1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ELEKTRİK ZAMMI VE ENERJİ POLİTİKASI GÜNDEME GETİRİLDİ
ELEKTRİK ZAMMI VE ENERJİ POLİTİKASI GÜNDEME GETİRİLDİ

ELEKTRİK ZAMMI VE ENERJİ POLİTİKASI GÜNDEME GETİRİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesini görüşmeye devam ediyor.

A+A-

KOMİTEDE ELEKTRİK ZAMMI VE ENERJİ POLİTİKASI GÜNDEME GETİRİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesini görüşmeye devam ediyor.

Komitenin öğle arasına kadar süren sabahki çalışmasında sırasıyla UBP Milletvekilleri Ersin Tatar, Dursun Oğuz, Sunat Atun; DP-UG Milletvekilleri Ergün Serdaroğlu ve Hakan Dinçyürek söz aldı.

UBP Milletvekili Ersin Tatar, toplantıda yaptığı konuşmada, elektriğe yapılan zam ortada dururken tarım ve gıdayı konuşmanın kolay olmayacağını söyledi. Tatar, bakanlık için öngörülen bütçedeki artışın, elektrik zammından sonra enflasyonun altına düşeceğini savundu.

Hayvancılık sektöründeki politika değişikliğinden dolayı küçük üreticilerin mağdur olup, aç kalacağını iddia eden Tatar, bu konudaki adımları dikkatli atmak gerektiğini söyledi.

Tatar, doğrudan gelir desteğe ayrılan kaynağa dikkat çekerek, öngörülen rakamın yeterli olmayabileceğini belirtti. Narenciye konusunda da bazı sıkıntılar olduğu yönünde bazı duyumları olduğunu kaydeden Tatar, kuraklık olduğu takdirde üreticiye daha büyük destek gerekeceğini kaydetti.

Türkiye’den su getirilmesi projesinin büyük heyecan içinde ve herhangi bir aksama yaşanmadan devam etmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Tatar, maliyet 1.5 milyar TL civarında olan bu suyun tarımsal üretimin daha ileri bir noktaya götürülmesine de katkı yapacağını belirtti.

Ersin Tatar, enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini aksi takdirde hiçbir sektörün bu yükü taşıyamayacağını söyledi. Elektrik üretiminde fuel-oil’le bir yere gidilemeyeceği gerçeğini kabul edip, Türkiye’de elektrik getirilmesi konusunda gerekli koşulların oluşturulması gerektiğini belirtti. Tatar, elektriğin daha makul fiyatlarla halka ulaşmasını sağlamak gerektiğini kaydetti.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da konuşmasında gıda güvenliğinin önemine vurgu yaparak, toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyan laboratuarın atıl durumda kalmasını eleştirdi.

Oğuz, tarım üretiminde akaryakıt desteğinin hala verilmediğine işaret ederek, muhalefetken verilen sözleri iktidara gelince tutmayı unutmamak gerektiğini söyledi. Greyfruit fiyatlarının hala belirlenmediğini kaydeden Oğuz, pazarlama sorunu yaşayan narenciye konusunda alternatif ürün çalışması yapılıp, yapılmadığını sordu.

Dursun Oğuz, hayvancılık konusunda AB destekli projenin ne aşamada olduğunun açıklanmasını istedi. Bulaşıcı hastalıklarla ilgili tedbirlerin bu hükümetin döneminde gevşediğini ileri süren Oğuz, sütteki teşvikin kaldırılması konusuna netlik getirilmesi gerektiğini söyledi.

Oğuz, hellim üretiminde küçük baş sütün tercih edildiğine işaret ederek,hayvancıya verilen desteğin de küçükbaş-büyükbaş dengesi göz önünde bulundurularak dağıtılması gerektiğini belirtti.

ATUN

UBP Milletvekili Sunat Atun da konuşmasında, akaryakıt ve enerji fiyatlarının, bugüne kadar maliyet göz önünde bulundurulduğu sisteme bağlı olarak belirlendiğini belirterek, bağlanan bu uygulamanın neye göre değiştirildiğinin açıklanmasını istedi.

Gıda Güvenliği Yasası’nın önemine vurgu yapan Atun, hazırlanmasına kendilerinin de katkı koyduğu yasanın geçmesine destek vereceklerini söyledi. Hellimin İngiltere’ye satılması yönündeki hedefe de değinen Atun, kendilerinin iktidarda olduğu dönem artan ihracatta önemli bir yer tutan tarımsal üretim için bütçede dengeli desteğin öngörülmediğini belirtti.  Atun, kalkınma stratejisinin gelişigüzel kısıtlanmaması, aksi taktirde kalkınma ve büyümenin gerileyeceğini kaydetti.

