1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ELEKTRİĞE ZAM GELİYOR!
ELEKTRİĞE ZAM GELİYOR!

ELEKTRİĞE ZAM GELİYOR!

KIB-TEK karda, zam kapıda!

A+A-

Yaz aylarının gelmesiyle cep yakmaya başlayan elektrik faturaları daha da artacak

KIB – TEK Genel Müdürü Gürcan Erdoğan, kurumun 123 milyon lira karda olduğunu ancak yapılacak olan yatırımlar nedeniyle elektriğe zam yapma eğilimlerinin olduğunu söyledi.

 

Gürcan Erdoğan, Güney Kıbrıs’ta elektrik kilovat saat fiyatının Kuzeye göre daha yüksek olduğunu belirterek “Güneyde fiyatlar daha yüksek ancak alım güçleri bize oranla daha iyi olduğundan bütçelerine fazla etki etmiyor” şeklinde konuştu

 

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mert Girgen ise, mevcut asgari ücrete bakıldığı zaman ödenen elektrik paralarının fahiş düzeyde olduğunu ve acil olarak ülkede enerji konusunda akılcı politikalar geliştirilmesi gerektiğini savundu

 

Deniz ABİDİN

Sıcak yaz günlerinden geçtiğimiz bu dönemde klimasız yaşamak neredeyse imkansız hale geldi. Ancak her yaz olduğu gibi bu yaz da en çok konuşulan konu elektrik fiyatları…Asgari ücretin net bin 901 lira olduğu ülkemizde elektrik faturalarının neredeyse ödenemez hale gelmesiyle birlikte ülkede enerji politikasının olmadığını bir kez görülüyor.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mert Girgen, Kuzey’de elektriğin kilovat saatinin 40 kuruştan, Güney’de 75 kuruştan, Türkiye’de ise bölgesine göre değişmekle birlikte 30-40 kuruş kilovattan başladığını belirtti. Girgen, Kuzey’in elektrik fiyatlarında çok ucuz olduğunun söylenemeyeceğini ifade ederek, kilovat fiyatını düşürmenin yollarının aranması gerektiğini kaydetti. Girgen, Kıbrıs’ın çok sıcak bir ülke olduğuna dikkat çekerek, klimasız yaşamanın mümkün olmadığını söyledi.

 

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Girgen:

“Enerji konusunda politika geliştirilmeli”

Girgen, enerji konusunda mutlaka politika geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, son günlerde çok tartışılan özelleştirmenin kesinlikle bir ucuzlama sağlayacağını düşünmediğini söyledi. Girgen, özellikle klima seçiminde inverter klimaların tercih edilmesi, enerji verimliliğine dikkat edilmesi, alınacak cihazlarda özellikle beyaz eşyada A sınıfı denilen enerji tasarrufu sağlayan cihazların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Girgen, alternatifler yaratarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artıran bir yapı oluşmasının daha faydalı olacağını kaydetti.

 

“Güney Kıbrıs elektrikte daha pahalı”

Girgen, bu nedenle ilgili kurumların çalışma başlatması gerektiğini söyledi. Girgen, kablo ile bir elektrik gelecekse bunun anlaşmasının devletler arasında çok sağlam bir şekilde yapılarak, alım garantisi olmayacak şekilde ve enerji borsa fiyatlarından alınabilecek şekilde olmasının daha sağlıklı olacağına inandığını vurguladı. Girgen, elektrik fiyatlarında Güney Kıbrıs’ın daha pahalı olduğunu ifade ederek, ihtiyaç olması durumunda Güney’den elektrik alımının hala devam etmekte olduğunu kaydetti.

