1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ELAM VE TÜRKLER ARASINDA TAŞ ATMA OLAYI
ELAM VE TÜRKLER ARASINDA TAŞ ATMA OLAYI

ELAM VE TÜRKLER ARASINDA TAŞ ATMA OLAYI

Taş atma olayları yaşandı...

A+A-

 

ÖĞRENCİLER DE KINAMA ETKİNLİĞİ YAPTI

ELAM VE TÜRKLER ARASINDA TAŞ ATMA OLAYI 

Rum siyasi partilerin, KKTC’nin kuruluşunun 31’nci yıldönümünü kınayan açıklamalar yaptıkları belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum siyasi partilerin yaptıkları açıklamalarla, KKTC’nin ilanını ve Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki “kışkırtmalarını” kınadığını yazdı.

Habere göre, DİSİ açıklamasında, Türk metotlarını eleştirdi ve “işgalden” kurtulması, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm sağlanması amacıyla AB üyesi ülke olarak Güney Kıbrıs’a sunulan her olanağın değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs sorunundaki çözümünün, güvenlik, özgürlük, barış ve kalkınma koşullarını sağlaması gerektiğini ifade eden DİSİ, siyasi dinamiklerin birlik ve işbirliği zamanı olduğuna da dikkati çekti.

AKEL açıklamasında Türkiye’nin, kısa bir süre önce Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki egemenlik haklarını ihlal ettiğini, bununla birlikte ülkenin ve halkın nihai “taksimine” yol açtığını savundu.

KKTC’nin ilanının ardından, bugün de Türkiye tarafından büyük bir “kışkırtmanın” söz konusu olduğunu ileri süren AKEL, uluslararası toplumun Ankara’ya güçlü bir mesaj göndermesi gerektiğini de belirtti.

AKEL, kritik zamanlardan bahsederek, bunun için itidalin ve Kıbrıs sorununun idare edilmesinde kolektifliğin gerekli olduğunu ifade etti ve Kıbrıs sorununa adil, yaşayabilir, işlevsel bir çözüm bulunması hedefinin de değişmediğini yineledi. 

KS EDEK partisi KKTC’nin ilanını kınadığı açıklamasında, “Türkiye’nin Kasım 1983’teki ayrılıkçı Türk faaliyetinin, 1974 oldu bittilerinin aşamalı olarak meşrulaştırılması hedefiyle, Türk işgal ve istilasının devamını teşkil ettiğini” ileri sürdü.

KS EDEK açıklamasında ayrıca Türkiye’nin “Güney Kıbrıs’ın MEB’ini işgal etmekle yasa dışı davranışına devam ettiğini” savundu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise Türkiye’nin, Güney Kıbrıs aleyhine olan  “yayılımcılık politikasını” ve KKTC’nin ilanını kınadı.

Çevreciler, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisinde yapmış olduğu “yasa dışı araştırmaları” da eleştirdi.

EVRO.KO partisi KKTC’nin ilanını kınarken, Türkiye’nin “kurmaya çalıştığı gerilim sahnesini ve Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisinde gri bölgeler yaratma çabasına” da eleştiriler yöneltti.

Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, “işgal” olgularını bertaraf etmeyecek olan herhangi bir çözüme karşı olduklarını belirtti.

Kıbrıs sorununda alternatif stratejinin ele alınması amacıyla Ulusal Konsey’in toplanması için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e çağrıda bulunan Vatandaşlar İttifakı, kendilerine ait bütünlüklü strateji önerisini de sunmaya hazır olduklarını belirtti.

AKEL’DEN ETKİNLİK

Haravgi gazetesi AKEL’in dün KKTC’nin kuruluş yıldönümü sebebiyle “Orfea” Barikatında (Baf Kapısı) “anti işgal” eylemi düzenlediğini yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin faaliyetleriyle birlikte, ister çözüm olsun ister olmasın Güney Kıbrıs’ın doğal zenginliğinden faydalanma konusunda var olmak istediği mesajını gönderdiğini söyledi.

Kiprianu, Kıbrıslı Türklerin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin doğal kaynaklarına ilişkin haklarının savunulması şeklindeki ifadelerin de bahane olduğunu savundu.

Doğal zenginliğin bölge için barış ve istikrar unsuru olması gerektiğini söyleyen Kiprianu, Kıbrıslı Türklerin, doğal zenginliklerden faydalanmasının realist şeklinin, Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümü olduğunu belirtti.

KKTC’nin ilan edildiği gün buna tepki gösterdiklerini belirten Kiprianu, bu faaliyetin, hedefini de net olarak bildiklerini ifade etti.

Kiprianu, KKTC’nin ilanının tüm uluslararası toplum tarafından kınandığını savunarak KKTC’nin ilanının Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını daha da zor hale getirdiğini ileri sürdü. 

RUM ÖĞRENCİLERDEN KINAMA ETKİNLİKLERİ

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, Rum lise ve üniversite öğrencileri birliklerinin dün KKTC’nin ilanını kınayan yürüyüşler düzenlediğini ve çözümün “taksim” olmadığını ifade ettiklerini yazdı.

Gazete Rum öğrenci birlikleri PSEM(Tüm Kıbrıs Öğrenci Eşgüdüm Komitesi) ve POFEN (Tüm Kıbrıs Öğrenci Birlikleri Federasyonu) gibi öğrenci birliklerinin, KKTC’nin ilanı aleyhine sloganlar atarak Güney Lefkoşa’daki Okullar Bölgesi barikatında (Ay. Kasiano) BM’ye iletilmek üzere muhtıra verdiklerini yazdı.

Habere göre Rum öğrenci birlikleri ellerindeki “Kıbrıs Cumhuriyeti” bayrakları ve panolarla çeşitli sloganlar attı.

Rum öğrenciler “Tüm Askerler Dışarı-Bağımsız Ada”, “Kıbrıs Kazanacak Hiçbir Zaman Esnemeyecek”, “Kıbrıs Halkına Aittir” gibi sloganlar attı.
“Protoporia” isimli öğrenci birliği ise etkinliğe ellerindeki Yunan bayraklarıyla katılarak “Sınırlarımız Girne’dedir”, “Yunanistan-Kıbrıs: Uyum”, “Özgürlük, Özgürlük, Geri Dönüş” sloganları attı.

PSEM Başkanı Lizos Kiriakidis, etkinlikte yaptığı konuşmada uluslararası toplumun, müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için Türkiye’yi “kışkırtmalarını” sonlandırması konusunda ikna etmesi gerektiğini savundu.

Kiriakidis, üzerinde anlaşmaya varılan bir çözüme ulaşılması için Rum tarafının yasal endişelerinin garanti altına alınması amacıyla mekanizma ve yöntemlerin bulunması gerektiğinden de bahsetti.

Kiriakidis açıklamasında ayrıca Kıbrıslı Türklere yönelik olarak “dostluk, işbirliği, iki toplumun barış içinde birlikte var olması” mesajı da gönderdi.  

POFEN Başkanı Haralambos Hristoforu ise açıklamasında “işgalin sonlandırılması ve tüm işgal olgularının bitirilmesinin” hedef olarak kalmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.

ELAM’CILAR TÜRKLERE TAŞ ATTI

Simerini gazetesi aynı haberinin içerisinde, ELAM (Ulusal Halk Cephesi) üyelerinin, dün ayrı bir şekilde düzenledikleri “anti işgal” etkinliği sırasında, Güney Lefkoşa’daki Baf Kapısı bölgesinde, Yiğitler Burcu üzerinde toplanan Türklere taş fırlattığını Türklerin de karşılık verdiğini yazdı.

Gazete taş fırlatma olayının çok yayılmadan ve herhangi bir yaralanma olmaksızın sona erdiğini belirtti.

Habere göre ELAM üyeleri, Ledra Palace sınır kapısı önünde KKTC sembolü taşıyan el yapımı bayrak yaktı.

Fileleftheros gazetesi 100 kadar ELAM ve EFEN (Yunan Ruhuna Sahip Gençlerin Ulusal Sesi) üyesinin  dün Ledra Palace sınır kapısında protesto etkinliği düzenlediğini, ELAM ve EFEN üyeleri ile etkinlik saatlerinde Yiğitler Burcu’nda bulunan bir grup Türk arasında olay yaşandığını yazdı.

Gazete polise dayanarak olayla ilgili herhangi bir yaralanma ve tutuklamanın olmadığını belirtti.

KKTC’DEKİ ETKİNLİKLER

Rum basını KKTC’nin kuruluşunun 31’nci yıldönümü nedeniyle KKTC’de düzenlenen etkinliklere de yer verdi.

Haravgi gazetesi “Sahte Devlet İçin Kışkırtıcı Kutlama” başlıklı haberinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve  Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın etkinliklere katılmak için KKTC’yi ziyaret etmesi haberine yer verdi.

Gazete TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamalarına da yer verdi.

Fileleftheros gazetesi ise ilgili haberi “Birçok Çelişkiyle Kutlama” başlığıyla aktardı.

Gazete Türklerin bu yılki törenlerin görkemli olmasını isteyerek çeşitli etkinlikler düzenlediğini yazdı.

Türklerin bir yandan Ada’nın güneyinde de haklara sahip olduğunu düşünerek araştırma için Barbaros’u gönderdiğini yazan gazete “Türklerin çelişkili siyasetinden bahsederek, bir yandan devlet mantığını ortaya koyduklarını aynı zamanda da ülkenin tüm hükümranlığından pay istediklerini” ileri sürdü.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.