1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “EĞİTİMİMİZ YARIDA KALABİLİR”
“EĞİTİMİMİZ YARIDA KALABİLİR”

“EĞİTİMİMİZ YARIDA KALABİLİR”

“EĞİTİMİMİZ YARIDA KALABİLİR”

A+A-

KKTC üniversitelerindeki öğrencilerin büyük çoğunluğunu oluşturan Türkiyeli öğrenciler dövizdeki yukarıya doğru sıçrama nedeniyle endişeli...

Dövizin yükselmesi tüm kesimlerde olduğu gibi eğitim sektörünü de olumsuz etkiledi. Okulların döviz kurundan eğitim harçlarını tahsil etmesi öğrencilerin zor günler geçirmesine neden oluyor. Öğrenciler, doların yükselmesinin bu şekilde devam etmesi durumunda eğitimlerinin sekteye uğrayacağından korktuklarını belirterek üniversitelerden bu konuda bir girişim yapmalarını istedi.

Lefke Avrupa Üniversitesi öğrencileri dövizin artışını ve eğitim sektörüne yansımasını Havadis’e değerlendirdi.

Kerim Atabey:
Lefke Avrupa Üniversitesi Gastroloji Bölümü’nde eğitim görüyorum. Okulumu dolar kurundan ödüyorum. Okula başladığımız zaman dolar kuru 1.90 TL’den işlem görüyordu. Bir müddet sonra bu kur 2.12 TL’ye çıktı. Dolar kurunun hızla yükselmesi bizleri endişeye sürüklüyor. Doların bir an önce eski konumuna getirilmesi gerekmektedir. Doların hızla yükselişe geçmesi herkesi olduğu gibi beni de etkiledi ve endişe duymaktayım. Bundan 2-3 ay önce doların yükselişi ve okul harcının 1.90 TL’den 2.12 TL’ye yükseltilmesini okulda bir yürüyüşle protesto etmiştik. Okulun doların yükselişinden doları okul harçlarına zam yapabileceğinden endişe duymaktayım. Okulun doları belli bir kurda sabitlemesi gerekmektedir. Ailelerimiz bizlere okul harcı ve diğer harcamalarımız için TL göndermektedirler. Ailemizin gönderdiği TL, doların yükselişinden dolayı eriyip gitmektedir.

Mehmet Zahit Uzun:
Okuluma yaklaşık yıllık olarak 3 bin dolar okul harcı ödemekteyim. Okul harcımız okul tarafından 2.12 TL’ye sabitlenmiş durumdadır. Ancak dolara sürekli artış olduğundan bu bizi etkilemektedir. Ev kiramızı 400 sterlin olarak ödüyoruz. Sterlinin yükselişi de ev kiramızı sterlin kurundan TL’ye çevirerek ödediğimizden her ay ev kirasında artış olmakta ve fazladan para ödemek durumunda kalıyoruz. Örneğin 400 sterlin karşılığı olarak bir ay 1500 TL ödüyoruz. Diğer ay sterlinin yükselişinden dolayı bu miktar daha yukarıya çıkmaktadır. Ailemin maddi durumu çok iyi değildir. Okulumuz doları belli bir kurda sabitlemeli. Ev sahipleri de ev kiralarını belli bir kurda sabitlemeleri gerekmektedir. Okul harcı ve ev kirası sabitlenmezse bizi çok kötü günler beklemektedir.

Alper Küçük:
Lefke Avrupa Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bu yıl okul harcım 3 bin dolardır. Ben bu döviz artışlarını Türkiye Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’a bağlıyorum. Bu döviz yükselişlerini Erdoğan ile Merkez Bankası Müdürü arasındaki tartışmadan kaynaklandığına inanıyorum. Mesela branda çalışması yapmak için malzeme almak istiyorum. Brandacı bana dolar üzerinden hesaplama yapmaktadır. İnşaat malzemesi almak isterim bunlar da dolara endeksli olduğundan çok zor duruma düşmekteyiz. Ara dönemlerde Türkiye’ye gitmek için dolar ve diğer para birimleri kurlarında artış olduğundan uçak biletlerine de bu yansımaktadır. Dönem başında dolar kuru 1.75 TL’den işlem gördü. Daha sonra bu kur 1.98 TL’ye ve son olarak da 2.12 TL’ye çıktı. Okulun doları kurunu yılsonuna kadar sabitlemesini istiyorum.

