1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EİDE: “NAVTEX İLE SONDAJLAR YA BİRLİKTE DURUR YA DA DEVAM EDERLER
EİDE: “NAVTEX İLE SONDAJLAR YA BİRLİKTE DURUR YA DA DEVAM EDERLER

EİDE: “NAVTEX İLE SONDAJLAR YA BİRLİKTE DURUR YA DA DEVAM EDERLER

BM Genel Sekreterini Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde “bilindik eşit mesafe taktiği” izlediğini, yani Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetlerine “arka çıktığı”

A+A-

BM Genel Sekreterini Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde “bilindik eşit mesafe taktiği” izlediğini, yani Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetlerine “arka çıktığı” iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “İngiltere Oyun Kurmak İstiyor – Espen Barth Eide Güvenlik Konseyi’nde Baskılı Sorularla Karşılaştı” başlıkları altında verdiği haberinde, İngiltere’nin New York’ta, Türkiye’ye arka çıkarak, Kıbrıs sorununda kendi oyununu kurmaya ve Eide’nin Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde kendi kurallarını empoze etmeye çalıştığını iddia etti.

Gazete, Eide’nin de Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde Türkiye’ye, Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki faaliyetlerine ilişkin arka çıkarak “eşit mesafe taktiği” yürüttüğünü iddia ederek, Eide’nin bilgilendirmesinde “olayların kronolojisine değindiğini ve yorum yapmaktan kaçındığını” öne sürdü.

Habere göre, Eide, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde ilan ettiği Navtex ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin faaliyetlerine ilişkin Güvenlik Konseyi’ne “Kıbrıs Rum tarafının olaya hukuki, Kıbrıs Türk tarafının ise siyasi açıdan baktığını” söyledi.

Eide ayrıca, “Ya Navtex iptal edilecek ve sondajlar duracak ya da her ikisi de devam edecek” şeklinde konuştu.

Gazete, Eide’nin bu ifadesinin Güvenlik Konseyi’nin birçok üyesini “şaşırttığı” iddiasında bulunurken bazı sorulara yanıt olarak ise Eide’nin, “adadaki iki tarafın da statükoya karşı ve müzakerelerin yeniden başlamasından yana olduklarını, bu yönde niyetlerini dile getirdiklerini ancak bunun yeterli olmadığını” söylediğini yazdı.

Eide ayrıca, “taraflara orantısız baskı olmaması gerektiğinin” de altını çizdi.

Gazete, Rusya, Fransa, Ürdün Yeni Zelanda, İspanya ve diğer ülkelerin temsilcilerinin “olumlu değerlendirmelerde bulunduklarını” İngiltere ve ABD’nin ise “aynı yelpazede tutum sergilediklerini, yalızca ABD’nin, müzakerelerin uygun ortamda devam etmesi gerektiğini belirterek, farklı tutum ortaya koyduğunu” yazdı.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ise Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasının büyük bölümünde “mayınsızlaştırmaya” değindiğini, kayıplar konusunda da kısa bir değerlendirme yaptığını iddia ederken, Buttenheim’in neredeyse başka hiçbir konuya değinmediğini öne sürdü.

RUM HÜKÜMETİ MEMNUN

Öte yandan Alithia gazetesi: “Tarafsız Bir Karar İçin Çabalar Sürüyor” başlığı altında verdiği haberinde, Rum hükümetinin Eide’nin Güvenlik Konseyi bilgilendirmesinden memnun olduğunu yazdı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Eide’nin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yapıcı tutumundan söz etmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Hristodulidis dün konuya ilişkin açıklamasında, Eide’nin Güvenlik Konseyi’ne yönelik bilgilendirmesinden ve konsey ülkelerinin “Kıbrıs Rum tarafının arzuladığı şekilde görüşler belirtmelerinden” memnun olduklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban’ın raporunda yer alan “olumsuzlukların” Güvenlik Konseyi’nin UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesine ilişkin kararında yer almaması için çalışmayı sürdürdüklerini ifade eden Hristodulidis, hedeflerinin, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin kesilmesinin sebeplerine dair gerçek tablonun aktarılması olduğunu vurguladı.

PARTİLER TEPKİLİ

Öte yandan gazete, haberinin devamında, Rum hükümetinin aksine Rum siyasi partilerinin Eide’nin bilgilendirmesinden memnun kalmadıklarını yazdı.

Gazete, DİSİ’nin “tarafsız bir açıklama yaparak, müzakerelerde çıkmazın aşılmasının yollarının bulunması gerektiğini” belirttiğini, AKEL’in ise Eide’yi, “fail ve kurbana eşit muamele yapmakla” suçladığını aktardı.

Habere göre DİKO ise, Eide’nin Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesi sonrasında yaptığı basın açıklamasındaki sözlerini “kabul edilemez” şeklinde nitelendirdi ve Eide’nin BM’nin uluslar arası hukukun koruyucusu niteliğinin altını oyduğunu savundu.

EDEK, Rum Vatandaşlar İttifakı, EURO.KO ve Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nden yapılan açıklamalarda da Eide’ye yönelik “kışkırtıcı tutum izlediği” eleştirilerinde bulunuldu.

Öte yandan gazeteler, BM Güvenlik Konseyi raporunun görüşülmesinin, New York’taki kötü hava şartları sebebiyle ileriki günlere ertelendiğini de vurguladılar.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Eşit Mesafe Kıbrıs Sorununa Hizmet Etmez”.

Politis: “Eşit Mesafeler Konusunda – DİSİ Dışında Partiler Eide’nin Açıklamalarından Rahatsız”.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.