1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EĞİTİM DARMADAĞIN
EĞİTİM DARMADAĞIN

EĞİTİM DARMADAĞIN

Eğitim darmadağın

A+A-

İlk ve orta dereceli okullarda bir dönem geride kaldı ancak sorunlar yeni döneme taşındı. Öğretmen sendikaları devlet okullarındaki öğretmen eksikliklerinin ve altyapı sorunlarının aynen devam ettiğine dikkati çekti

KADRO SORUNU AŞILMADI: KTOEÖS Başkanı Gökçebel: Kadro eksiklikleri devam ediyor. 30’un üzerinde atölye şefi, 175 bölüm şefi, 15 psikoloji danışmanlık rehberlik öğretmeni, 10 özel eğitim öğretmeni, 22 müdür muavini, 3 müdür kadrosu boş.  Çeşitli branşlarda ise 25’in üzerinde öğretmen ataması yapılması gerekiyor

İLKÖĞRETİMDE DE DURUM VAHİM: KTÖS Genel Sekreteri Elcil, ilkokullarda 9, özel eğitimde 34 öğretmene ihtiyaç olduğunu belirtti. Psikolojik Rehber ve Danışmanlık da hiç kadro verilmediğini dile getiren Elcil, bu alanda 84 öğretmen ihtiyacının olduğunu söyledi. İlköğretimde öğretmen yardımcısı ihtiyacı ise 76

ARAÇ GEREÇ VE ALTYAPI EKSİK: Sendikalara göre birçok devlet okulunda yeni sınıflara, daha fazla atölyeye, araç gereçlere ihtiyaç var. İlk ve orta öğrenimde bazı okullarda ise halen 1974’ten kalma karatahta, sıra ve sandalyeler kullanılıyor
 

Duygu ALAN
İlköğretim, Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Öğretim Daireleri’ne bağlı kamu okulları; kadro eksikliği, altyapı sorunu, sınıf, atölye ve araç gereç ihtiyacının giderilmemesi gibi çözümlenmemiş daha birçok sorunla beraber 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ilk yarısı tamamlandı.

İlköğretim, Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Öğretim Daireleri’ne bağlı kamu okullarda ve özel okullarda öğrenim gören 48 bin 158 öğrenci yarıyıl tatiline başladı.
Eğitim Bakanlığı ise Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası  (KTÖS) yetkililerinin nazarında bir kez daha sınıfta kaldı

Orta eğitimde kadro sorunu büyüyor
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikasına göre, orta eğitimde halen 30’un üzerinde atölye şefi, 175 bölüm şefine ihtiyaç var. Genel orta öğretimde en az 15 psikoloji danışmanlık rehberlik öğretmenine, az 10 özel eğitim öğretmenine, 22 müdür muavinine, 3 müdüre ihtiyaç var. Bunun yanı sıra 25’in üzerinde çeşitli branşlarda öğretmen ataması yapılması gerekiyor.

Orta eğitimde birçok okulda ise sınıf sayısı yetersiz. Yeni sınıflara, daha fazla atölyeye ve eğitim araç gereçlerine ihtiyaç var. Bazı okullarda ise halen 1974 yılından kalma karatahta ve masa, sandalyeler ve sıralar kullanılıyor.

İlköğretimde eksik saymakla bitmiyor
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yaz döneminde hiçbir okulda tadilat çalışması yapılmadığından ilkokullarda altyapı sorunları aynen devam ediyor.

Bunun yanında ülkede 450 işsiz rehber öğretmen, 117 de özel eğitim öğretmeni varken ilkokullarda 9, özel eğitimde 34 öğretmene ihtiyaç var.

Psikolojik Rehber ve Danışmanlık alanında öğretmen ihtiyacı ise 84. Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilköğretimde öğretmen yardımcısı ihtiyacı da 76.

Gökçebel: Niyet ve anlayış değişmeden sorunlar bitmez
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, eğitimdeki sorunların, niyet ve anlayış değişmediği müddetçe çözümlenemeyeceğini ileri sürdü. Bir okulda öğretmen, müdür, müdür muavini, atölye şefi, sekreter ihtiyacı varsa ve bir okulun bütçesi yoksa o okulda verimlilikten söz edilemeyeceğini söyledi. Orta eğitimde yine altyapıdan müfredata kadar birçok sorun olduğunu kaydeden Gökçebel, eğitime siyasi müdahalelerin olduğunu ve bu müdahalelerin eğitimde birçok soruna yol açtığını iddia etti.

