1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EL-SEN, AKSA İLE SÖZLEŞMENİN FESHEDİLMESİNİ İSTEDİ
EL-SEN, AKSA İLE SÖZLEŞMENİN FESHEDİLMESİNİ İSTEDİ

EL-SEN, AKSA İLE SÖZLEŞMENİN FESHEDİLMESİNİ İSTEDİ

“HİSSELERİNİN YABANCILARA DEVRİ SÖZLEŞMEYE AYKIRI”

A+A-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, Kıb-Tek’in AKSA ile sözleşmesinin feshedilmesi gerektiğini belirtti.

Yazılı açıklamasında, AKSA Enerji Üretim isimli özel şirketin hisselerinin yüzde 16.62’lik kısmının Goldman Sachs adlı finans şirketine devredildiğini, şimdi de hisselerin yüzde  16,31’lik kısmının yine nitelikli yatırım şirketlerine satışının söz konusu olduğunu kaydeden Cesurer, bu satışın gerçekleşmesiyle birlikte AKSA’nın yüzde 33’lük kısmının yabancılara devredilmiş olacağını belirtti.

AKSA ile KIB-TEK arasındaki sözleşmede “ortakların değişmesi durumunda KIB-TEK’in onayı alınacaktır” denildiğini kaydeden Cesurer, ön onay alınıp alınmadığını sordu.

Cesurer, önceden onay alınmadan hisse devri yapılmışsa, mevcut sözleşmeye aykırı hareket edildiğini, bunun da sözleşmenin feshini gerektirdiğini kaydetti.

Goldman Sachs adlı finans şirketinin, finans krizinde sorumlu olarak görüldüğünü ve hakkında ABD'de ve Avrupa’da açılmış davalar bulunduğunu da ifade eden Cesurer, bu şirketin ülkenin enerji sektöründe söz sahibi olmasına imkan yaratılmaması gerektiğini belirtti.

AKSA’nın ürettiği enerji garantili olarak alınan, yapılan anlaşmalar ile enerjideki payı yüzde 58’e çıkartılan bu şirketin payının yüzde 75 düzeyine çıkartılmak istenmesinin “manidar” olduğunu ifade eden Cesurer, bu gerçekleşirse enerji sektörünün yabancıların büyük ölçüde söz sahibi olduğu bir şirkete teslim edileceğini kaydetti.

KIB-TEK’in Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı olduğunu anımsatan Cesurer, “Bakan Sunat Atun’un yüzde  85 hisse ile büyük ortak olduğu A&S Atun Ltd’in, AKSA Enerji Üretim AŞ’nin Kalecik’teki santralleri için gerekli yakıtın sağlanması esnasında gemi acenteliğini yürüterek gelir elde ettiği yönündeki yaygın kanaat belgeleri ile yalanlanmamış iken, bu adımların bu bakanlık marifeti ile yapılmasına derhal dur denmelidir” ifadelerini de kullandı.

Cesurer, meşru her yolla direnişlerini sürdüreceklerini ekledi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.