1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EĞİTİM ŞURASI KARARLARI EYLEMLE PROTESTO EDİLDİ
EĞİTİM ŞURASI KARARLARI EYLEMLE PROTESTO EDİLDİ

EĞİTİM ŞURASI KARARLARI EYLEMLE PROTESTO EDİLDİ

41 sivil toplum örgütü, Milli Eğitim Şurası kararlarını protesto etmek amacıyla KTÖS önünde eylem yaptı.

A+A-

“ŞURADA ALINAN KARARLAR KIBRIS TÜRKÜ’NÜN ŞAH DAMARINA BIÇAK DAYAYACAK; DİLİMİZE, DİNİMİZE, TÜRK KİMLİĞİMİZE, TARİHİMİZE YÖNELİK SALDIRI NİTELİĞİNDEDİR”

41 sivil toplum örgütü Milli Eğitim Şurası kararlarını protesto etmek amacıyla KTÖS önünde eylem yaptı.

41 örgüt adına hazırlanan ortak açıklamayı KKTC Egemenlik Hareketi Başkanı Emete Gözügüzelli okudu. Eylemde ayrıca şehit yakını Batuhan Sadrazam da konuşma yaptı.

Açıklamada, ülkede cereyan eden nahoş gelişmeleri protesto etmek ve bu bağlamda rahatsızlık duyulan konuları kamuoyuna duyurmak için bir araya gelindiği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Eğitim Şurası'nda sadece 166 öğretmen temsilcisinin söz sahibi olduğu belirtilen açıklamada, “Şurada andımızın okullarda okutulmasının kaldırılması, Rumcanın okullarda zorunlu hale getirilmesi, tarih kitaplarının barışa yönelik şekilde değiştirilmesi, din derslerinin kaldırılması ve ilahiyat kolejinin kapatılması gibi Kıbrıs Türk toplumunu derinden ilgilendiren konuların ele alındığı” anımsatıldı.

Açıklamada, “Şurada alınan kararlar Kıbrıs Türkü’nün şah damarına bıçak dayayacak nitelikte, dilimize, dinimize, Türk kimliğimize, tarihimize yönelik saldırı niteliğindedir” denildi.

Açıklamada, örgütlerin, alınan kararları protesto etmek ve bu zihniyete haiz öğretmenlerin himayesinde çocukların eğitim almasını arzu etmediklerini deklare etmek için toplandığı kaydedildi.

“MÜZAKERE SÜRECİNİN BELİRSİZLİĞİNDEN RAHATSIZIZ”

Örgütleri rahatsız eden bir diğer konunun da KKTC’nin varlığını oluşturan egemen Kıbrıs Türkü’nün, müzakere süreci kapsamında karşı karşıya bırakıldığı belirsiz ve ne olacağı bilinmeyen gidişat olduğu belirtilerek, Kıbrıs Türkü’nün "al ver süreci denilen kapsamda" yeniden göçmenlik durumuyla karşı karşıya bırakılmak istendiği ileri sürüldü.

Açıklamada, dayatılan, tek egemenlik, tek vatandaşlık (Kıbrıslılık), tek temsiliyet ve hatta bölünmezlik konularının kabul edilemez olduğu ifade edilerek, belirtilen hassasiyetler konusunda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na güvenin tam olduğu kaydedildi.

Açıklamada, son günlerde, Rum ve batı dünyasının argümanlarını, “temel haklar, insan hakları, demokrasi diyerek dayatmaya çalışan Vicdani Retçiler ve bunu destekleyen parti ve örgütlerin orduya karşı yer alan kara propaganda faaliyetlerini de gerçekleştirildiği” belirtildi.

Açıklamada, söz konusu grupların, "Türk milletinin başta can ve mal güvenliğini, huzurunu, adadaki barışı tahsis eden Türk ordusuna karşı işgalci mantığıyla çıkışlar yaparak, askerliğe gitmeme ve halkı askerlikten soğutma eylemlerine şahitlik edildiği, tüm bu eylem ve söylemlerin Güney Kıbrıs argümanlarıyla örtüştüğünün görüldüğü" ifade edildi.

