1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. El sıkışmak bahane...
El sıkışmak bahane...

El sıkışmak bahane...

Bakın ne için bahane...

A+A-

İsrail’deki Weizmann Enstitüsü’nden araştırmacılar insanların el sıkışmayı karşılarındaki kişiyi koklamak için bir mazeret olarak kullandığını ortaya çıkarttı.

271 deneği 20 kişilik araştırma ekibi ile tanışıp el sıkışırken gizlice filme alan bilim insanları, deneklerin %22’sinin araştırmacılarla el sıkıştıktan sonra gizlice parmaklarını kokladığını tespit etti.
 
Araştırmacılar, deneyde insanların bir hemcinsleri ile el sıkıştıklarında gizlice parmaklarını koklayama iki kat daha meyilli olduğunu gördüklerini de belirtti.
 
eLife akademik dergisinde yayınlanan araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Profesör Noam Sobel “Biz de tüm memeliler gibi çevremizdekilerin bize karşı davranışlarını önemli oranda etkileyen doğal kokular yayıyoruz, ama diğer memeliler gibi bu kokuları iyice hissedebilmek için birbirimizi açıkça koklamıyoruz” dedi.
 
Sobel sözlerine “Araştırmalarımız gösterdi ki bizler de el sıkışmayı yeni tanıştığımız insanları ihtiyatlı bir şekilde, gizlice koklamak için kullanıyoruz” diyerek devam etti.
 
Uzmanlar, deneyin sonuçları ışığında el sıkışma geleneğinin  “insanların birbirini koklama ihtiyacından” doğmuş olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.