1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. Einstein 100 yıl sonra haklı çıktı
Einstein 100 yıl sonra haklı çıktı

Einstein 100 yıl sonra haklı çıktı

Einstein 100 yıl sonra haklı çıktı

A+A-

Şili'deki Alma teleskobu, 12 milyar ışık yılı ve 4 milyar ışık yılı uzaklıkta iki galaksinin aynı hizaya gelmesiyle oluşan bir ateş halkası tespit etti. Bilim insanları, ateş halkasının, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın 100 yıl önceki izafiyet teorisini ispatladığını ileri sürdü. Einstein, ateş halkasını 1917'de teorileştirdiği görelilik hipotezinde öngörmüş ve 1939'da teorileştirmişti. Ateş halkası 1987'de ise ilk kez gözlemlenmişti. 

GÖRELİLİK TEORİSİ NEDİR? 
Einstein'ın görelilik teorisi, büyük nesnelerin uzayın geometrisini ve kendilerini komşu olan zamanı değiştirdiğini öngörüyor. Teoriye göre büyük bir gök cismi, bizim ve ışık saçan bir kaynağın arasına konumlandığında, gök cismi bu ışık kaynağının ışınlarını eğen çekimsel mercek etkisi oluşturuyor. Dev bir kitlenin varlığı tarafından eğilen bir uzayda, uzay eğrisini takip etmek doğru bir hattı takip etmekten daha hızlı gerçekleşir. Bu nedenle her zaman en kısa yolu kullanan ışık uzay eğrisini takip eder ve nesnenin etrafında dönerek bir ışık halkası hâline gelir. 

4 YAPRAKLI YONCA ŞEKLİNDE 
Ateş halkasına bu nedenle Einstein halkası da adı veriliyor. Yerçekimsel bir serap olarak da betimlenilen olayda ışık halka haricinde ayrıca haç ya da 4 yapraklı yonca şeklinde görünebilir. Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nin Müdürü astrofizikçi Jean-Pierre Luminet, Einstein halkasının bu nedenle uzay zaman eğrisinin somutlaşmış bir göstergesi olduğunu söylüyor. 

EVRENİ İNCELEMEK İÇİN... 
Luminet, "Bu teori, Evren'i incelemek için oldukça fazla kullanılıyor. Çünkü teori, teleskop gözlemlerini destekliyor. Uzaktaki galaksinin gerçek görüntüsünü tekrar oluşturmak için astronomlar, imajdaki inanılmayacak kadar çok ayrıntıları kullanarak ateş halkasından veriler elde edebiliyor" dedi. Dünyanın en büyük kara astronomi projesi olan ALMA'da çalışan bilim insanı Catherien Vlahakis ise ateş halkasını gözlemlemeyi, New York'taki Empire State Binası'ndan, Paris'teki Eiffel Kulesi'nin tepesine yerleştirilmiş bir basket potasının sınırlarını fark etmeye benzetiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.