Örgütlerin açıklamasında, ortaya konulan bu girişimlere ve müzakere sürecinde Kıbrıs Türkü’nü garantilerden yoksunlaştırmak isteyen ve Türk garantörlüğü yerine AB garantörlüğünü savunan iç ve dış zihniyetlere karşı artık sessiz kalınmayacağı da vurgulandı.

SENDİKALARA SORULAR

Örgütler açıklamalarında öğretmen sendikalarından ve yandaşlarından şu sorularına da yanıt vermelerini istedi;


“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen şura toplantısına neden tüm okullarda var olan temsilciler katılmamıştır?
Neden katılmak isteyen öğretmenlere okul müdürlükleri onay vermemiştir?
Bu nasıl demokratik girişimdir?
Andımızda belirtilen Türküm, doğruyum, çalışkanım sözlerinin nesinden rahatsız oluyorsunuz?
Türk olmaktan utanç mı duyuyorsunuz?
Sendikalarınızda geçen Türk kelimesi sizleri rahatsız ediyorsa o halde hemen istifa ediniz!
Andımızın işaret ettiği yurt sevgisi, vatan sevgisi, millet sevgisinin neresi ırkçı?
Siz kimin egemenliği için konuşuyorsunuz?
Kaldı ki asrın lideri olan Atatürk’ün varlığından hangi zihniyetle rahatsızsınız? Ata’ya sunulan sevgi, saygı neden sizleri rahatsız ediyor?
Madem ki bu kadar Kıbrıs Türkü’nü düşünüyorsunuz! Neden Rum tarafında verilen ırkçı eğitime ses çıkarmayıp da bizlerin okullarımızda öğretilen tarih derslerinden rahatsızsınız?
Bugün Kıbrıs Türkü’nün resmi dili Türkçe iken nereden çıktı zorunlu Rumca dil eğitimi?
Bugün sizler ülkemizdeki 150’yi aşkın kilise ve medreselerin tadil edilmesine ve ayine açılmasına alkış tutarken neden okullarımızda dini eğitime karşı duruyorsunuz?
Neden dini eğitim için kurulan İlahiyat Koleji korkulu rüyanız?”

SADRAZAM

Şehit yakını Batuhan Sadrazam da, şurada alınan, And’ın okunmasının kaldırılması, Rumca derslerinin zorunlu olmasını ve tarih kitaplarının değiştirilmesini eleştirerek, "Biz bu kimliği, bu devleti, Türk-İslam mührümüzü evde oturarak almadık, biz bu kimliği can kayıplarıyla aldık" dedi.

“Benim çocuğum da Türk olmaktan gurur duyacak ve vatansever olacak o da andımızı okuyacaktır” diyen Sadrazam, “öğretmenler kaldırmaya çalıştığı sürece”, her köşede "Ne Mutlu Türküm Diyene” söyleyeceklerini belirtti.

Sadrazam, kendilerinin düşmanlık yapmadığını, tek istediklerinin KKTC devletinin yaşaması ve yaşatılması, egemenliğin devam etmesi, eğitimi elinde bulunduranların Kıbrıs Türk tarihinin, yaşanan acılarla gelecek nesillere aktarılması olduğunu vurguladı.

EYLEME KATILAN ÖRGÜTLER

Eyleme katılan 41 sivil toplum örgütü şunlar;

“KKTC Egemenlik Hareketi, KKTC Karadeniz Kültür Derneği, Kıbrıs Gönüllü Teşekküller Platformu (11 örgüt), Milli Konsey, KKTC Bir Bütündür Güzelyurt Verilemez Platformu (12 örgüt), KİSAV, Kıbrıs Türk Parlamenterler Birliği, Dünya Kıbrıs Türkleri Vakfı, Ulusal Halk Hareketi, TMT Derneği, KKTC Göçmenler Derneği, Gaziantepliler Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, KKTC Koruma ve Yaşatma Derneği, KKTC Rauf Denktaş Düşüncelerini Koruma ve Yaşatma Derneği, Dr. Fazıl Küçük Hareketi, Genç-Der, Genç Mücahitler Derneği, KKTC Kahramanmaraşlılar Derneği, Güzelyurt Uyuşturucu ile Mücadele ve Anti-Depresyon Derneği”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.