1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EĞİTİM BAKANI DOĞRULARI SÖYLEMİYOR
EĞİTİM BAKANI DOĞRULARI SÖYLEMİYOR

EĞİTİM BAKANI DOĞRULARI SÖYLEMİYOR

Milli Eğitim Bakanı, bunları bilmesine karşın "Sorumluluk" almak istemiyor...

A+A-

KTÖS, Genel Sekreteri Elcil, devletin görevi olmasına karşın eğitime bütçe ayırmaması nedeniyle vatandaştan para toplandığını vurguladı

Elcil, Milli Eğitim Bakanı Dürüst'ün bunları bilmesine karşın "Sorumluluk" almak istemediğini savunarak, "Bakan Dürüst okullarda para toplandığını bilmesine karşın haberim yok diyerek sorumluluktan kaçıyor" dedi

“Maalesef okullarda bir harcama ihtiyacı vardır. Bakanlık okullara temizlik malzemesi, sabun ve tuvalet kağıdı dahil hiçbir şey vermiyor"

Elcil: Devlet okullarında üniforma satılıyor, kantin çalıştırılarak  öğretmenlere bakkallık yaptırılıyor, yasadışı olmasına karşın okullarda kurslar düzenleniyor, dergi hazırlanıp öğrencilere satılıyor,  etkinliklerde para toplanıyor

“Bakanlık okullara cari bütçe ayırsa okul müdürleri neden gidip öğrencilerden para toplasın? Dürüst’ün yaptığı açıklama kendi yanlışlarını örtmeye yönelik bir açıklamadır. Okullar para toplamaya devam ediyor, Kemal Dürüst de konuşmaya devam ediyor. Bütün mesele budur” diyen Elcil, Dürüst’ü anlamak isteyenlere, Aziz Nesin’in Zübük kitabını okumalarını önerdi.

Yeni Bakış - Abbas ELMAS

Yeni öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda var olan sıkıntılar, eğitim yılının bu yıl da sorunlu başlayacağının mesajlarını veriyor. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, okullarda yaşanan sıkıntı ve eksiklikleri Yeni Bakış'a değerlendirdi.

"Sıkıntılar biliniyor ancak hiçbir şey yapılmadı"

Okullarda günlük harcamaları veya altyapı eksiklikleriyle ilgili cari bir bütçe olmadığını ifade eden Şener Elcil, bunun bilindiği halde okullara bütçe ayrılmadığını ve Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda hiçbir şey yapmadığını, okul müdürlerinin ise bu konuda hiçbir yetkisinin bulunmadığını söyledi.

"Formülü okul müdürleri buluyor"

Yaşanan sorunların yasal olarak da ciddi sıkıntılar doğurduğunu belirten Elcil, “Maalesef okullarda bir harcama ihtiyacı vardır. Bakanlık okullara temizlik malzemesi, sabun ve tuvalet kağıdı dahil hiçbir şey vermiyor. Bütün bu günlük ihtiyaçların karşılanması için belli bir bütçeye ihtiyaç vardır ve Eğitim Bakanlığı bunları bilmesine rağmen bu konuya hükümet olarak para ayrılmadığı için okul müdürleri kendilerince böyle bir formül buldular” diye konuştu.

"Yasal olmamasına rağmen para topluyorlar"

Elcil, devlet okullarında üniforma satılarak, kantin çalıştırılarak öğretmenlere bakkallık yaptırıldığını, yasadışı olmasına karşın okullarda kurslar düzenlendiğini, dergi hazırlanıp öğrencilere satıldığını, düzenlenen etkinliklerde para toplandığını, bazı okul müdürlerinin yasal olarak hakları olmamasına karşın okullardaki ihtiyaçları ve altyapı eksikliklerini gidermek için bu yollara başvurmak zorunda kaldığını kaydetti.

"Bakanın söylemleri gerçek değil"

Okul kayıtlarında alınan paralar konusunda da okul müdürlerinin yetkisi olmadığı halde velilerden banka dekontu istediklerini ifade eden Şener Elcil, bu uygulamaların birçok devlet okulunda yapıldığını söyledi. Söz konusu icraatların Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde olduğunu ve Bakan’ın hangi okullarda hangi alanlarda para toplandığından haberdar olduğunu savunan Şener Elcil, Kemal Dürüst’ün “Veliler para ödemek zorunda değil” söylemlerinin tamamen yalana dayalı ve göstermelik söylemler olduğunu kaydetti.

