1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. “EKONOMİDE REKABET EDEBİLİRLİĞİMİZ ÇOK ZAYIF”
“EKONOMİDE REKABET EDEBİLİRLİĞİMİZ ÇOK ZAYIF”

“EKONOMİDE REKABET EDEBİLİRLİĞİMİZ ÇOK ZAYIF”

“Ekonomimiz Büyümüyor”

A+A-

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, ADA TV haber merkezinin sorularını yanıtladı. Toros, ekonomide rekabet edebilirliğimizin çok zayıf olduğuna vurgu yaptı. Odanın çalışmaları hakkında da bilgi veren Toros, dinamik bir süreçte olduklarını ifade etti. Toros, aynı zamanda ülke ekonomisinin büyümemesindeki en büyük sorunun da Kıbrıs sorunu olduğunun altını çizdi.

“DİNAMİK BİR DÖNEM GEÇİRİYORUZ”

Odanın çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Toros, çok dinamik bir dönem geçirdiklerini söyledi. Toros; “Çok dinamik bir dönem geçiriyoruz. Gerek iç ekonomik durumlarda gerekse dış lobi faaliyetlerimizde oldukça yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bunları bulduğumuz her fırsatta da izleyicilerle paylaşmaktan da çok büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.

“İLETİŞİMİN ÖNEMİNİN DE ÇOK BÜYÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Hükümetle yakın bir işbirliği içerisinde çalıştıklarına vurgu yapan Toros, koordinasyonun önemine değindi ve şunları ifade etti; “Hükümetin tüm bakanlıkları ile ve aynı zamanda devletin başıyla çok yakın bir iş birliği içerisindeyiz. Bize göre ekonomik bir örgüt olarak bizim icraat yetkimiz olmadığı için bizim katkılarımızın doğru kanallara doğru zamanda doğru bir şekilde intikal edebilmesi için bu iletişimin öneminin de çok büyük olduğunu düşünüyoruz.”

“EKONOMİMİZ BÜYÜMÜYOR”

Ticaret Odası olarak son yaptıkları anketi değerlendiren Toros, ülke ekonomisinin büyümeme gerekçesini de şu şekilde açıkladı; “Son yaptığımız bir ankete göre burada devlet bürokrasinin verimsizliği, siyasi iktidarsızlık ve finansmana erişim sıkıntıları vardır. Bu söylediğim üç sıkıntı iş yapabilirliğin iyileştirilmesi için ortadan kaldırılması gereken üç sıkıntıdır. Bunu yatırımcıların kendileri söylüyorlar çünkü baktığınız zaman ne kamunun ne özelin ne de yabancı yatırımcıların buraya yapmakta olduğu enjeksiyon maalesef tatmin edici düzeyde değildir, onun için ekonomimiz büyümüyor zaten.”

“DIŞ PAZAR SORUNU”

Adada ölçek ekonomisinin olmadığını söyleyen Toros, birim maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu ise şu sözlerle belirtti; “Burada ölçek ekonomisi yok. Burası çok küçük bir yer. Dolayısıyla birim faaliyetler burada yüksek oluyor. Burada dış pazar sorunu var. Dış pazar sorunun birçok sebebi var ama asıl sebebi Kıbrıs sorunun hala çözümsüz olarak devam ettiği ve Kuzey Kıbrıs’ın içinde bulunduğu malum siyasi statü nedeni iledir. Bu sebeplerden dolayı maalesef rekabet edebilirliğimiz çok zayıftır. Dünya sıralamasında çok gerilerdeyiz. Bu da iş yapabilirliği ve dış yatırımları maalesef gölgeleyen bir başka üzücü gerçektir.”

“TÜKETİCİNİN GENİŞ BİR SEÇENEK YELPAZESİ OLMASI LAZIM”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros son olarak şunları kaydetti; “AB başta olmak üzere dünyanın gelişmiş ülkelerinde koruma vardır ancak koruma belli kıstaslar ve standartlar çerçevesinde çok küçük oranlarda vardır. Tüketici özgür bırakılmalıdır. Tüketicinin seçimi için geniş bir seçenek yelpazesi olması lazım. Gelişmiş ülkelerde böyle olmalıdır.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.