1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EĞER SEÇİLİRSEM...
EĞER SEÇİLİRSEM...

EĞER SEÇİLİRSEM...

EĞER SEÇİLİRSEM...

A+A-

BAĞIMSIZ CUMHURBAŞKANI ADAYI AKINCI, GAZİMAĞUSA VE GÜZELYURT BÖLGELERİNİ ZİYARET ETTİ

“SEÇİLİRSEM ULUSLARARASI TOPLUM KARŞISINDA ÇÖZÜMDEN YANA BİR LİDER BULACAK”

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, Gazimağusa ve Güzelyurt bölgelerine ziyaretlerde bulundu.

Mustafa Akıncı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, ziyaretleri çerçevesinde dün Gazimağusa’ya giden Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, yurttaşların özellikle Kıbrıs sorunuyla ilgili sorularına yanıt verdi, çözüm konusundaki kararlılığını vurguladı.

Akıncı, seçilmesi durumunda, uluslararası toplumun karşılarında çözümden yana olduğu gibi Kıbrıs Türk halkının haklarını da sonuna kadar koruyacak bir liderin bulunduğunun bilincinde olacağını kaydetti.

Mustafa Akıncı, ilk önce Gazimağusa Surlariçi’ni gezerek esnaf ve yurttaşlarla sohbet etti. Akıncı, öğleden sonra da Küçük Sanayi Bölgesi ve Maraş bölgesinde toplantılar yaptı, yurttaşlarla bir araya geldi.

Akıncı, ziyaretleri sırasında yurttaşların gerek Kıbrıs konusu gerekse toplumsal konulardaki sorularını yanıtladı, esnaf ve yurttaşın çeşitli konularda aktardığı sorunlarını dinledi.

Akıncı’nın, Maraş bölgesine yaptığı sohbetlerde kapalı Maraş konusu da gündeme geldi. Kıbrıs sorununun her iki toplumun isteği ve çözüme ihtiyaç duyması halinde çözülebileceğine işaret eden Akıncı, belediye başkanlığı görevini sürdürürken Güney Kıbrıs’la ilk anlaşmayı yaptığını anlatarak, bu anlaşma çerçevesinde hayata geçirilen kanalizasyon projesi örneğini verdi.

Söz konusu projenin her iki tarafın ihtiyacından doğduğunu ve taraflardan birinin bozmaya kalkması halinde her iki tarafın da zarar göreceğine işaret eden Akıncı, “Sadece bizim değil, diğer tarafın da çözümü istemesi gerek. Ben bunun için çaba harcayacağım” diye konuştu.

Akıncı, seçilmesi durumunda uluslararası toplumun da karşılarında çözümden yana olduğu gibi Kıbrıs Türk halkının haklarını da sonuna kadar koruyacak bir liderin bulunduğunun bilincinde olacaklarının altını çizdi ve “Çözüm yerinin müzakere masası olduğu daha bir anlaşılır olacak” dedi.Doğal gaz konusunda ortaya çıkan bulgulara işaret eden Akıncı, “Rumların yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yürüttüğü son araştırmalar doğal gaz konusunda yeterli bulgulara henüz rastlanmadığını gösteriyor. Ancak henüz araştırma yapılmamış bölgeler de var. Ayrıca Afrodit parselinde bulunan doğal gaz miktarı Avrupa için çok az olsa da, bir uzmanlar ile yaptığım görüşmede aldığım bilgiye göre, Kıbrıs’ın bütününün 120 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede.  Güney Kıbrıs’ın bozulan ekonomisi için de çözüm bir çıkış olabilir. 70 milyonluk Türkiye pazarı onların ekonomisi için de büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Doğal gaz yanında Türkiye’den gelecek suyun da her iki toplumun yararına kullanılabileceğine işaret eden Akıncı, “Zenginliklerimizi kavga vesilesi yapmak yerine, aklın yolunu seçerek her iki toplumun yararına olacak şekilde paylaşmayı bilmeliyiz” diye konuştu.

“KAPALI MARAŞ BM GÖZETİMİNDE AÇILSA İKİ TOPLUMA DA OLANAKLAR DOĞURUR”

Kapsamlı çabasından vaz geçmeden kapalı Maraş’ın BM gözetiminde açılmasının her iki toplumun gençlerine büyük iş olanakları doğuracağını anlatan Akıncı, eş zamanlı olarak Mağusa Limanı’ndan direkt ticaret ve Ercan Havaalanı’ndan doğrudan uçuşların yapılması konusunda uzlaşma aranacağını kaydetti.

Akıncı, iç da konuların ihmal edilmemesinin yanı sıra kapalı Maraş’ın iki tarafın yararına açılması, , direkt uçuş, direkt ticaret gibi güven artırıcı önlemlerin yanı sıra mobil telefon sistemlerinin birbirine bağlaması gibi konularda da uğraş vereceğini vurguladı.

“Kıbrıs sorununun yanı sıra iç konularda da duyarlılık gösterilmesi gerekir” diyen Akıncı, toplumumuzda sosyal adalet olgusunun yerlerde süründüğünü ve bu konuda da büyük çaba harcanması gerektiğini kaydetti.

GÜZELYURT VE ODTÜ ZİYARETİ

Akıncı, Güzelyurt bölgesindeki ziyaretlerinde de Gayretköy, Yukarı Bostancı ve Güzelyurt’ta Binatlı Yılmaz Spor Kulübü’nü ziyaret ederek, yurttaşlarla sohbet etti.

Akıncı, ayrıca Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) Kalkanlı Kampusunda ODTÜ mezunları için düzenlenen etkinliklere de katıldı.

Akıncı, ziyaretlerde Cumhurbaşkanlığı seçiminin partiler seçimi olmadığını belirterek, “Halk artık bireysel veya partisel çıkarlar için değil, tüm toplumun yararına çalışacak liderini seçeceğinin bilincine vardı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığına seçilmesi durumunda Kıbrıs sorununu çözmek için uğraş vereceğini kaydeden Akıncı, Güney Kıbrıs’ın da olumlu adım atması halinde çözüme ulaşılabileceğini kaydetti.

Akıncı, “Bu toprakların ve taşıdığı zenginliklerin her iki topluma da yeteceğine inanıyorum. Ancak bir yandan çözüm için uğraş verirken, iç konuları ihmal etmeyecek ve özellikle tüm yurttaşların özlemini duydukları sosyal adaletin tesis edilmesi için her türlü gayreti göstereceğim” dedi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, yurttaşların adil bir düzene olan ihtiyaçlarını her fırsatta dile getirdiklerine dikkat çekerek, “Adaletsizliklere fazlasıyla tanık oluyoruz, bu nedenle Kıbrıs sorununun çözümü için çaba gösterirken, toplumsal konularla ilgilenecek ve sosyal adaletin yerleşmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

ODTÜ mezunu olan Akıncı, köy ziyaretlerinin ardından ODTÜ Kalkanlı Kampusu’nda düzenlenen etkinliklere katıldı. 5 yıllık dönemler halinde 5’inci yıldan 50’nci yıla kadar olan mezunlara madalyaların verildiği etkinlikte 1970’li yılların başlarında ODTÜ’den mezun olan Akıncı ve eşi Meral Akıncı da madalyalarını aldı.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.