 

“Güney’den elektrik alındığında yüksek rakamlarda alıyoruz”

Girgen, şunları söyledi, “Güney’den elektrik alındığında yüksek rakamlarda alıyoruz. Vatandaşın ödeyebilme durumu gelir düzeyine göre değişiyor. Güney’de de mutlaka pahalı olduğu konuşuluyordur. Ancak Güney’de yenilenebilir enerji kurulumları daha fazladır. Bu nedenle biraz daha fazla rahatlama söz konusudur. Bizde de son zamanlarda bu konuda açılımlar oldu. Yenilenebilir enerji konutlarda kurulumu sınırsız yapıldı. Bu tarz yaklaşımlar halkı rahatlatmaktadır”

 

“Elektrikte üretim maliyeti çok yüksek”

Girgen, yenilenebilir enerji konusunda oda olarak komite çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, dünyadaki gelişmeleri ve yasal boyutlarının nasıl gelişebileceği konusunda çalışıldığını söyledi. Girgen, ilgili kurum kuruluş ve siyasi partilere istenildiğinde görüş verilebileceğini belirterek, Elektrik Mühendisleri Odası’nın bir meslek örgütü olduğunu, kamuoyuyla paylaşmanın önem taşıdığını kaydetti. Doğu Akdeniz’deki enerji politikalarının da oda tarafından irdelendiğini belirten Girgen, sonuç bildirgesinin çıkacağını ve siyasilere bir ışık tutmasını ümit ettiğini söyledi. Girgen, ülkede elektrikte üretim maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek, mevcut santrallerin, özellikle üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu buna ise birçok etkenin sebep olduğunu kaydetti.  

 

“Buhar türbünleri tam kapasite çalışmıyor”

Girgen, AKSA ile yapılan alım anlaşmasından dolayı buhar türbünlerinin tam kapasite çalışmadığını belirterek, yapılacak olan yatırımların doğru şekilde yapılması durumunda, teknolojiye uyacak şekilde, çevreye zarar vermeyecek yakıt kullanılması durumunda üretim maliyetlerinin düşebileceği kanısında olduğunu söyledi.

Girgen, “Siyasiler ve ilgili sivil toplum örgütleri üzerlerine düşeni yapmalıdır” diyerek, enerji politikalarını belirlemeleri gerektiğini kaydetti. Girgen, ülkeye bakıldığında bugün bir enerji dairesinin bile olmadığına işaret ederek, sivil inisiyatiflerin görüşlerinin daha çok göz önünde tutulması gerektiğini belirtti.

 

KIB-TEK Müdürü Erdoğan:

“Gelecek ay unutulur”

KIB-TEK Genel Müdürü Gürcan Erdoğan, yaz döneminde faturaların en yüksek döneminde olduğunu belirterek, Güney’de alım gücünün 25 bin dolar olduğunu, bu nedenle elektrik fiyatlarının bizden daha yüksek olmasına rağmen bunun Kuzey’deki kadar hissedilmediğini söyledi. Erdoğan, “Yaz döneminde her zaman faturalar yukarıda olur. Gelecek ay unutulur” dedi.

Erdoğan, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın kapsamlı bir çalışma yaptığını belirterek, kurum olarak zam yapma eğiliminde olduklarını, başka bir yöntemle sabit tutmaya çalışıldığını kaydetti.

 

“Yakıt ihtiyacında azalma başladı”

Erdoğan, güneş enerjisine olan yatırımlar ve Maliye’den alacakların hızlandırılmasına yönelik çalışmaların olduğunu belirterek, güneş enerjisine yatırımın önünün açılmasından dolayı yakıt ihtiyacında azalma başladığına dikkat çekti. Erdoğan, “Yakıt en büyük giderimiz olduğu için, yakıt giderlerinde azalma olduğundan maliyet düşüyor. Çalışmalar devem ediyor ve süreç hızlanıyor”dedi.

 

“Yapı olarak da teknik olarak da en iyi seviyedeyiz”

KIB-TEK hakkında da bilgi veren Erdoğan, “kurum dimdik ayaktadır” dedi. Erdoğan, KIB-TEK’in 123 milyon lira karda olduğunu belirterek, Maliye’ye ise 13 milyon lira kazanç vergisi verdiklerini kaydetti. “Yapı olarak da teknik olarak da en iyi seviyedeyiz” diyen Erdoğan, yatırımların ise devam etmekte olduğunu söyledi. Erdoğan, yüksek gerilim hattı projesinin devam etmekte olduğunu belirterek, Lefke’ye ise yeni bir şalt sahasının yapılmakta olduğunu kaydetti.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.