1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EKİNGEN : “LEFKARA ADI BİR MEKANLA YAŞATILSIN”
EKİNGEN : “LEFKARA ADI BİR MEKANLA YAŞATILSIN”

EKİNGEN : “LEFKARA ADI BİR MEKANLA YAŞATILSIN”

Şenay Ekingen, Lefkara köyünün Güney Kıbrıs’ta kaldığına ancak köylülerin Kuzey Kıbrıs’a göç ettiğine işaret ederek, bir bölgeye, bir galeriye ya da bir sokağa Lefkara adı verilmesini talep etti.

A+A-

SİBER: “KİTAP KÜLTÜRE VE GELECEK NESİLLERİN BELLEĞİNE BÜYÜK KATKI YAPACAK”

Kıbrıs’a özgü bir el sanatı olan ve dünyaca tanınan, hatta Leonardo Da Vinci’nin Son Akşam Yemeği isimli tablosunda da kullanılan Lefkara işiyle ilgili Şenay Ekingen’in yazdığı “Lefkara Nakışı” isimli kitap, bugün Gazeteciler Birliği lokalinde tanıtıldı.

Kitabın tanıtım gecesinde Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber yanında, Gazeteci-Yazar Nezire Gürkan ve kitaba sponsor olan Limasol Türk Kooperatif Bankası Halkla İlişkiler ve Reklam Müdürü Özlem Kavaz Soykan’ın da konuşma yaptığı etkinliğe, büyük katılım oldu.

EKİNGEN: “BİZİM GİBİ KİMLİK MÜCADELESİ VERİLEN BİR ADADA KİMLİĞİ OLUŞTURAN ZENGİNLİKLER KAYIT ALTINA ALINMALI”

Büyük Han’ın otantik ortamında uzun süredir el işleriyle uğraşan Şenay Ekingen gecede yaptığı konuşmada, kitabı hazırlarken zor bir süreçten geçtiğini anlatarak, katkı koyanlara teşekkür etti.

“Bizim gibi kimlik mücadelesi verilen bir adada kimliği oluşturan zenginlikler kayıt altına alınmalı” diye konuşan Ekingen, Lefkara işinin dünyaca tanınan bir el işi olduğuna dikkat çekti.

Toplumsal kimliği ileriye götürmek için müzelere ihtiyaç olduğunu da ifade eden Ekingen, Kıbrıs sorunu tartışılırken sosyal yaşamın da tartışılması; kültürel zenginliklerin otantik şeklinin korunarak kayıt altına alınması ve yeni pazarlarla tanıştırılması; yerel değerlerin popüler kültüre karşı korunması yönündeki temennisini dile getirdi.

“LEFKARA ADI BİR MEKANLA YAŞATILSIN”

Lefkara köyünün Güney Kıbrıs’ta kaldığına ancak köylülerin Kuzey Kıbrıs’a göç ettiğine işaret eden Ekingen, göç edenlerin kültürlerini yanlarında getirdiklerini ancak bölgenin Güney’de kalması nedeniyle Lefkara Nakışı’nın tescillenemediğini anlattı.

Ekingen, bu nedenle bir bölgeye, bir galeriye ya da bir sokağa Lefkara adı verilmesini talep etti.

Lefkara işi dışındaki el sanatlarının da önemli olduğuna işaret eden Ekingen, yazdığı kitabın sonraki çalışmalar için bir ilk adım olması yönündeki temennisini paylaştı.

SİBER: “KİTAP KÜLTÜRE VE GELECEK NESİLLERİN BELLEĞİNE BÜYÜK KATKI YAPACAK”

Ekingen’in çalışkan ve üretken bir kişi olduğunu anlatan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, kitabın kültüre ve gelecek nesillerin belleğine büyük katkı yapacağını belirtti.

Siber konuşmasında, Ekingen’in çalışmalarına devam etmesi temennisini dile getirdi.

GÜRKAN: “GELECEĞE TAŞIDIĞI BU ÖNEMLİ DEĞER İÇİN HERKESİN ŞENAY EKİNGEN’E TEŞEKKÜR BORCU VAR”

Gazeteci- Yazar Nezire Gürkan da tanıtım gecesinde yaptığı konuşmada, Ekingen’e kitabın teknik boyutuyla ilgili katkıda bulunduğunu dile getirerek, kitap yazmanın emek isteyen bir iş olduğunu anlattı.

Gürkan, “Geleceğe taşıdığı bu önemli değer için herkesin Şenay Ekingen’e teşekkür borcu var” diye konuştu.

SOYKAN: “KÜLTÜR MİRASINI KORUMAK İÇİN SPONSOR OLDUK”

Limasol Türk Kooperatif Bankası Halkla İlişkiler ve Reklam Müdürü Özlem Kavaz Soykan da, kitaba kültür mirasını koruma çalışmaları kapsamında sponsor olduklarını anlattı.

Konuşmaların ardından Ekingen tanıtım gecesine katılanlar için kitap imzaladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.