1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EĞİTİM AÇISINDAN SKANDAL!
EĞİTİM AÇISINDAN SKANDAL!

EĞİTİM AÇISINDAN SKANDAL!

Eğitim ile öğretmenler üzerinden tasarruf yapılıyor

A+A-

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) devlet okullarındaki eksikliklerin giderilmesi talebiyle başlattığı grev ve eylemler sürüyor.

Sendika, dün Gire Anafartalar Lisesi (GAL) öğretmenleri ve 2011 yılından sonra mesleğe başlayan öğretmenlerle birlikte 10.30 – 13.00 saatleri arasında okulda grev, ardından saat 12.00’de de Maliye Bakanlığı önünde hükümeti protesto eylemi gerçekleştirdi.

Maliye Bakanlığı önünde gerçekleşen eyleme Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) da katılarak destek verdi.

Protesto eylemi öncesinde sendika yetkilileriyle GAL’li öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu ile görüşerek, okul kadrosunda bulunan 4 müdür muavini, 1 müzik öğretmeni, 2 sekreter, 3 hademe ve 2 bekçi eksikliğinin ivedilikle çözülmesi talebinde bulundu.

Yapılan eylemde GAL’de 2011 yılından sonra öğretmenliğe başlayan öğretmenler ellerinde “göç etmek değil, insanca yaşamak istiyoruz”; “sosyalistim, emekçiyim dediniz haklarımızı yediniz”, “ayrıcalık değil eşitlik istiyoruz”, “sefaleti getiren göç yasasını reddediyoruz” şeklinde pankart taşıyarak KTOEÖS lokalinden Maliye Bakanlığı’na yürüdü ve diğer öğretmenlerle bir araya geldi

Burada, KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ile KTÖS Başkanı Güven Varoğlu açıklamalarda bulundu.

Gökçebel: Bize yalan söyleniyor
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yaptığı açıklamada, hükümet yetkililerinin devlet okullarındaki eğitim ile öğretmenler üzerinden tasarruf yapmaya çalıştığını ileri sürdü.

Gökçebel, şöyle konuştu:
“Okullar öğretmensiz, öğretmenler işsiz, eğitimde tasarruf yapacağım diyerek halkın çocuklarının gittiği devlet okullarında eğitim kuruşsuz, eksikler ve cebelleşmeyle devam ediyor. Aynı anda istihdam edilen öğretmenlere ‘siz, 2011’den sonra istihdam edildiniz’ deniliyor. Anlayış aynı. Tasarruf kimden yapılıyor? Halkın çocuklarının gittiği devlet okullarından açlık ve sefalete itilmiş öğretmenden yapılıyor. Bu yalancı, ikiyüzlü anlayışı temsil eden Maliye Bakanlığı kamuoyuna ‘kaynak yok’ şeklinde bilgi vererek yalan söylüyor. Hükümet yetkilileri, bakan, milletvekilleri yalan söylüyorsunuz. Sizlere, yazılı mektup verdik; ‘yapmayın, yasal değildir, vicdansızlık, etik ve ahlağa uymaz’ dedik, ama siz yalan söylemeye devam ediyorsunuz. Adına göç yasası dedikleri yasayla bir anlayış getirdiler; ‘kriz var’ diyorlar. Şirket, müşavir, kendi adamları, torpilli, ayrıcalıklı ve kırmızı koltuklulara var; eğitime, öğretmen, işçi, çalışana yok, işsize hiç yok.”

Öğretmenler içerisinde bulunan 50’nin üzerindeki geçicinin şubatta maaşlarının ödenmediğini, sigortalarının da yatırılmadığını iddia eden Gökçebel, bunun yanında Anafartalar Lisesi’nin kadrosunda olması gereken 4 müdür muavini, 1 öğretmen, 2 sekreter, 3 hademe ve 2 bekçi eksikliği konusunda Milli Eğitim Bakanı Arabacıoğlu’nun “idare edin” dediğini savundu.


Varoğlu: Mücadele ortak
KTÖS Başkanı Güven Varoğlu da, KTOEÖS’ün başlatığı grev ve eylemlere destek verdiklerini ifade ederek, mücadelelerinin ortak olduğunu söyledi.

‘Göç yasası’ olarak nitelenen yeni yasayla ülke insanı ve gençliğinin açlığa mahkum edildiğini ileri süren Varoğlu, insanların iş ve aş aramak için başka ülkelere gitmeye zorlandığını savundu.

“Yasaya göre 2011 yılından sonra göreve başlayan öğretmenlere bazı haklar verilmeyecek. Ders yılı hazırlık ödeneği verilmeyecek. Bir kısım öğretmene vereceksiniz, diğerine vermeyeceksiniz..! Bunun yanında maaşlardan yüzde 40’lık bir gerileme yetmezmiş gibi bu gençleri mahkum edecek ve ülkeyi yönettiğinizi zannedeceksiniz” diyen Varoğlu, bakımsızlıktan yıkılmakta olan devlet okullarının okul idaresi ve öğretmenlerin özverileriyle ayakta durduğunu söyledi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.