1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EİDE, MAĞUSA İNİSİYATİFİ’Nİ ZİYARET ETTİ
EİDE, MAĞUSA İNİSİYATİFİ’Nİ ZİYARET ETTİ

EİDE, MAĞUSA İNİSİYATİFİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,

A+A-

EİDE: “KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ TÜM KIBRISLILAR İÇİN ÖNEMLİ”

DAĞLI: “HER TÜRLÜ KATKIYA HAZIRIZ”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Mağusa İnisiyatifi’ni ziyaret etti.

Mağusa İnisiyatifi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, inisiyatifin Gazimağusa Suriçi’ndeki eski Bandabuliya binasındaki ofisinde yer alan görüşmede Eide, Mağusa İnisiyatifi'nin önceki çalışmaları ve Kıbrıs konusu ile ilgili tutumu hakkında bilgilendirildi.

DAĞLI

Mağusa İnisiyatifi aktivisti Okan Dağlı ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, inisiyatifin müzakere sürecinde barışçı söylem ve iki toplumun işbirliği sürecine katkıda bulunmayı sürdürdüğünü belirtti.

Dağlı, olası bir referandumda evet oylarının artması ve federal bir Kıbrıs’ın sürdürülebilirliği için her türlü katkıya hazır olduklarını da ifade etti.

EİDE

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de yaptığı konuşmada, Mağusa İnisiyatifi’ni uzun süredir bildiğini ve çalışmalarını takip ettiğini söyledi. Eide, Mağusa İnisiyatifi üyeleriyle tanışmaktan dolayı mutlu olduğunu da kaydetti.

Açıklamaya göre Eide, inisiyatif üyeleriyle yaptığı görüşmede tartışılan konularla ilgili ortaya konan görüşlerin sürece önemli katkı yapacağını vurguladı. “Sivil toplum inisiyatifinin sürece güçlü bir şekilde katılmasına şahit olmak hem önemli hem de cesaretlendiricidir” diyen Eide, Kıbrıs sorununun çözümünün tüm Kıbrıslılar için önemli olduğunu vurguladı. Eide, bu süreçte her şeyi siyasetçilerden beklememek gerektiğini ifade ederek, “Her şeyi de siyasetçilere bırakmamak gerektiğini eski bir siyasetçi olarak söylüyorum” dedi.

Mağusa İnisiyatifi açıklamasına göre, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamadan Birleşmiş Milletler’in memnun olduğunu dile getiren Eide, iki liderin anlamlı bir güven ortamı içinde, çetrefili konular da dahil olmak üzere çeşitli meseleleri tartıştıklarını kaydetti. Eide, görüşmelerin iki lider tarafından son derece dinamik bir biçimde Avrupa değerlerine uygun şekilde sürdürüldüğünü vurgularken, özellikle sivil toplum örgütlerine, iş insanlarına, akademisyenlere sürecin devamlılığı için önemli görevler düştüğünü belirtti. Eide, sürecin sadece siyasetçilerin kontrolüne bırakılmayacak kadar önemli olduğunu yinelerken, sivil toplumun ve diğer tüm aktörlerin sürecin takipçisi olması gerektiğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ve berberindeki heyet, görüşmenin ardından, inisiyatif aktivistleri ile birlikte Mağusa Suriçi'ni gezerek kent hakkında bilgi aldı.

İnisiyatif aktivistleriyle yaptığı turun sonunda, kentin kültürel mirasından ve anıtsal değerlerinden oldukça etkilendiğini ifade eden Eide, Mağusa İnisiyatifi’nin önerdiği ve her iki lider tarafından da kabul gören Mağusa’nın UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne eklenmesi konusunda atılacak adıma destek vereceğini sözlerine ekledi. Mağusa İnisiyatifi, açıklamasında, Eide’nin bu sözlerine atıfta bulunarak, Kuzey Kıbrıs’taki hiçbir anıtsal değerin mevcut siyasi durumdan dolayı UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde dahil edilememekte olduğunu kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.