1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EHLİYET ALMAK ÇOK KOLAY!
EHLİYET ALMAK ÇOK KOLAY!

EHLİYET ALMAK ÇOK KOLAY!

KKTC'de ehliyet almak çok kolay!

A+A-

Ceren Özbil
HER YIL 8 BİN KİŞİ SINAVA KATILIYOR: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl yaklaşık 8 bin kişi ehliyet almak için sınava katılıyor. Verilere göre 8 bin kişinin yüzde 88’i bu sınavdan başarılı olurken yüzde 12’si ise başarısız oluyor
EN DİKKATSİZ SÜRÜCÜLER 25 İLE 39 YAŞ ARASI: Veriler en çok kazaya neden olan yaş oranını 25 ile 39 yaş arası olduğunu gösteriyor. Veriler KKTC’de meydana gelen trafik kazalarının en düşük seviyeye taşınabilmesi için bilimsel yöntemlere başvurulup, trafik denetimlerinin artırılması gerektiğini gösteriyor
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda düzenlenen Trafik Çalıştayı final raporu birçok çarpıcı gerçeği ortaya koydu. Ülkemizde ehliyet almaya yönelik şartların zorlaştırılmaması, kazaların yaşanmasında en büyük etken. Kazaların genellikle gençler arasında yaygın olması, her yüz kişiden 88’inin sınavlarda başarılı çıkmasından kaynaklanıyor.
Ülkemizde her yıl 8 bin kişi ehliyet almak için sınava girerken, istatistiklere göre her yüz kişiden sadece 12’si sınavlarda başarısız. 8 bin kişiden sadece 960 kişi başarısız oluyor, geriye kalan çoğu genç 7 bin 40 kişi ise trafikte yol almaya başlıyor.
3 sınıf yol var…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üç sınıf yol bulunuyor. Ülkede en çok mevcut olan yol grubunun üçüncü sınıf yol olması ile birlikte toplam yol uzunluğunun ise yaklaşık bin 811 kilometre olduğu biliniyor.
Yüzde 12’si başarısız…
Veriler KKTC’de her yıl yaklaşık 8 bin kişinin ehliyet almak için sınava girdiğini gösteriyor. 8 bin kişinin sadece yüzde 88’i ehliyet sınavını başarı ile tamamlayıp ehliyet alma hakkı elde ederken yüzde 12’si ise bu sınavı geçemiyor.
KKTC’de ölüm sayısı yüksek…
KKTC’deki trafik kazalarının başlıca nedenleri sürücü kusurları, kavşak kurallarına uymama, yön değiştirme kurallarını çiğneme ve arkadan çarpma yer alıyor. Dünya ile karşılaştırıldığında KKTC trafik konusunda orta seviye de bulunurken yine trafik kazasına dayalı ölüm oranı en yüksek ülkeler arasında.
Dünyada da durum vahim
Tüm dünyanın kanayan yarası olan trafik kazalarının bir türlü önüne geçilemiyor. Dünya da her yıl 20 milyon ile 50 milyon arasında insan geçirdiği trafik kazası nedeniyle yaşama gözlerini yumuyor. Bayındırlık Ulaştırma Bakanlığı’nın trafik ve yol güvenliği için başlattığı çalışmalar devam ediyor. Kısa süre önce trafik ve yol güvenliğini araştırmak için vatandaşın görüşüne başvurarak ehliyet sahibi 1008 kişi arasında anket yaptıran bakanlık bu kez de vatandaşı bu konuda bilinçlendirmek için çalıştay düzenledi.
Çalıştaya katılan uzmanlar trafik kazalarının nedenleri ve nasıl önüne geçilebileceği konusunda bilimsel verilerle bilgi verdi.
Her 3 dakikada 1 çocuk ölüyor…
Dünya ortalamasında meydana gelen trafik kazalarında her 3 dakikada 1 çocuk yaşamını yitiyor. Anket sonucu ve uzman görüşlerine göre trafik azalarının başlıca nedenleri arasında alkollü araç kullanmak, kask takmamak, zayıf altyapı, dikkatsiz araç kullanımı ve kemer takmamak yer alıyor.
Bilimsel çözüm ve trafik denetimi…
Veriler KKTC’de meydana gelen trafik kazalarının en düşük seviyeye taşınabilmesi için bilimsel yöntemlere başvurulup, trafik denetimlerinin artırılması gerektiğini gösteriyor. Karayolları denetimi için ise daha güvenli yollar olmalı, yaya ve bisikletlilere önem verilmeli, daha güvenli yol kullanıcıları yetiştirilmeli, eğitim ve bilgilendirme yapılmalı.
Turistler unutulmamalı, yasal boşluklar doldurulmalı…
Ayrıca trafik kazalarının önlenmesinde turist ve yabancılar için “Soldan sürünüz” gibi trafik levhalarının artırılması gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra trafikle ilgili yasalardaki boşlukların doldurulması gerekiyor.
Türkiye’de en büyük neden hız
Türkiye Cumhuriyeti’nde kazaların en büyük nedeni olarsak hız sınırlarını ihlal etmek yer alıyor. Uzmanlar hız sınırı ihlallerinin engellenmesi için elektronik denetimden yaralanmak gerektiği ve interaktif bir çalışma olması gerektiğini vurguluyor.
