1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. EKO KÖY:BAĞLIKÖY ÖRNEĞİ
EKO KÖY:BAĞLIKÖY ÖRNEĞİ

EKO KÖY:BAĞLIKÖY ÖRNEĞİ

Bağlıköy’ün “eko köy” olması için gereken tüm unsurlara sahip olduğu, ancak sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya ulaşılabilmesi için satratejik planlamanın kaçınılmaz olduğu vurgulandı

A+A-

BAĞLIKÖY’ÜN EKO TURİZMİN TÜM UNSURLARINA  SAHİP OLDUĞU ANCAK PLANLAMA YAPILMASININ KAÇINILMAZ OLDUĞU VURGULANDI

BAĞLIKÖY’ÜN KORUMA ALTINA ALINMASI İSTENDİ

Bağlıköy’ün “eko köy” olması için gereken tüm unsurlara sahip olduğu, ancak sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya ulaşılabilmesi için satratejik planlamanın kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Bağlıköy’ün sahip olduğu arazide de ekolojik üretim yapılması konusunda tüm unsurların var olduğuna işaret edildi ve iyi bir planlamayla Bağlıköy topraklarında üretim yapılabileceğine işaret edildi.

Bağlıköy’ün var olan  potansiyelinin  doğru yöntemlerle şekillenmesi  ve “eko-köy”  olma yolunda gerekli sağlıklı gelişmeyi sağlayabilmesi  için  yapılan çalışmalara bilimsel bir temel oluşturmak  amacıyla düzenlenen  “1. Ulusal Eko Turizm, Eko Üretim ve Eko Köy: Bağlıköy Örneği” konulu sempozyum sona erdi.

Lefke Avrupa Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumun açılışında Lefke Belediye Başkanı ve LAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Zafer, LAÜ Rektörü Prof. Ahmet Bülent Göksel, Bağlıköy  Eko Turizm Gönüllüllüeri Derneği Başkanı Perihan Aziz ve Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Teoman Oktay konuştu.

Dernek yetkilileri, eko turizm yolunda ilerlemekte olan Bağlıköy’ün diğer konular yanında köyün mevcut dokusunu ve karakteristik yapısını koruması için  yasal düzenlemelere de ihtiyacı olduğunu, bunun başında da Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından “Köyün Özel Turizm Bölgesi” ilan edilerek koruma altına alınması, bununla birlikte Lefke Belediye’sinin İçişleri Bakanlığı ile birlikte “Bakanlar Kurulu Kararı ile Emirname çıkarması“ gerektiğine vurgu yaptılar.

Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer ise, bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını, köylülerin de katılacağı geniş katılımlı bir toplantıda yapılacak değerlendirmeler sonucunda Bağlıköy’ün koruma altına alınması için hazırlanacak önergeyi Bakanlar Kurulu’na sunacağını söyledi.

Sempozyumda  Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan uzmanlar ve Avrupa Birliği’nden yetkililer toplam 17 bildiri sundu. Bildirilerde, dünyadaki ve KKTC’deki eko köy örnekleri, buralarda yaşanan deneyimler,  eko turizm ve kitle turizm arasındaki farklılıklar, eko üretim konuları işlendi; Bağlıköy’de neler yapılabileceği üzerinde duruldu. İki özel oturumda, konuşmacılar arasında eski Ekonomi ve Turizm Bakanı Ayşe Dönmezer’in ve eski Turizm Bakanlığı Müsteşarı, Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı  Hasan Kılıç’ında bulundağı  beş de özel konuşma yapıldı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, oluşturulan bilim kurulu, yapacağı çalışmalar sonucunda bu hafta içinde sempozyumun sonuç bildirisini yayımlayacak. Sempozyumda sunulan bildiriler bir kitapta da toplanacak.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.