1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ELEKTRİK BİRİM FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?
ELEKTRİK BİRİM FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

ELEKTRİK BİRİM FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Petrol fiyatlarında yaşanan % 50’ye yakın düşüşün ardından petrolle elde edilen elektrik enerjisinin hala aynı fiyatlarda olması...

A+A-

 

Dünya ham petrol piyasalarında petrol fiyatları düşmeye devam ediyor. 2014 yılı Temmuz ayında tavan yapan petrol fiyatları, bu aydan itibaren düşüşe geçti. 2014 yılı Temmuz ayında bir varil ham petrol fiyatı 117 dolarları görürken 2015 Ocak ayının ilk haftasında, bir varil ham petrol 49 dolara geriledi. 2009 yılından bu yana ham petrol ilk defa 50 doların altına düştü. Uzmanlar bu düşüşün daha fazla olamayacağı ve bu seviyelerde bir süre tutunacağını vurguladılar.

Dünya ham petrol piyasalarında yaşanan düşüşlere paralel ölçüde olmasa da ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarında yapılan 15 günlük düzenlemeler sonucunda bir miktar düşüş yaşandı. Önümüzdeki günlerde bu düşüşün biraz daha devam edeceği söyleniyor.

Dünyada %50 bizde %10

Ancak, dünya piyasalarında yaşanan % 50 civarındaki gerçek düşüş ne yazık ki reel olarak ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarına yansıtılmadı. Dünya piyasalarında ham petrol fiyatları son 5 ayda % 50 dolaylarında gerilerken, bu 5 aydaki gerilemenin ülkemiz akaryakıt satış fiyatlarına yansıması sadece %10 civarlarında oldu.

 

2014 Temmuz ham petrol fiyatı                                   2015 Ocak ham petrol fiyatı

          112 dolar/varil                                                                      49 dolar/varil               

 Akaryakıt fiyatları (Temmuz 2014)                             Akaryakıt fiyatları (Ocak 2015)

Kurşunsuz 97……..3,92 TL                                          Kurşunsuz 97………3,37 TL

Kurşunsuz 95……..3,74 TL                                          Kurşunsuz 95………3,18 TL   

Euro diesel………..3,71 TL                                          Euro diesel…………3,26 TL

Motorin…………...3,31 TL                                          Motorin…………….2,86 TL    

Gazyağı…………...3,31 TL                                          Gazyağı…………….2,86 TL

 

Petroldeki düşüş fuel oil ile elde edilen elektrik enerji birim fiyatlarına yansıtılmadı.

 

Ülkemizde halkın kullandığı konutlarda kullanılan elektrik birim fiyatı uzun bir zamandır ilk 250 KW için 0,45 TL ve her bir 250 KW için de artar şekilde. Ancak, ham petrol fiyatlarının 112 dolar seviyelerinden yaklaşık % 50’nin üzerinde bir düşüş yaşanmasından sonra bu düşüşün elektrik fiyatlarına yansıtılmaması halkın tepkisi ile karşılaşmaya devam ediyor.

Hükümet indirim yapılmasına kulak tıkadı

Vatandaşlar, “Elektrik enerjisi petrolden sağlanıyor, petrol fiyatlarında yaşanan bu gerilemeye rağmen neden elektrik fiyatlarına bu düşüş yansıtılmıyor” diye KIB-TEK Yönetim Kurulu’na ve hükümete isyan ediyor. KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından halkın kullandığı elektrik birim fiyatlarında indirim yapılması için Özkan Yorgancıoğlu Hükümetine talepte bulunduğu, ancak hükümetin bu talebe kulak tıkadığı öğrenildi.

Çağlayan Cesurer: Hükümete talepte bulunuldu

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe paralel olarak elektrik enerji birim fiyatlarının da düşürülmesi gerektiği konusunda EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer ile yaptığımız telefon konuşmasında Cesurer, bu konuda sendika adına bir açıklama yapma gereği hissettiklerini ve hükümeti uyardıklarını ifade etti. Çağlayan Cesurer, vatandaşın kullandığı elektrik enerji fiyatlarının da petrolde yaşanan düşüşe bağlı olarak düşürülmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun hükümete talepte bulunduğunu, ancak bugüne kadar hükümetin buna duyarsız kaldığını söyledi.

“Bakanlar Kurulu’nun tavrını anlamak mümkün değil”

Cesurer dün konuyla ilgili basına açıklama gönderdi.  Çağlayan Cesurer açıklamasında, yakıt fiyatlarında yaşanan düşüş ve alınan tedbirler sayesinde elektrik fiyatlarında indirime gidilmesine yönelik Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu tarafından alınan kararların, Bakanlar Kurulu’na gönderilmiş olmasına rağmen onaylanıp uygulamaya konulmadığını savundu.

Cesurer, yaptığı yazılı açıklamada, “Her konuda olduğu gibi elektrik fiyatlarının indirimi konusunda da KIB-TEK Yönetim Kurulunun talebine kulak tıkayan Bakanlar Kurulu’nun tavrını anlamak mümkün değildir. Sadece sisteme takılan uzaktan erişimli sayaçların sayısı arttığı için kesme, ulama ücretlerinde ciddi indirime gidilmesi gerekmektedir” dedi.

Cesurer, KIB-TEK Yönetim Kurulu’ndan, “Elektrik İnkişaf (Değişiklik) Nizamnamesi”nin verdiği yetkiyi kullanarak, elektrik fiyatlarında indirimi kamuoyunun bilgisine getirip uygulamaya koymasını istedi. Cesurer, şunları dile getirdi:

“Hükümet ortaklarına, KIB-TEK’in özerk bir yapıya kavuşturulması için seçim öncesi ve hükümet programlarına koymuş oldukları özerkliği eylem noktasına gelmeden hayata geçirme talebini yenilerken uygulamaya konulacak eylemlerin ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük eylemdir’ diye algılanmamasını umarken, verilen sözlerin hayata geçirilmesi için gereken yasal düzenlemenin önlerinde olduğunu hatırlatırız.”

Cesurer, “Eğer dün söylenenin arkasında bugün durulmayacaksa bozulacak olan çalışma barışının sorumlusu çalışanlar olmayacaktır” ifadesini kullandı.

Haberal Kıbrıslı

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.