1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EĞİTİM BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI
EĞİTİM BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI

EĞİTİM BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 515 milyon 740 bin 210 TL’lik bütçesini oyçokluğuyla onayladı.

A+A-

EĞİTİM BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla onayladı.

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun konuşmasının ardından, bütçenin oylanmasına geçildi. Oylama sonucu Milli Eğitim Bakanlığı’nın 515 milyon 740 bin 210 TL’lik bütçesi, oyçokluğuyla onaylandı.

ÖZGÜR

Bütçe onaylanmadan yapılan görüşmelerde CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, kaynağı etkin ve verimli kullanmanın önemli olduğunu, eğitimde kaliteyi en üst düzeye çıkarılması ve net hedefler belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Özgür, Dünya Bankası raporlarına değinerek, önerileri anlattı.

Temel eğitim ve lise sonrasında kayıtların AB normları üzerinde olduğunu, bunun olumlu karşılanabileceğini belirten Özgür, eğitimde performans ölçme konusunda adım atılması gerektiğini ifade etti. Özgür, mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılması noktasında çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

Özgür, ilköğretim ve orta eğitimde son 8 yılda, devlet okullarına kayıt olan öğrenci sayısına göre özele kayıt olan öğrenci sayısında artış yaşandığını belirtti.

Türkiye ile imzalanan protokolde eğitimle ilgili önemli unsurlar da bulunduğunu, bunları en verimli şekilde yürütmenin önemli olduğunu söyleyen Özgür, toplumsal hedef olarak dışa bağımlılığı ortadan kaldırmanın bulunması gerektiğini kaydetti.

Özgür, eğitim şuralarının kurumsallaşmasını, öğretmenlere hizmet içi eğitim verilmesini, tam gün eğitimi, bilişim altyapısının geliştirilmesini, desteklediklerini belirtti. 

TATAR

UBP milletvekili Ersin Tatar, Dünya Bankası raporuna değinerek, önerilerin gerçekçi olmadığını, uygulanamadığını kaydetti.

Tatar, KKTC üniversitelerinde eğitim alan üçüncü dünya ülkelerinden gelen öğrencilerin sayısının giderek arttığını, ülke için üniversitelerin çok önemli olduğunu belirtti.

Dövizin artışına paralel olarak özel okullara kayıt yaptıran öğrenci sayısının azalabileceğini söyleyen Tatar, bunun da araştırılması gerektiğini kaydetti.

Ülkede 100 binin üzerinde öğrenci bulunduğunu söyleyen Tatar, KKTC’nin eğitim adası olduğunu belirtti.  Tatar, önemli olanın eğitimde kaliteyi artırmak olduğunu ifade etti. Tatar, üniversitelerin, ekonomiye olan katkısının yılda 2 milyar TL olduğunu belirtti.

Tatar, eğitim bütçesinde yüzde 5 buçuk artışın, enflasyon oranları göz önünde bulundurulduğunda, artış anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Tam gün eğitim hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Tatar, bunun için gereken maddi kaynağın bulunması için çaba harcanmasını istedi.

SUCUOĞLU

UBP milletvekili Faiz Sucuoğlu, eğitim ve sağlık konularında devlet politikası olması gerektiğini ifade etti.

Eğitim ve sağlıkta başarı sağlayan hükümetlerin, başarılı olacağını belirten Sucuoğlu, yapıcı eleştirilerde bulunacağını kaydetti.

Eğitimde sıkıntıların açık yüreklilikle ortaya konarak tartışılması ve çözüm üretilmesi gerektiğini belirten Sucuoğlu, kolejlerin kapatılmasının, eğitimde büyük sıkıntılar yaratığını söyledi. Sucuoğlu, özel kolejlerin de bu nedenle daha çok tercih edilir hale geldiğini ifade etti.

Sucuoğlu, okulların büyük kısmında öğretmen eksikliği yaşadığını, sınavların yapılamadığını söyledi. Sucuoğlu, UBP hükümeti döneminde gerçekleştirilen bazı icraatlarla ilgili bilgi verdi.

