1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EK MESAİ İÇİN BİR YILDA 77 MİLYON TL!
EK MESAİ İÇİN BİR YILDA 77 MİLYON TL!

EK MESAİ İÇİN BİR YILDA 77 MİLYON TL!

Bu rakam devlette 2 bin kişinin istihdam edilmesi halinde oluşacak yüke eşdeğer...

A+A-

 

Kamuda geçen yıl ek mesailer için 77 milyon TL harcandığı, bu rakamın devlette 2 bin kişinin istihdam edilmesi halinde oluşacak yüke eşdeğer olduğu bildirildi.

KKTC’de kamuda istihdamların ek mesaileri azaltacak şekilde yapılmadığı, personel sayısı artarken ek mesailerin de arttığı vurgulandı. 2013’de 57 milyon TL olan kamuda ek mesai ödemelerin 2014’de yüzde 35 arttığı, mali disiplin sağlanması kapsamında en başarısız alanın, ek mesai ödemelerinin kontrol altına alınamaması olduğu açıklandı.

Personel sayısının sürekli artmasına rağmen ek mesai ödemelerinin de artmasının bu alanın farklı amaçlar için kullanıldığını akla getirdiği değerlendirmesi yapıldı.

Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı tarafından hazırlanan “KKTC 2014 Ekonomi Durum Raporu”nda, KKTC mahalli bütçesinin yüzde 42.7’sinin personel giderlerinden oluştuğuna işaret edildi.

KKTC personel giderlerinin bütçedeki ağırlığının oldukça fazla olduğu değerlendirmesi yapılan raporda, bu oranın Türkiye bütçesinde yüzde 29, Güney Kıbrıs bütçesinde ise yüzde 25 olduğu belirtildi.

Raporda, “Ülkelerin istihdam şekli ve ölçek durumuna göre bu oran değişmekle birlikte 2014 yılında T.C. bütçesinde yüzde 29, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bütçesinde yüzde 25 olan oranlar dikkate alındığında KKTC personel giderinin bütçedeki ağırlığının oldukça fazla olduğu anlaşılmaktadır” denildi.

2005-2009 ARASINDA PERSONEL YÜZDE 5, GİDERLERİ İSE YÜZDE 100 ARTTI

Rapordaki verilere göre, 2005 yılında 16 bin 930 olan personel sayısı yüzde 5 artışla 2009 yılında 17 bin 782´ye ulaşırken, aynı dönemde 466 milyon TL olan personel giderleri yüzde 100 artışla 934 milyon TL’ye ulaştı.

2010-2012 program döneminde personel sayısı yüzde 2,5 artarak, 2012 yılında 18 bin 234’e yükselirken personel giderleri yüzde 8,5 oranında artarak 1 milyar 12 milyon TL’ye yükseldi.

“KAMUDA HİZMETİN KALİTESİNİN ARTIŞI SAĞLANAMADI”

“Yüksek sayıda emekliliğe ve bunların yerine yapılan istihdama ilave olarak yüzde 2,5 ilave istihdam artışı yaşanan 2010-2012 döneminde istihdam artışına engel olunamadığı gibi kamu hizmetinde kalite artışı da sağlanamamıştır” denilen raporda, şu tespitlere yer verildi:

“2013-2015 dönemi ekonomi programının ilk yılı olan 2013 yılında personel sayısı, emekli olanlara ilave olarak 193 net istihdam artışıyla 18 bin 427’ye ulaşmış, personel giderleri yüzde 7 oranında artmıştır. 2014 yılında ise emekli olan sayısı kadar istihdam yapılmış olmasına rağmen personel giderleri yüzde 11,7 oranında artmıştır.

Geçici personel istihdamının azalması kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına matuf hükümetin önemli bir iradesi olduğunu gösterirken, 2010 yılında iflas eden Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile bir şekilde ilişkisi olanların hala daha kamuya geçme düzenlemelerinin devam etmesi hizmet kalitesinin artmasına engel olmaya devam etmektedir.”

2014’TE EK MESAİLER YÜZDE 35 ARTTI

 Mali disiplinin sağlanması kapsamında en başarısız alanın, ek mesai ödemelerinin kontrol altına alınamaması olduğu vurgulanan raporda, 2014 yılında ek mesai ödemelerinin yüzde 35 arttığına işaret edildi.

Geçen yıl ek mesailer için harcanan 77 milyon TL’lik tutarın kamuya 2 bin kişinin istihdam edilmesi halinde oluşacak yüke eşdeğer bir tutar olduğu bilgisi verilen raporda, ek mesailer için 2013 raporundaki değerlendirmeler de hatırlatılarak şöyle denildi:

“FARKLI AMAÇLAR İÇİN KULLANILDIĞINI AKLA GETİRMEKTEDİR”

“Personel sayısının sürekli artmasına rağmen ek mesai ödemelerinin de artması bu alanın farklı amaçlar için kullanıldığını akla getirmektedir. 2013 yılı Ekonomi Durum Raporunda ‘...57 milyon ¨ olarak gerçekleşen ek mesai ödemeleri, istihdamın ek mesaiyi azaltacak şekilde yapılmadığının ve/ veya ek mesai ödemesinin müktesep hak olarak yapıldığının göstergesidir’ tespiti yapılmış olup, 2014 yılında ek mesai için yüzde 35 artışla 77 milyon TL harcanmış olmasını yorumlamak mümkün değildir. Ek mesai için ödenen bu tutar kamuya 2 bin kişinin istihdam edilmesi halinde oluşacak yüke eşdeğer bir tutardır.

Bütçeden yapılan maaş, ek mesai ödemesi ve sosyal güvenlik kurumuna devlet primi ödemesinin toplamından oluşan harcamanın personel sayısına ve 12 aylığa bölünmesi suretiyle bulunan personel başına ortalama brüt maaş ödemesi, 2014 yılında yüzde 14 artışla 5.639 TL’ye yükselmiştir. Bu rakam Türkiye için 3.791 TL’dir.”

“DÜŞÜK BAŞLANGICA RAĞMEN KAMU HALA CAZİP”

Raporda, 2011 yılından sonra kamuda yapılan istihdamlarda başlangıç maaşının düşük olmasına rağmen, kamunun hala cazip olduğu belirtilen raporda,  bu durum şöyle açıklandı:

“2011 yılından sonra yapılan istihdamlarda başlangıç maaşının düşük olmasına rağmen kamunun hala cazip olmasının nedeni orta vadede barem içi artışların yüksekliği nedeniyle maaşların özel sektörün üzerine çıkmasından ve uzun vadede emeklilik maaşları ile ikramiyelerin cömert olmasından kaynaklandığı tespiti yapılmakta olup, kısa vadede ise düşük maaşların ek mesai ile telafi edilmesi ve ikinci iş imkânı sağlayan mesai saati uygulamasının daha etkili olduğunu söylemek mümkündür.” 

Halkın Sesi

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.