1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EĞİTİM YILI ÖNCESİ OKULLARDAKİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
EĞİTİM YILI ÖNCESİ OKULLARDAKİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ

EĞİTİM YILI ÖNCESİ OKULLARDAKİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, ilk ve orta eğitimde yaşanan öğretmen eksikliğinin geçici öğretmen alımıyla Şubat ayına kadar giderileceğini, bu kapsamda ilköğretime 26, orta eğitime de 49 öğretmen alınacağını açıkladı.

A+A-

“İLKÖĞRETİME 26, ORTA EĞİTİME 49 GEÇİCİ ÖĞRETMEN ALINACAK”

İLKOKULLAR 16 EYLÜL PAZARTESİ; ORTA DERECELİ OKULLAR 17 EYLÜL SALI GÜNÜ AÇILIYOR

EK BÜTÜNLEME SINAVLARI 24-26 EYLÜL’DE YAPILACAK... SINAVLARDAN 977 ÖĞRENCİ YARARLANACAK

BAKAN ARABACIOĞLU, GEÇİTKALE İLKOKULU İLE ÇATALKÖY’DE BİR OKUL HARİÇ OKULLARDA SIKINTI OLMADIĞINI SÖYLEDİ

BASIMI KKTC’DE YAPILAN 33 ÇEŞİT, 123 BİN 400 KİTAP HENÜZ ALINAMADI

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, ilk ve orta eğitimde yaşanan öğretmen eksikliğinin geçici öğretmen alımıyla Şubat ayına kadar giderileceğini, bu kapsamda ilköğretime 26, orta eğitime de 49 öğretmen alınacağını açıkladı. Arabacıoğlu, geçici öğretmenlerin görevinin, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (KHK) münhal edeceği öğretmenlerin alınmasının ardından tamamlanacağını söyledi.

Arabacıoğlu, ilkokullara alınacak öğretmenler konusunda Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile mutabakata vardıklarını ve 26 kişilik listenin hazır olduğunu, orta eğitime alınacak geçici öğretmenlerin yapılacak genel sınavın ardından belirleneceğini kaydetti.

EK BÜTÜNLEMELER 24-26 EYLÜL’DE... 977 ÖĞRENCİ YARARLANACAK

Milli Eğitim Bakanı Arabacıoğlu, okullardaki ek bütünleme sınavların ise 24-26 Eylül tarihleri arasında okullarda yapılacağını belirterek, sınava girebilmek için 4 dersten sınıfta kalan bir öğrencinin en az iki dersinin notunun 4 olması gerektiğini ve bu kapsama 977 öğrencinin girdiğini de açıkladı.

ÖĞRENCİLERE BAŞARI, ÖĞRETMENLERE HUZUR DİLEDİ

Arabacıoğlu, yeni eğitim yılının ilkokullarda 16 Eylül Pazartesi; orta dereceli okullarda da 17 Eylül Salı günü başlayacağına da işaret ederek, yeni eğitim yılında öğrencilere başarı, öğretmenlere de huzur içerisinde iyi bir eğitim yılı geçirmelerini diledi.

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, bugün bakanlığında bürokratlarının da katılımıyla basın toplantısı düzenledi ve 2 Eylül’de başladığı bakanlık görevinde, bugüne kadar yaptığı icraatları anlattı.

Arabacıoğlu, bakanlık görevine başlar başlamaz öğretmenlerin tayinleri, öğretmen münhalları, okullardaki inşaatlar, müfredatlarda okutulacak kitaplar ve öğrencilerin taşımacılığı ile ilgili birçok önemli konuyu “kucağında” bulduğunu kaydetti.

“EKİBE GÜVENİYORUM”

Ekibine güvendiğini ve sorunları çözebileceklerine inandığını, bu çerçevede önlerindeki 13 günlük kısa bir sürede okulların en az sıkıntılarla açılmasını sağlamak için mesai mevhumu dinlemeden çalıştıklarını ifade eden Arabacıoğlu, ilk olarak gerekli istişareleri yaparak nakilleri açıkladıklarını, ardından KHK’yı engellemeden geçici öğretmen alımı yapılması için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Arabacıoğlu, Maliye Bakanlığı’nın kendilerine verdiği yetki ile öğretmen münhallerinin belirlendiğini, KHK’nın da bu süreci Şubat ayına kadar tamamlayıp kadroları dolduracağını ifade ederek, şimdi alınacak geçici öğretmenlerin görev sürelerinin Şubat ayına kadar olacağını, ancak açılan münhal sınavlarına katılabileceklerini söyledi.

Öğretmen nakillerinin, açılacak münhal sayısına göre yapıldığını vurgulayan Bakan Arabacıoğlu, sorunu geçici öğretmen alımıyla çözmeselerdi, öğretmen münhal alımlarının tamamlanmasının yasalara göre 10 Kasım’ı bulabileceğine işaret etti.

