1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EİDE’YE KUZEY’DEN TAKDİR, GÜNEY’DEN İSE ÖFKE
EİDE’YE KUZEY’DEN TAKDİR, GÜNEY’DEN İSE ÖFKE

EİDE’YE KUZEY’DEN TAKDİR, GÜNEY’DEN İSE ÖFKE

Eide’ye Kuzey’den takdir, Güney’den ise öfke

A+A-

 

BM Güvenlik Konseyi’ne sundukları rapordan sonra Eide ve Buttenheim’ın basın toplantısı Güney Kıbrıs’ta sert tepkilere neden olurken, Kuzey’de ise memnuniyet yarattı.


EDEK Kıbrıs sorununun “işgal” ekseninden iki toplumlu bir sorun eksenine kaydığını ifade ederken Anastasiades’e saldırdı. DIKO ise Eide’yi BM Misyonuna gölge düşürmekle suçladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ertuğ ise yapılan açıklamalarla duruma bir denge geldiğini ifade ederken, Dışişleri Bakanı Nami, izolasyonların raporda yer almasını son derece olumlu olarak niteledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs raporunun ardından BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile birlikte yaptığı basın açıklamasına iki taraftan da tepkiler gelmeye başladı.

Kıbrıs Türk tarafı Eide’nin açıklamasını olumlu değerlendirirken muhalefetteki Kıbrıslı Rum siyasilerden ise sert tepkiler yağdı. 

Nami: “Rapor dengeli..”

Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Özdil Nami raporun, her iki taraf açısından da dengeli olduğunu belirtirken, yine aynı raporda müzakere masasından kalkan tarafın Rum Lider olduğunun açıkça belirtildiğini söyledi.

Nami, raporda, izolasyonlar konusunun da yer aldığını ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu belirterek Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı izolasyonların Güvenlik Konseyi’nin raporuna da yansıması gerektiğini söyledi.

Konu ile değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ ise Rum tarafının hidrokarbon faaliyetlerini tek taraflı olarak sürdürdüğünü ve Eide’nin Rum tarafının da mevcut durumdan zarar görmeye başladığı yönündeki ifadelerinin doğru olduğunu söyledi.

Denge unsurunu öne çıkardı”

Kıbrıs Türk tarafının sözlerine sadık kaldığını, Rum tarafının ise ön koşullar ortaya koyarak geri adımlar attığını söyleyen Ertuğ, Eide’nin açıklamalarıyla denge unsurunu öne çıkardığını ifade etti.

Kıbrıslı Rum siyasi çevrelerden ise ilk tepki aşırı sağ duruşuyla bilinen DİKO’dan geldi. Eide’nin açıklamalarını “kabul edilemez” olarak niteleyen DİKO, Eide’nin, BM’nin uluslararası hukukun koruyucusu misyonuna da gölge düşürdüğünü söyledi. Hidrokarbon krizinde iki tarafın da eşit sorumluluğu olduğunun belirtildiği açıklamayı haksız bulan DİKO, sorunun kaynağının Türkiye’nin “provokatif” tutumu olduğunu, ancak bunun açıklamaya yansımadığını söyledi.

Kıbrıs Sorununun ekseni kaydı”

Güney’den bir diğer tepki ise EDEK’ten geldi. EDEK yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun 1974’den sonraki en kötü seviyeye geldiğini ve “istila” ve “işgal” ile ilgili bir sorun ekseninden çıkıp iki toplumlu bir sorun eksenine kaydığını ileri sürdü.

Anastasiadis’i ve Kıbrıs Rum hükümetini de sert bir dille eleştiren EDEK, Kıbrıslı Rum liderini son yıllarda yürüttüğü ‘kötü’ politikalarla Güney’i “geleneksel müttefiklerinden” uzaklaştırmakla suçladı. EDEK ayni zamanda egemenliğin bölünmesi ve Downer yakınlaşmalarını kabul ettiği için de Anastasiadis’e yüklendi.

Kıbrıs Rum hükümet kanadından DİSİ adına açıklama yapan Averof Neofitu ise Anastasiades’in gelinen çıkmazı aşmak için çaba sarf ettiğini söyleyerek, bunu yapmanın yolunun ise müzakerelerden geçtiğini hatırlattı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.