Sunat Atun, Enerji Dairesi’nin bir türlü oluşmamasının sakıncalarına işaret ederek, yeni dönemde  bunun oluşturulması temennisinde bulundu. Atun, devletin Elektrik Kurumu’na borçlarının son 3 ayda 2 kat arttığını savundu.

Atun, kendilerinin iktidarda olduğu dönem kurulan Yenilenebilir Enerji Kurulu’nun işler hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Bütçede yenilenebilir enerji kaynaklarına ayrılan ödeneğin azlığına dikkat çekerek, hükümetin söz konusu enerji kaynaklarına verdiği önemi göstermesi bakımından önemli olan bu durumun düzeltilmesini istedi.

Türkiye’den su getirilmesi projesine de değinen Atun, suyun getirilmesi kadar, dağıtımın planlanmasının da önemli olduğunu belirterek, bu yönde kendilerinin başlattığı çalışmaların süratle tamamlanması gerektiğini söyledi.

SERDAROĞLU

DP-UG Milletvekili Ergün Serdaroğlu da konuşmasında, sağlık konusu üzerinde durmak istediğini söyledi. Gıda, yem ve veteriner gibi önemli konularda gerekli yasaların olmamasının sakıncalarına işaret eden Serdaroğlu, bu yasaların olmadığı yerde sağlıklı beslenmenin sözkonusu olmadığını belirtti. Serdaroğlu bu yasaların bir an önce hazırlanıp, geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tüketilen sebze ve meyvelerin düzenli bir şekilde denetlenip, denetlenmediğini merak ettiğini kaydeden Serdaroğlu, kullanılan zirai ilaçların denetlenmesinin şart olduğunu söyledi.

ÖZGÜR

CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, söz alarak, elektrik zammıyla ilgili tartışmalara değindi. Seçim döneminde elektrik konusunda vaatler veren CTP’nin sosyalist bir parti olarak maliyetleri düşürmeye dönük çok ciddi adım atmayı hedeflediğini söyledi.

Özgür, bakanın da bu vaatler doğrultusunda, bir yeniden yapılanma ve arz çeşitliliğini artırma planı ortaya koyduğuna işaret ederek, Türkiye’den elektrik getirilmesiyle maliyetlerin düşürülmesi arzusunun hayata geçirilebileceğini belirtti.

Bu projenin önemine vurgu yapan Özgür, bir an önce gerekli girişimlerin yapılmasını istediği bu projenin ne aşamada olduğunun açıklanmasını istedi.

DİNÇYÜREK

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek de konuşmasında, istatistiklere bakıldığında önümüzdeki 5 yıl kuraklığın etkili olacağı düşünüldüğünde, üreticilere, sigorta kapsamının ne olduğunu yeniden hatırlatmak gerektiğini söyledi. Geçmişte sigorta kapsamı dışında kaldığı halde ödeme yapıldığına dikkat çeken Dinçyürek, fonun bu yükü kaldıramayacağını kaydetti.

Dinçyürek, enerji konusundaki gerekli alt yapı ve teşkilat çalışmaların tamamlanması, enerji politikaları oluşturulması ve kurumsallaşmanın şart olduğunu söyledi. Gaz santrallerine geçişin de konuşulduğuna işaret eden Dinçyürek, maliyeti yüksek olan kabloyla elektrik getirilmesi durumunda mevcut elektrik üretiminin ne olacağına açıklık getirilmesi gerektiğini belirtti.

Maliyeti düşüren ve çevreye en az zarar veren üretimin gaz santrali üretimi olduğuna dikkat çeken Dinçyürek, elektrik konusunda adım atarken, kesintisiz enerji kaynağı sağlamanın hedeflenmesi gerektiğini söyledi.

Dinçyürek, elektriğe yapılan zam konusuna da değinerek, zammı kabul etmek dışında bir seçenekleri olmadığını söyledi. Maliyetler konusunda birtakım araştırmalar yaptığını kaydeden Dinçyürek, KKTC’nin ihtiyaç duyacağı fuel-oil ihtiyacının sağlanmasıyla ilgili KKTC ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmada, peşin ödenmemesi halinde dolar bazında yüzde 100 faiz öngören bir madde tespit ettiğini söyledi.

Bu faizin fahiş olduğuna dikkat çekerek, kabul edilemez olduğunu kaydeden Dinçyürek, bugün elektrik zammını eleştiren siyasilerin bu anlaşmaya nasıl imza attığına açıklık getirmesini istedi.  Dinçyürek, TC Elçiliği’nin Kıb-Tek’e her yıl ödediği 100 milyon TL’lik fatura bedelini, bir yıllığına peşin ödemesi halinde maliyette arzulanan düşüşün sağlanacağını ve elektrik fiyatlarının düşeceğini belirtti.

Komite daha sonra çalışmalarına öğle yemeği nedeniyle ara verdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.