“Bakanlık yapmak keman çalmaya benzemez” diyen Elcil, Dürüst’ün yalan söylemeye devam ettiğini savundu. Elcil, “Dürüst velilerden yasadışı para toplandığını biliyor ancak, yapılan bu yasadışılık karşısında ne yapıyor bunun sorulması lazım kendisine” dedi. Kemal Dürüst’ün yetkilerini kullanmak istemediğini ve sorumluluktan kaçtığını ifade eden Şener Elcil, bakanın toplumu manipüle ederek kandırdığını ve yalan söylediğini söyledi.

"Okul müdürleri üzerine gitmekten korkuyorlar"

Devlet okullarının bir şekilde öğrencilerden gelir sağladığını ifade eden Elcil, bakanlığın bu noktada okul müdürlerinin üzerine gitmekten korktuğunu, aksi takdirde okulların ihtiyaç duyduğu paraları kendilerinin ödemek zorunda kalacağını belirtti. Okul müdürlerinin bakanlığın kabahatlerini örtmeye çalıştığını ifade eden Elcil, “Bakanlık okullara cari bütçe ayırsa okul müdürleri neden gidip öğrencilerden para toplasın? Kemal Dürüst’ün yaptığı açıklama kendi yanlışlarını örtmeye yönelik bir açıklamadır. Okullar para toplamaya devam ediyor, Kemal Dürüst de konuşmaya devam ediyor. Bütün mesele budur” diye konuştu.

"Altyapı ve öğretmen eksiği giderilmedi"

Devlet okullarında altyapı ve öğretmen eksikliklerinin de halen giderilmediğini aktaran Şener Elcil, okullara çok fazla kayıt yapıldığını ve bu yıl altyapı eksikliklerinden ötürü 40 öğrencinin okula gidemeyeceğini kaydetti. Birçok okulda da öğrencileri koyacak sınıf kalmadığını ifade eden Elcil, “Eğitim yılı başlıyor ancak, öğrencileri koyacak yerimiz yok” dedi.

Okullarda öğretmen eksikliği de yaşandığını ve ihtiyaç duyulan öğretmen sayısından daha az öğretmen alımı için münhal açıldığını ifade eden Elcil, bu yıl birçok okulda öğretmen eksikliğinden ötürü derslerin yapılamayacağını kaydetti. Bunun dışında ülkede 117 özel eğitim öğretmeni olduğunu belirten Şener Elcil, bu yıl özel eğitim kadrosu açılmadığını, bunun yerine Türkiye’den 19 kişi özel eğitim ve rehberlik öğretmeni olarak getirildiğini ve bu kişilere hem Türkiye’den hem de KKTC’den maaş ödeneceğini belirtti.

"Öğretmen yardımcısı kadroları açılmadı"

Öğretmen yardımcısı kadrolarının da bir türlü açılamadığını belirten Şener Elcil, okul öncesi eğitim bölümlerinde okul müdürlerinin öğrencilerden para toplanarak öğretmen istihdam etmeleri için yasadışı olarak teşvik edildiğini kaydetti. Bu yılki öğretmen nakillerinin de hala gerçekleşmediğini belirten Elcil, bu konuyla ilgili bakanlık ve dairede konuşabilecekleri yetkili birini bulamadıklarını söyledi. Geçen yıl nakillerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ve yaz sezonu boyunca bunları dile getirdiklerini belirten Şener Elcil, bu sorunu da çözecek muhatap bulamadıklarını vurguladı. Bu konularla ilgili Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’le görüşmek istemediğini ifade eden Elcil, "Yalan" dinleyecek tahammülü kalmadığını aktardı.

Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda bin öğrencinin eğitim gördüğünü ve bu okulda emekli çıkanların yerine hademe alınmadığı için 3 hademeyle hizmet verilmek zorunda kalındığını belirten Şener Elcil, Bakan Dürüst tarafından bu okula hademe aktarılması gerekirken, okulda  sekreter olmasına karşın ikinci bir sekreter atandığını söyledi. Kemal Dürüst’ün Bakanlık makamını kurultay çalışmaları için kullandığını da savunan Şener Elcil, “Eğitimi yönetmek kemane çalmaya benzemez” dedi.

Şener Elcil, şimdiki Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün icraatlarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi isteyenlerin Aziz Nesin’in “Zübük” isimli kitabını okuyabileceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.