1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ELEKTRİKTE BORÇ ÇIKMAZI
ELEKTRİKTE BORÇ ÇIKMAZI

ELEKTRİKTE BORÇ ÇIKMAZI

KIB-TEK’in kamusal alan, belediyeler, özel bütçeli kurumlar, özel kişi ve kuruluşlardan yaklaşık 414 milyon TL alacağı var.

A+A-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), KIB-TEK’in kamusal alan, belediyeler, özel bütçeli kurumlar, özel kişi ve kuruluşlardan toplam 414 milyon 365 bin 790 TL alacağı bulunduğunu açıkladı.

Kurumun sadece kamusal alandan alacağının 225 milyon 299 bin 252 TL olduğu belirtildi.

Sendika, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’e KIB-TEK’te yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili bir rapor sundu.

Raporda, KIB-TEK’in kamusal alandan alacağının 225 milyon 299 bin 252 TL; belediyelerden 119 milyon 808 bin 95 TL; özel bütçeli kurum ve kuruluşlardan 36 milyon 978 bin 888 TL (BRTK 20 milyon 29 bin 360 TL, camiler 6 milyon 740 bin 414 TL); özel kişi ve kuruluşlardan tahsil edilmesi “engellenen” alacak miktarının 189 milyon 66 bin 538 TL; Karpaz Rumlarınca tüketilen ancak faturalandırıldığı ve Maliye Bakanlığı’na KDV’si de ödenmesine rağmen tahsil edilmesi “siyasi nedenlere engellenen” alacağın 10 milyon 963 bin 572 TL olduğu açıklandı. 100 milyon TL üzerindeki belli bir alacağın ise, taksitlendirildiği kaydedildi.

Raporda, kötü yönetim ve siyasilerin müdahalelerine son verilmesi, ivedilikle kurumun özerk bir yapıya kavuşturulması istendi.

Garantili alım uygulamaların vazgeçilmesi, yenilerinin verilmemesi ve KIB-TEK’in maliyetlerinin artması sonucunu veren bu politikalarından vazgeçilmesi gerektiği belirtildi.

90 milyon TL’lik ödenek önerisi

EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer imzasını taşıyan raporda, 2014 yılı bütçesine kamunun borçlarını ödeyebilmesi için ödenek konması önerisinde bulunuldu.

Borçların ödenmesi veya sendika tarafından çıkartılan vadelendirilmiş ödeme planının kabul edilerek 2014 yılı için öngörülen miktarın bütçeye konulmasını istenen raporda, kamunun toplam borcunun 30 ay vadede KIB-TEK’e ödeyebilmesi 2014 bütçesine (12 aylık ayda 7 milyon 509 bin 975 TL ödenebilmesi için) 90 milyon 119 bin 700 TL konması gerektiğini saptadı.

EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, bu rakamın KIB-TEK’in bankalara değişik vadelere yayılmış anapara ve faiz taksitini ödemek için gerekli olduğunu belirtti.

Bankalara her ay yaklaşık 7 milyon TL ödeniyor

KIB-TEK’in bankalara ayda 6 milyon 837 bin 139 TL taksit ödediğini belirten Cesurer, yapılandırma sonrası kurumun 30 ay boyunca bankalara ödeme yapmayacağından, maliyetleri yükselten unsur olan finans maliyetinden kurtulacağını ve üretim maliyetinin bir miktar düşeceğini söyledi.

Cesurer, sendikanın önerdiği ödeme planına paralel özel kesim borçlarının da tahsil edilmesi süreçlerinin ciddi şekilde başlatılması gerektiğini vurguladı.  

Kamu ve özel kesim borçlarına uygulanacak ödeme planı sonucunda KIB-TEK’in bir yıl sonra yatırım yapacak finansmana sahip olacağını ifade eden Cesurer, teknolojisini de yenileyebileceğini belirtti.

Cesurer, devletin KIB-TEK’e olan borçlarını ödeyebilmesi için değişik fonlardan yararlanmasının da mümkün olduğunu söyleyerek “Örneğin Fiyat İstikrar Fonu, Turizm Fonu, Sığınak Fonu, Güvenlik Kuvvetleri Fonu vb fonlardan gerekli yasal düzenlemeleri yaparak faydalanabilir ve bu borçları ödeyebilir” önerisinde bulundu.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.