Kazaya sebep verenlerin çoğunluğu 25-39 yaş arası
Veriler, kazaya neden olan yaş oranın ise 25 ile 39 yaş arasında olduğunu gösteriyor. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı ve çalıştaya  katılan diğer uzmanlar bisiklet ve yayalara trafikte daha çok önem verilip, toplu taşımacılığı teşvik etmek konusunda hemfikir oldu.
Avcı: Formalite niteliğinde sınav yapılıyor
Trafik Kazaları Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ülkede yapılan ehliyet sınavlarını formalite olarak değerlendirdi. Avcı Avrupa Birliği ülkelerine bakıldığında müfettişlerin eğitiminin, sürücülere verilen eğitimin ve KKTC’deki sınav sisteminin ülkemizdekinden çok daha farklı olduğunu anlattı. Ülkemizdeki sınav sisteminin bu ülkelerdeki sınav sistemi ile bir alakası olmadığını kaydeden Avcı, KKTC ehliyet verme sınavında kullanılan bir müfredat olmadığını belirtti.
“Şoför okullarının bastığı broşür gibi kitaplar kullanılıyor”
10 yıl önce hazırlanıp Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak resmileştirilen Trafik Eğitimi kitabı olduğunu ancak bunun yerine şoför okullarının bastığı incecik broşür şeklinde kitaplar kullanıldığını kaydeden Avcı, müfettişlerinde Bakanlar Kurulu kararına uymayarak şoför okullarının hazırladığı kitapçıkla sınav yaptığını söyledi. Avcı şu şekilde konuştu:
“Avrupa Birliği ve Türkiye’de ehliyet sınavları yazılı olarak yapılıyor ve bilgisayarla kontrol ediliyor. Bizdeki sınav sisteminde ise müfettişle öğrenci karşı karşıya oturuyor ve 5 ya da 10 soruluk bir sözlü sınav yapılıyor. Müfettişin tatmin olması durumunda ehliyet alınıyor. Yapılan direksiyon sınavları da yine aynı şekilde. Bir araç içerisinde müfettiş ve öğrenci bulunuyor. Denetleme mekanizması olmaması nedeniyle müfettişin tatmin olması durumunda yine öğrendi ehliyeti alabiliyor.”
“Sadece bakanlık değişti”
Ehliyet Sınavları’nın 2014 yılına kadar Maliye Bakanlığı’na bağlı olduğunu hatırlatan Avcı 2014 yılından sonra bu sınavların Ulaştırma Bakanlığı’na bağlandığını belirtti. Avcı, sadece sınavın bağlı olduğu bakanlığın değişip denetleme konusunda herhangi bir değişiklik yapılmadığını söyledi.
“Müfettişleri Amme Hizmeti komisyonu atar”
Eğitmenlerin bir saatlik sınavla eğitmen olabildiğini ancak müfettişlerin Amme Komisyonu’nun ataması ile müfettiş olduğunu kaydeden Avcı, yasanın müfettişlerin üniversite ya da lise mezunu olmasını açık bıraktığını ifade etti. Avcı şu şekilde konuştu:
“Müfettişlerin eğitmen belgesi yok. Sadece tayinle atanıyorlar. Biz müfettişi memur gibi tayin ediyoruz. Geçmişte Türkiye’de ehliyet almak daha kolayken artık burada daha kolay… Birçok kişi ehliyet sınavına girmek için buraya geliyor.  Avrupa Birliği’nde müfettişlerin eğitimi, şoför okulu açma izinleri, tüzükleri çok farklı. Bizde bu konu bir tüzük hazırlandı. Ancak hazırlanan tüzük bürokrasiyi bekliyor. KKTC hükümetinin acelesi yok. Ancak insanlar yollarda zarar görmeye devam ediyor.”
“Teknik sorunlar nedeniyle Güney’e geçemiyoruz”
Otobüs ve kamyon gibi iş araçları kullanıcılarının ehliyet verilirken profesyonel bir sınava tabi tutulmaması nedeniyle Güney’e geçmediklerini anlatan Avcı şu şekilde konuştu:
“Bizim ülkemizde kamyonet ve otobüs ehliyeti sınavı yok. Bu nedenle Güney’de bu sürücülerin ehliyetlerini kabul etmiyor. Gelin burada ‘sınava girin’ diyor. Ayrıca otobüs ve kamyonların muayyene belgeleri de kabul edilmiyor. Bunlar hep  teknik sorunlardır. Ancak izin verilmediğinde biz buna siyasi diyoruz.”
“Sahte olup olmadığına bakmıyoruz”
Yurt dışından ülkemize gelerek ehliyet almak isteyen kişilere hemen KKTC ehliyeti verdiğimize dikkati çeken Avcı, bu ehliyetlerin sahte olup olmadığına bakılmaksızın “Zaten bu ülkeler bizi tanımaz, araştırmayalım”  diyerek geçiştirdiğimizi anlattı. Avcı ayrıca bu kişilere KKTC ehliyeti verirken ellerindeki ehliyetleri de almadığımızı belirterek şu şekilde konuştu:
“KKTC ehliyetleri kopyalanması en kolay ehliyet… Hiçbir güvenlik önlemi yok. Seri numarası bulunmuyor. Bu da ehliyeti istediğin kadar çoğaltabilirsin anlamına geliyor. Ayrıca bu ehliyetleri kimlik yerine de kullanabiliyorsun. Örneğin  oy verirken kimlik yerine ehliyet kabul ediliyor.”

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum