1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “EKİM’DE BAŞLANIRSA MART’TA REFERANDUMA GİDİLİR”
“EKİM’DE BAŞLANIRSA MART’TA REFERANDUMA GİDİLİR”

“EKİM’DE BAŞLANIRSA MART’TA REFERANDUMA GİDİLİR”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, New York’taki temaslarının ardından Kıbrıs müzakere sürecini Anadolu Ajansı’na değerlendirdi.

A+A-

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, New York’taki temaslarının ardından Kıbrıs müzakere sürecini Anadolu Ajansı’na değerlendirdi. New York’ta Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunu net bir şekilde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a aktardıklarını belirten Nami, Birleşmiş Milletler’in ve Türk tarafının tutumunun paralel olduğunu ve amacın kısa sürede sonuca ulaşılması olduğunu vurguladı.

Kıbrıs sorununun yarım asırdır BM’nin gündeminde olduğunu ifade eden Özdil Nami, “Mart 2014’de tam 50 yıl olacak. Birleşmiş Milletler’de artık yeter duygusu var ve bir son kelimesi kullanılıyor. Son bir çaba son bir itme, müzakerelerin sonuca ulaşması için” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar yapılan yakınlaşmalara saygı duyularak, geriye kalan konulara odaklanıp fikir ayrılıklarının giderilmesi gerektiğini vurgulayan Nami, Maraş’ın ise kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde ele alınacak bir konu olduğunu ifade etti.

Kıbrıs müzakere sürecinde Türkiye ile çok iyi bir uyum sergilediklerini söyleyen Nami, Türk ve Rum taraflarının Türkiye ve Yunanistan’a yapacağı ziyaretlerin ise müzakerelerin ana noktası değil, sadece iyi niyetin sembolü olacağını vurguladı.

Müzakerelerin Ekim’de başlayıp 2014 Mart’ta da referanduma gitmesinin gerçekçi bir hedef olduğunu söyleyen Nami, “Şu anda Ekim ayındayız yıl sonuna kadar daha vakit var bu vakti önümüzde geriye kalan konuları bitirmek için kullanırsak, yoğunlaştırılmış müzakere süreciyle geriye kalan konuları görüşmek için kullanırsak geriye kalan konuları bitirmememiz için 3 ay var” dedi.

Kıbrıs müzakere sürecini 50 yıl geçtikten sonra çözülmesinin sembolik bir değeri olduğunu ifade eden Nami, “Müzakerelere Ekim ayında başlar, Mart ayında da referanduma sunarız. Umarım ki referandumdan da bir evet oyu da çıkar. 50 yılın sonunda da bu sorun BM’nin gündeminden çıkmış olur. Bu dünyaya vereceğimiz son derece anlamlı bir mesaj olur” şeklinde değerlendirdi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.