2 İNŞAAT DIŞINDA SIKINIT YOK

Eğitim yılının başlaması öncesi yaşadıkları en büyük sıkıntılarının bu olduğunu, ancak üretilen bu kararla KHK’nın da önünün açıldığını, münhalları Şubat’a kadar tamamlanabileceğini ifade eden Arabacıoğlu, okullardaki inşaatların ise her gün denetlendiğini, Geçitkale İlkokulu ile Çatalköy’de bir okul hariç sıkıntı olmadığını söyledi.

KİTAPLARDAKİ SORUNLAR

Bugün bu iki okulda incelemelerde bulunacağını ifade eden Arabacıoğlu, müfredat kitaplarında da bir takım sorunlar yaşandığını, 235 çeşit kitabın 202’sinin yani 316 bin 640 kitabın Türkiye’de basıldığını ve ülkeye geldiğini, fakat basımı KKTC’de yapılan 33 çeşit kitabın, yani 123 bin 400 kitabın alınamadığını işaret etti. Arabacıoğlu, bu konuda en büyük sorumluluğun kendilerinde olduğunu, fakat herkesin de aldığı işi zamanında tamamlaması ve sorumluluk taşıması gerektiğini vurguladı.

Arabacıoğlu, öğrencilerin taşıması konusunda da Kar-İş ile görüşmeler yaptıklarını, bu konuda yeni planları ve düşünceleri olduğunu, özellikle Türkiye’de de kullanılan kart sistemi uygulamasına geçmek için çalışmalar yapacaklarını söyledi.

BEYARMUDU ORTAOKULU’NUN 15 ÖĞRENCİSİ AKDOĞAN’A TAŞINACAK

Bakan Arabacıoğlu, öğrenci sayısı çok düşük olan Beyarmudu Ortaokulu ile ilgili sorulan bir soruya karşılık, bu okulun kapatılmayacağını, sadece bu yıl buradaki öğrencilerin Akdoğan Polat Paşa Lisesi’ne taşınacağını kaydetti.

Okulda 15 öğrenci bulunduğunu, fakat 16 öğretmen, 2 hademe, 2 de bekçinin görev yaptığını bildiren Arabacıoğlu, öğretmen kadrolarını oluşturmaya çalışırken yaşadıkları sıkıntılar varken, bu okulun bu şekilde hizmet vermesinin uygun olmayacağını belirtti ve gerekçelerinin bu olduğuna dikkat çekti.

DEMOKRASİ ORTAOKULU

Arabacıoğlu, Lefkoşa’daki Demokrasi Ortaokulu’nda da sınıf azaltmaya gideceklerini ifade ederek, okulda 12 sınıf, 191 öğrenci ve 38 öğretmen bulunduğunu kaydetti.

Aldıkları tüm kararların gerekçesiyle arkasında olduklarını, eğitimi ileriye taşımak için her konuda hassas olacaklarını, okullarda bundan böyle bakanlıktan habersiz hiçbir işin, atamanın yapılamayacağını vurgulayan Arabacıoğlu, 16 Eylül’de okulların açılacağını, öğrencilerin ve öğretmenlerin huzur içerisinde başarılı bir yıl geçirmelerini temenni etti. Arabacıoğlu, öğretmenlerin kutsal bir görev yaptığını, çocukları şekillendirdiğini ifade etti.

380 ÖĞRENCİNİN ŞARTLARI EK BÜTÜNLEMEYE UYMUYOR

Ek sınavların 24-25-26 Eylül tarihlerinde okullarda yapılacağını, sınava bin 977 öğrencinin gireceğini, sınava girebilmek için 4 dersten kalan öğrencilerin en az 2 dersinin notunun 4 olması gerektiğini ifade eden Arabacıoğlu, sınava, bu şartlara uymayan 380 öğrencinin katılamayacağını kaydetti.

Arabacıoğlu, geçici öğretmen sınavlarının ise orta eğitime yönelik, genel sınav olacağını, sınavın Öğretmenler Yasası, Milli Eğitim Yasası ve genel kültürü kapsayacağını ifade ederek, sınavın büyük ihtimal DAÜ tarafından yapılacağını kaydetti.

İLKOKULLLARA AÖA’DAN 26 ÖĞRETMEN

İlkokullar içinse AÖA mezunları arasından mezuniyet tarihine ve derecesine göre sıralama yapıldığını, alınacak 26 kişilik listenin ve gerisinin belli olduğunu söyleyen Arabacıoğlu, bu konuda tamamen şeffaf olduklarını, listelerin yakında açıklanacağını söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.