1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'EKONOMİK PROGRAM' İÇİN ‘MUTABAKAT ZAPTI’
'EKONOMİK PROGRAM' İÇİN ‘MUTABAKAT ZAPTI’

'EKONOMİK PROGRAM' İÇİN ‘MUTABAKAT ZAPTI’

Ülkenin en önemli gündemlerinden biri olan ‘Ekonomik Paket’ konusunda, yeni hükümetin Türkiye’yle bir “Mutabakat Zaptı” imzaladığı açıklandı.

A+A-

Başbakan Yorgancıoğlu, BRT’de yayınlanan Siyaset Arenası programında gündemi ve hükümetin icatlarını değerlendirdi. Başbakan Yorgancıoğlu programda, ekonomik protokole ilişkin hükümetin politikalarının da uygulanabilmesi için Türkiye ile mutabakat zaptı imzaladıklarını açıkladı.

Başbakan, “Biz protokolü reddettiğimizi hiçbir zaman söylemedik. Eğer bu ülkeyi yönetenler isterlerse bazı şeyleri elde ederler. Kendi alternatif politikalarını iyi anlatırlarsa elde ederler. Bu ülkedeki farklı hükümetlerin farklı ekonomik politika ve projeleri olabileceğini teyit ettik. Görüşmeler sonucunda yeni hükümetin kendi projeler üretip, istişare edebileceğini, kaynak isteyip hayata geçirebileceğini, zaman yetmezse 2015’ten sonra yapılacak protokolle bunu yapacağımızı teyit ettik” dedi.

Yorgancıoğlu, Elektrik Kurumu’nun durumuna ilişkin düşüncelerini de paylaştı.

Başbakan, kurumun maliyetini yeniden yapılandırma gerektiğini anlatarak, elektrik kurumunun üretim ve iletim ünitesinin devlet elinde kalması, dağıtım ve tahsilatın ise özelleştirmesinin öngörüldüğünü anlattı.

Başbakan Yorgancıoğlu, geçiciler konusundaki görüşlerini de programda bir kez daha ortaya koydu.

“Kurultay istihdamı” olarak anılan geçici 359 kişiyle ilgili olarak ise Başbakan, halkın geneli ile ilgili yeterlilik sınavı yapılması ve kamuda ihtiyaç duyulan alanlar için alım yapılmasını hedeflediklerini ifade ederek, Demokrat Parti-Ulusal Güçler’in (DP-UG) kendilerinden habersiz geçici istihdamını yasaklayan iki öneri hazırladığını anlattı.

“Bu insanları UBP istihdam etti. Bizim için esas olan sistemin düzelmesi. Kaç kişi olduğu önemli değil, bu ülkenin bu günlere gelmesinin sebebi ihtiyaçlar belirlenmeden istihdam yapılmasıdır” diyen Yorgancıoğlu, ehil kişilerin istihdamıyla sorunların aşılacağını söyledi.

Tüp gaz ve akaryakıta yapılan zamlara yönelik eleştirileri, “Bu zamları yapıp yapmamak hükümetin elinde değildir” diyerek yanıtlayan Yorgancıoğlu, hayat pahalılığının maaşlara yansıtılacağını açıkladı.

Yorgancıoğlu, ekonomik konularda çalışmaları bulunduğunu, asgari ücretin gerekirse daha sonraki süreçte yeniden belirlenebileceğini, kredi kartlarında bir takım tedbirlerin gündemde olduğunu anlattı.

Koalisyon hükümetinin durumuna değinen ve ortakların farklı düşünebileceğini ifade eden Başbakan, önemli olanın uyumlu çalışma yapabilmek olduğuna vurgu yaptı.

Yorgancıoğlu, “Bir hükümette bir Başbakan vardır, bu çocukların hatırına katlanılan bir durum değildir. Ben sonuca bakarım. Biz iki ayrı partiyiz ve her şeyi aynı algılama zorunluluğumuz yok” şeklinde konuştu.

Polis konusundaki görüşünü de anlatan ve yasaların kendisine verdiği yetki çerçevesinde Şenay Kebapçı ismini bir kez daha Cumhurbaşkanı’na göndereceğini vurgulayan Yorgancıoğlu, polisin sivile bağlanmasından sonra daha sistemli olmanın önemine vurgu yaptı.

Türkiye hükümetinin KKTC’ye yardımlarını ve işbirliği sürdürdüğünü dile getiren Yorgancıoğlu, iki ülke ilişkilerinde KKTC’nin politika ortaya koymasının önemli olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, önceki hükümetin icraatları konusunda ise, teftiş, sorgulama ve araştırma sürecinin sürdüğünü Ulusal Birlik Partisi hükümetinin Başbakanı İrsen Küçük’e ilişkin herhangi bir bulgu olması durumunda dava açılmasının da söz konusu olabileceğini anlattı.
Başbakan Yorgancıoğlu, hazırlanana vatandaşlık yasası hakkında da bilgi verdi.

Kurallara uyan kişilerin vatandaş olabileceğini dile getiren Başbakan, yapılacak yasada insanların özel bir kimlikle oy kullanma dışında haklara sahip olabileceklerini, çalışma izni, sağlık kontrolüne de gerek duyulmayacağını anlattı.

Başbakan, KKTC’de doğan ve büyüyen çocukların doğal bir hakka sahip olabileceğini de vurguladı.

Sorular üzerine Kıbrıs konusunu da değerlendiren Başbakan, Kıbrıs konusundaki müzakere sürecine hükümetin müdahil olduğunu, hatta bazı kesimlerin bundan rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Rum tarafının da eksik ve yanlışları bulunduğunu kaydeden Başbakan, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun alternatifler üzerinde yeterince kafa yormadığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, programda Türkiye’den gelecek suyun değerlendirilmesi konusunda yapılan çalışmalar, düşünülen yatırımları ve hükümetin hayvancılık ve tarım sektörüne bakış açısına ilişkin bilgi de verdi.

Brtk

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.