“Yapay gündemlerle, lafazanlıklarla eğitim bir yere gelemez” diyen Tahir Gökçebel, şöyle konuştu:  İlahiyat Koleji’ne 30 milyon Euro harcandığından bahsedilir. Bu para ile bugün tüm okulların sorununu giderilebilirdi. Kaldı ki, İlahiyat Koleji’nin yapısının ve eğitim sistemine getirdiği anlayışın açtığı sorunlar daha büyük. Bakanlar Kurulu kararı ile öğrencilerin geçirilerek müşteri haline getirilmesi, işsiz öğretmen doluyken Türkiye’den istihdam edilen öğretmenlerin açtığı sorunlar, yine okullarımızda altyapı eksikliklerine harcama yapılmazken özel okullara büyük para harcanması,  Eğitim Bakanlığı’nın kadroları ve diğer kadrolar eksikken torpille geçicilerin istihdam edilmesi, öğretmenin hazırlık ödeneğinin bile budanması, yasaların uygulanmaması, Göç Yasası ile öğretmenin açlık sınırına itilmesi ve en başarısız örnek olarak Türkiye’deki eğitim sisteminin sürekli takip edilmesi eğitimdeki sıkıntıların birer parçasıdır.

“İhtiyaç çok karşılayan yok”
Tahir Gökçebel, orta eğitimde kadro ve altyapı eksikliklerine de değindi, hükümet yetkililerine defalarca belirtilmesine rağmen bu ihtiyaçların giderilmesi konusunda bir çalışma yapılmadığını söyledi.

Gökçebel, “Ülkemizde ilgili alanlarda öğretmenlerimiz var iken bugün genel orta öğretimde 80-100 arası öğretmen Türkiye’den geliyor. Okullarımızda halen 30’un üzerinde atölye şefi, 175 bölüm şefi ihtiyacı var. Genel orta öğretimde en az 15 psikoloji danışmanlık rehberlik öğretmenine, en az 10 özel eğitim öğretmenine ihtiyaç var. Bunun yanı sıra 25’in üzerinde çeşitli branşlarda öğretmen ataması yapılmalıdır. Okullarımızda 22 müdür muavini, 3 müdür ihtiyacı vardır. Bu kadroları bile gideremeyen 1974’ten kalma kara tahta, sandalye ile eğitimi götürmeye çalışan anlayış ile nasıl eğitimi sürdüreceğiz. Okulların fiziki altyapısı çok berbat değil ama meslek liselerinde atölye, atölyelerde kullanılacak araç gereçlere ihtiyaç var. Sınıf sayısı yetersiz” dedi.

“Okullar hedefsiz bırakıldı”
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, “orta eğitimde bir diğer sorun ise genel liselerin ve meslek liselerinin hedefinin olmamasıdır” dedi.

Gökçebel, Türkiye’deki eğitim sisteminin örnek alınarak kurulan bir eğitim sisteminin ülkenin geleceğine yönelik olmadığını savundu.

Tahir Gökçebel, “Eğer yurttaş yetiştireceksek, kendi kendine yeter bireyler yetiştireceksek bize özgü eğitim sistemi oluşturmamız lazım” diye konuştu.

“Devlet okulları zayıflatılıyor”
Tahir Gökçebel, devlet okullarının bilinçli ve kasıtlı olarak zayıflatıldığını öne sürerek, devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin de örgütsüz, köle durumuna dönüştürülmek istendiğini iddia etti. Gökçebel, hükümetin amacının eğitim tamamen paralı hale getirmek olduğunu ileri sürdü.

Elcil: Altyapı eksiklikleri aynen devam ediyor
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, ilkokullarda altyapı ile ilgili bilinen sorunların aynen devam ettiğini kaydederek geçen yıl yaz döneminde hiçbir okul tadil edilmediğini, yeni bir okul da inşa edilmediğini kaydetti.

Elcil, “Bugün ülkede inşaatı devam eden tek okul ilahiyat okuludur. Diğer okullara bir yatırım yapılmadı” dedi.

“450 rehber öğretmen, 117 özel eğitim öğretmeni işsiz”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, İlkokullarda şuanda 9 öğreneme ihtiyaç olduğunu, buna karşın öğretmen fazlası olup da oturan ve maaş alan öğretmenler de olduğunu ileri sürdü.

Elcil, ülkede 450 işsiz rehber öğretmen, 117 de özel eğitim öğretmeni varken özel eğitimde 34 öğretmene ihtiyaç olduğunu belirtti. Psikolojik Rehber ve Danışmanlık da ise hiç kadro verilmediğini dile getirdi.

Şener Elcil, bu alanda bugün itibari ile 84 öğretmen ihtiyacının olduğunu söyledi.
Ana okullarda ihtiyaç olan ve yasada var olan öğretmen yardımcısı ihtiyacının da 76 civarında olduğunu kaydeden Elcil, bu alandaki ihtiyacın büyük kısmının okul aile birlikleri tarafından karşılandığını ve bu kişilerin asgari ücretin altında, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları yapılmaksızın çalıştırıldıklarını öne sürdü.

“Bütçede bir değişiklik olmadığından dolayı sorunları yaşamaya devam ediyoruz” diyen Şener Elcil,
Sorunların çözümleneceğine dair bir ümidinin de olmadığını söyledi. Bugün özel okullara ciddi bir yatırım olduğunu öne süren Elcil, Göç Yasası nedeni ile 2011 yılından sonra göreve gelen öğretmenlerin ise mağdur olduğunu öne sürdü.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.