1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EKONOMİ ZORDA
EKONOMİ ZORDA

EKONOMİ ZORDA

EKONOMİ ZORDA

A+A-

Dövizde yaşanan artışlardan ve ekonominin kötüye gittiğinden yakınan vatandaşlar, halkın bunalım yaşadığına işaret etti.

Emine UYSAL


Ülkede son dönemlerde ekonominin kötü gidişatına döviz kurlarındaki yükselişin de eklenmesinin, çözümsüzlükten kaynaklanan olumsuzlulukları da artırdığına dikkat çeken vatandaşlar, halkın neredeyse bunalım yaşadığından yakındı.


Hükümetin ekonomik örgütlerle masaya oturup çözüm arayışına girmesi karşısında pek de umutlanmadıklarını, hatta gerçek sıkıntılarını kısa sürede hafifletecek önlemler alınacağına inançları olmadığını açıkça ifade eden vatandaşlar, her türlü sosyo - ekonomik olaydan ve uluslararası piyasalardan fazlasıyla etkilenen zayıf bir para birimi olan Türk Lirası’na “mahkum edilmelerine” isyan etti. Asgari ücretle geçinen vatandaşlar, maaşlarının neredeyse tamamını kira bedeline veya çocuğun okuluna harcadıklarını ve yaşamlarının inanılmaz derecede zorlaştığını anlattı.


Görüşlerini anlatan vatandaşlar, “Dövizin yükselişi bütçemizi zayıflatıyor. Alım gücümüzü inanılmaz bir şekilde düşürdü. Yetkililerin koltuklarda oturup kabarması güzeldir de tedbir almak ellerinde değil. Halkımız çözümsüzlükten daha çok çekecek. Hükümet önlem mi alacakmış? Hükümete inancımız yok” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar ne dedi?

Mehmet Hoca

“KKTC’de hâlâ korku cumhuriyeti var olduğu için insanlar dövizi konuşmaya bile korkarlar. Dövizin durumuyla ilgili konuşacak olursak, bu daha başlangıç diye düşünüyorum. Başka bir ülkenin parasını kullanan bir ülke, o ülkede oluşacak ekonomik zorlukları misli ile ödemeye mahkumdur. Suç bu ülkeyi çözümsüzlüğe ve TL’ye mahkum edenlerdedir. Devlet evvela gümrüklerden dolar karşılığı aldığı harçları TL’ye çevirsin bakalım. Koltuklarda oturup kabarması güzeldir de tedbir almak ellerinde değil. Halkımız çözümsüzlükten daha çok çekecek.”

Aydın Akaylı
“Dövizin yükselişi tüm hayatı olumsuz etkiliyor. Vatandaşın bütçesini zayıflatıyor. Okul harçları, ev taksitleri, satın almak istediğimiz neredeyse her şey dövize endeksli olduğu ve vatandaşın TL olan kazancının eriyip gitmesi belleri büktükçe büküyor. Vatandaş olarak çağrım, döviz borçluları için kurun sabitlenmesidir. Aksi halde vatandaşın kötü olan durumu daha da kötüye gidecek”

Mahmut Koral
“Kiramı döviz karşılığı ödüyorum. İki ay önce 240 sterlin 840 TL iken, bugün 240 sterlinin karşılığı bin 150’yi geçti. Her şey acayip derecede zamlandı. Alım gücüyle ilgili sıkıntı yaşamaya başladım. Hükümet güya önlem alacak ama yapılan hiçbir şey yok. Hükümetin gerçekten önlem alacağına dair herhangi bir inancım da yok.”

Osman Öztürk
“Asgari ücretle çalışan insanlarız. Sterlin bugün 4.60-4.70 oldu. Alım gücümüzü inanılmaz bir şekilde etkiledi, düşürdü. Bugün asgari ücretli bir çalışan ancak ev kirasını ödeyebilir. Kıbrıs maalesef dövize endeksli. Dövizin geri plana atılması şart. Okul harçlarından, ev kiralarına kadar her şey dövize endeksli. İnsanların kazancı TL üzerinden olunca vatandaş da iyice darboğaza girdi. Asgari ücretin sınırı belli. Üniversiteden yeni mezun oldum. Ekonominin ciddi şekilde ele alınması ve paraya müdahale edilmesi gerekiyor. Maalesef hayatımız zorlaştı. İşsizlik üst düzeyde. Halk, 2004 yılından beri başlayan kötü ekonomik sürecin içinde bunalım yaşıyor.”

Mustafa Şor Kılıç


“Bizim memlekette her şey, ev, araba, beyaz eşya, kiralar, okul harçları her şey dövize endeksli ama biz TL kazanıyoruz. Döviz bazında fiyat değişmese bile dövizin yükselmesiyle bizim kazandığımız paranın değeri azalıyor. Almak istediklerimizin fiyatı artıyor. Ülkede bir bunalım var. Döviz borcu olanlar ve her ay taksitleri katlanan insanlar korkunç bir bunalım yaşıyor. Zaten resmi rakamlarla tahsil edilemeyen borçlar, geçen yıla  göre kat ve kat arttı. İnsanlar borçlarını ödeyemiyor. Hükümet önlem mi alacakmış? Hükümete inancım yok”

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.