Birinci dönem ara sınavında giremeyen 2 bin 25 öğrenci olduğunu söyleyen Sucuoğlu, bu öğrencilerin, nasıl sınava gireceğini sordu. Sucuoğlu ayrıca tam gün eğitime geçiş konusunda hangi aşamada olunduğunun da açıklanmasını istedi.

Teknik liseler için yeni uygulamalar yaratılması gerektiğini söyleyen Sucuoğlu, işsizliğin artmasına rağmen bu konularda işgücüne ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

TÖRE

DP-UG milletvekili Zorlu Töre, eğitimde milliliğe de önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Töre, öğretmenlerin bazı tavırlarını eleştirdi.

İstiklal Marşı ve andımızın okullarda okutulmasını isteyen Töre, bilimin de öğretilmesini ama vatan, millet ve bağımsızlık sevgisinin de öğrenilmesi gerektiğini belirtti.

Gençlere milliyetçilik şuurunun aşılanması gerektiğini vurgulayan Töre, ulusal değerlere, cumhuriyete sahip çıkma konusunda öğretmenlere önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Kıbrıs sorununa değinen Töre, Kıbrıs üzerinde yeni oyunlar tezgahlanmaya başlandığını, dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

ARABACIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, ince ayrıntılarla ilgili sorular sorulduğunu, bunun sevindirici olduğunu söyledi.

Arabacıoğlu, konuşmacıların tümünün sorduğu sorular ve değerlendirmelerinin dikkate alınacağını belirtti.

Şura ile ilgili atanan kişinin deneyimli olduğuna baktığını ve atadığını söyleyen Arabacıoğlu, Atatürk Öğretmen Akademisi sınavının geç yapıldığını, hükümet kuruluş nedeniyle gecikme yaşandığını kaydetti.

Arabacıoğlu, taşımacılıkta ödemeler konusunda çalışmaların devam ettiğini, bu sektörde bazı şoförlere artı getirecek uygulamalar bulunduğunu, bunların araştırılmakta olduğunu ifade etti.

Arabacıoğlu, belli kişilere fazladan menfaat sağlandığı izlenimi edindiğini,  bunu araştırılacağını söyledi.

Araç takip sistemi oluşturulması için çalışma başlatıldığını söyleyen Arabacıoğlu, KAR-İŞ’ten belge almadan sözleşme yapan şirketler olduğunu bunlarla ilgili düzenleme yapılacağını ifade etti.

Arabacıoğlu, meslek teknik okulları konusunda bir kampus oluşturma hedeflerinin bulunduğunu, arazi arama çalışması başlatıldığını söyledi.

Burs Tüzüğü’nde başarı derecesin artırıldığını belirten Arabacıoğlu, bu kararın başarıyı artırma hedefi taşıdığını ifade etti. Arabacıoğlu, kolejlerle ilgili çift tercih sisteminin kaldırılacağını, tek tercihin uygulanacağını belirtti.

Öğretmen eksikliği konusunda öğrenci sayısı az olan sınıfların birleştirilebileceğini söyleyen Arabacıoğlu, eğitim yılı başında bu sistemin uygulanmasına dikkat edileceğini kaydetti.

Üniversitelerin ekonomiye büyük katkı sağladığını belirten Arabacıoğlu, “Yüksek öğrenime önem verme sorumluluğumuz vardır” dedi. Arabacıoğlu, öğrenci sayısını artırmanın hedefleri arasında olduğunu ifade etti.

Arabacıoğlu, öğretmen eksikliğinin bir okul dışında tüm okullarda giderildiğini söyledi.

Mesleki teknik okullardan mezun olan öğrencilerin bir çoğunun üniversiteye kayıt olarak, mesleklerini yapmadıklarını belirten Arabacıoğlu, mezun öğrencilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Dipkarpaz’da müdür ve müdür muavini olmadığını söyleyen Arabacıoğlu, o bölgeye atananların başka bölgeye nakil istediğini, bu konuda da tüzüğe ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.