Mehmet Toka:
İki kardeş birlikte aynı okulda okumaktayız. Okul ücretini dolar üzerine yapmaktayız ve yıllık olarak dolar karşılığı iki kişi 12 bin TL civarında harç ödüyoruz. Kardeşim ile birlikte okul indirimi olmasına rağmen doların yükselişi ödediğimiz yıllık paranın çok üzerinde olmaktadır. Dolar yükselişi okul harcımızı, ev kiramızı, yemeğimizi ve diğer giderlerimizi karşılamamızda bizleri etkilemektedir. Doları seyri değişmezse bizleri kötü günler beklemektedir. Doların bir an önce durdurulmasını bekliyorum.

Abdurrahman Özmen:
Dolar artışlarını ben yalnızca TC Cumhurbaşkanı’nın Merkez Bankası ile sürtüşmesinden kaynaklanmış olduğunu sanmıyorum. Dolara neden bu kadar bağımlı olduk onu düşünmek lazım. Beyaz eşyaların, inşaat malzemeleri, demir ve telefon gibi ürünler yurt dışından gelmektedir. Bu da maliyeti artırıyor. Mesela memur 2 bin TL alıyorsa, memurun maaşı yine aynı artış olmuyor. Döviz artışından dolayı memurun maaşı düşmekte ve alım gücü düşmektedir. Yerli ve milli malı desteklemeliyiz ki biz doları bir kenara bırakalım. Allemiz yaşamımızı TL üzerinden çalışarak maaş alarak sağlamaya çalışır. Ancak tüm aldığımız ürünler Dolar üzerinden işlem görür. Döviz üzerinden kurulmuş bir düzen vardır ve bu düzen 3-5 kişi ve 3-5 ülkenin kalkınmasını sağlar. Biz Türk halkı da eziliriz. Avrupa bir birlik kurdu ve Euro kullanıyor.

Abdulbaki Solak:
Okuluma yaklaşık yıllık olarak 2 bin 500 dolar okul harcı ödemekteyim. Okul harcımız okul tarafından 2.12 TL’ye sabitlenmiş durumdadır. Ancak dolara sürekli artış olduğundan bu bizi etkilemektedir. Ev kiramızı 400 sterlin olarak ödüyoruz. Sterlinin yükselişi de ev kiramızı sterlin kurundan TL’ye çevirerek ödediğimizden her ay ev kirasında artış olmakta ve fazladan para ödemek durumunda kalıyoruz. Ailem bana TL olarak para gönderiyor. Ancak tüm ödemelerimizi dolar ve sterlin üzerinden ödüyoruz. Okulumuz doları belli bir kurda sabitlemeli. Okul harcı ve ev kirası sabitlenmezse bizi çok kötü günler beklemektedir. Doları hızla yükselişi bize zor günler yaşatmaktadır. Bizim eğitimimiz yalnızca okul harcı, ev kirası değildir. Ulaşım da, yiyecek ve giyecek de döviz üzerinden olduğundan çok zor durumdayız ve bir an önce dövizin bir yerde durdurulması gerekmektedir.

Hakan Erol:
Okuluma yaklaşık yıllık olarak 3 bin dolar okul harcı ödemekteyim. Okul harcımız okul tarafından 2.12 TL’ye sabitlenmiş durumdadır. Ancak dolara sürekli artış olduğundan tüm kesimleri olduğu gibi biz öğrencileri de etkilemektedir. Ev kiramızı ve okul harcımızı döviz üzerinden ödüyoruz. Ailemin bana gönderdikleri para TL’dir. Ancak tüm ödemelerimizi dolar ve sterlin üzerinden ödediğimizden zor durumda kalmaktayız. Okulumuz doları belli bir kurda sabitlemeli. Ev sahipleri de ev kiralarını belli bir kurda sabitlemeleri gerekmektedir. Dövizin yükselişi de yetkililerce durdurulması gerekmektedir. Bunlar yapılmazsa biz öğrencileri zor ve kötü günler beklemektedir.

HAVADİS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.