çarpıntı yakınması ile  kalp yönünden yapılan tetkiklerde bir sorun saptanmaz ise çarpıntının başka bir nedene bağlı olabileceği akla gelmelidir. Özellikle  ruhsal stres ve anksiyete bozukluğuna bağlı artmış sempatik sinir sistemi aktivitesi kalp atışlarında bir miktar hızlanmaya ve kişinin kalp atışlarını hissetmesine neden olabilir. Böyle durumlarda  altta yatan esas neden ortadan kalkmadan çarpıntı giderici ilaçların kullanılması  fayda göstermez.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.