1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EĞİTİM SENDİKALARINDAN TARİHİ KARAR!
EĞİTİM SENDİKALARINDAN TARİHİ KARAR!

EĞİTİM SENDİKALARINDAN TARİHİ KARAR!

“...yapılan bu anlaşma ile bir kez daha ispatlanmıştır”

A+A-

 

Kıbrıslı Türk eğitim sendikalarının 2000 yılından beridir sürdürdüğü Eğitim Enternasyonali’nin Avrupa örgütü Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Eğitim Komitesi’nde (ETUCE)   eşit temsiliyet ve rotasyon formülü geçtiğimiz hafta yapılan ETUCE toplantısında Rumların uzlaşması üzerine karara bağlandı.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, uzlaşı ile ilgili ‘tarihi karar’ yorumunu yaparken, “Görüşme masasında samimi olunması Kbrıs Cumhuriyeti’ni yıkmaya değil, ayrılıkçı bir devlet kurmaya değil, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nda belirlenen yetki ve sorumlulukları paylaşmaya, iş birliği yapmaya dönük açılımlardan sonuç çıkabileceği gerçeği öğretmen örgütleri arasında yapılan bu anlaşma ile bir kez daha ispatlanmıştır” dedi.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki sendikalar uzun bir sürecin ardından Kıbrıslı Rumların da üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali’nin Avrupa örgütü Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Eğitim Komitesi’nde (ETUCE) eşit temsiliyet hakkını kazandı.

Uzun yıllardır Kıbrıslı Rumların kabul etmemekte ısrar ettiği eşit temsiliyet ve rotasyon uygulaması, Kıbrıslı Türk eğitim sendikalarının  2000 yılından beridir ısrarla sürdürdükleri çaba sonucunda kabul edildi.

Tarihi karar

Gazetemize açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, ‘eşit temsiliyet ve rotasyon’ kararının önemine vurgu yaparak, “bu tarihi bir karardır” dedi. Buna göre Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Türk öğretmen sendikaları Eğitim Enternasyonali’nin Avrupa örgütü Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Eğitim Komitesi’nde eşit temsiliyet ilkesi gereği iki yıllık rotasyonlarla temsil görevi üstlenecek. Elcil, alınan bu ‘tarihi kararı’ 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nda tanımlandığını söyledi.  Ayrıca Kıbrıs’taki öğretmen sendikalarının iki ayda bir toplantılar yapması kararının alındığını da belirten Elcil, “iş birliği yapılabilmesi için eğitim, kültür sanat, siyaset ve soyal etkinlikler konularında ortak hareket etmek için 19 Mart’a kadar bu başlıkların değerIendirilmesi için bir komisyon oluşturulmuştur” dedi.

Rotasyon Mart’ta başlıyor…

KTÖS Genel Sekreteri Şenel Elcil,  19 Mart’ta Brüksel’de yapılacak olan ETUCE Yürütme Kurulu toplantısında rotasyon uygulamasının başlayacağını kaydetti. Şu an temsilcilik görevini yapan Elcil 19 Mart’ta, rotasyon uygulamasını başlatmak üzere belirlenen Rum sendikacıya iki yıl görev yapmak üzere görevini devredecek.

Örnek olmalı

1968’den beridir Kıbrıs sorununun çözümü için siyasetçilerin görüşme yaptıklarına dikkat çeken Elcil,  “yapılan görüşmelerdeki samimiyetsizlik, sorunun çözülmesine değil, daha da karmaşık hale gelmesine neden olmuştur” dedi.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nda siyasal eşitliğin ortaya koyulduğunu kaydeden Elcil, alınan tarihi kararın bu anlayışa bağlı olarak alındığını ifade etti.

Elcil şunları kaydetti: “Görüşme masasında samimi olunması Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yıkmaya değil, ayrılıkçı bir devlet kurmaya değil, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasa’sında belirlenen yetki ve sorumlulukları paylaşmaya, iş birliği yapmaya dönük açılımlardan sonuç çıkabileceği gerçeği öğretmen örgütleri arasında yapılan bu anlaşma ile bir kez daha ispatlanmıştır” dedi.

İşte eşit temsiliyet ve rotasyon mücadelesinin hikayesi:

Elcil ‘eşit temsiliyet ve rotasyon hakkı mücadelesinin tarihsel planını şöyle anlatı:

“Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendika ve DAÜ-SEN, Uluslararası Eğitim Enternasyoneline (Eİ) üyedir.

Eğitim Enternasyonali’nin bütün dünyada 35 milyon üyesi vardır. Ve yaklaşık olarak 400 civarında üye sendika Eğitim Enternasyonali’nin parçasıdır.  

Güney Kıbrıs’tan Rum İlkokul Öğrenmenler Sendikası,(POED), Kıbrıs Rum Orta Eğitim Öğretmeler Sendikası (OELMEK) ve Kıbrıs Rum Teknik okul öğretmenleri Sendikası (OLTEK) üyedir.

Eğitim Enternasyonali’nin Avrupa bölgesi örgütünün ismi ise Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Eğitim Komitesi (ETUCE) olarak isimlendirilir.

ETUCE’nin her ülkeden seçilmiş bir yönetim kurulu, bir de yürütme kurulu vardır.

Yönetim kurulu üyeleri 4 yıllığına seçimle belirlenir. Ülkede bulunan sendikaların kendi aralarında uzlaşmaları durumunda seçim yapılmaz.

2000 yılından beri Kıbrıs’la ilgili temsiliyet konusu ciddi bir tartışma yaratmış olup Kıbrıs Rum sendikalarının Kıbrıslı Türkleri azınlık olarak görmeleri ile ilgili izlediği siyaset nedeniyle sorun çözülememişti.

Öncelikle Kıbrıslı Rumlar bu temsiliyet sandalyesini işgal etme yoluna giderek, Kıbrıslı Türklere sadece gözlemci statüsü verilmesine onay vermişler ve sorunu  bu şekilde çözülebileceği konusunda ısrarlı bir duruşları olmuştu. 2006 yılında Varşova’da yapılan genel kurulda, KTÖS Genel Sekreteri olarak  Rum adaya karşı aday oldum ve seçime gidildi. Seçim sonucunda ben 2800 oy alırken, Rum aday 810 oy alabilmişti.

Neticede Kıbrıs’taki öğretmenler sendikalarının Avrupa düzeyinde temsiliyeti Kıbrıslı Türk bir sendikacının yapması kabul görmüş, gözlemci üyelik ise Kıbrıslı Rumlara verilmişti.

Bu seçim sonucunu Kıbrıs Rum Orta Eğitim Öğretmenler sendikası kabullenmemiş ve Rum Dışişleri Bakanlığı’nın desteğinde yapılan siyasi girişimlerden bir sonuç alamamıştı.

Dört yılın sonunda Kıbrıs Türk öğretmen sendikalarının  2000 yılından beri önerdikleri rotasyon formulü üzerinde uzlaşmaya varılmadığından dolayı, 2010 yılında Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de yapılan genel kurulda yine seçime başvurulmuş ve orada da ben 3450 oy alırken, Rum aday sadece 420 oy alabilmişti.

Yaşana bu gelişmeler sonucunda Kıbrıs Rum sendikalarını ortak işbirliğine zorlamak için ETUCE bürosu, Kıbrıs için gözlemci statüsünü de kaldırmıştı.

Yaşanan bu gelişmeler ışığında ortaya çıkan temsiliyet sorununun, örgütsel, siyasi eşitlik bazında çözümü konusunda Kıbrıs Türk sendikalarının önerdiği rotasyon formulü ile çözümü konusunda 10 Ocak Cumartesi günü yapılan ve ETUCE Avrupa Bölge Sekreteri Martin Romer ile ETUCE Başkanı Cristine Blower   yönettiği toplantıda önemli tarihi bir karar alınmıştı.”

Varılan uzlaşıda 1960 Kıbrıs Anayasası tanımlanan, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarının öğretmen örgütleri arasında her iki yılda bir ülkeyi Avrupa’da temsil edecek olan kişinin Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk olması ve rotasyon uygulanması kabul edilmiştir.”

Kıbrıs Postası

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.