1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ELEKTRİKTE İNDİRİM ÇOKTAN YAPILMALIYDI
ELEKTRİKTE İNDİRİM ÇOKTAN YAPILMALIYDI

ELEKTRİKTE İNDİRİM ÇOKTAN YAPILMALIYDI

Elektrikte indirim çoktan yapılmalıydı;

A+A-

 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Bakanı İsmet Akim’in, “Ocak’ta elektrik fiyatları ucuzlayacak” açıklaması, konunun uzmanlarınca eleştirildi ve Kıb-Tek’in elektriği bugüne kadar neden ucuzlatmadığının sorgulanması gerektiği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren, konunun uzmanları, “Petrol fiyatları aylardır zaten düşüyor, indirimi şimdiye kadar çoktan yapması gerekirdi. Bir de marifetmiş gibi elektriği ucuzlatacaklarını söylüyorlar” dedi.

İsmet Akim’in, dün çıkan açıklamasında, elektrik fiyatlarında indirime gidilecek olmasını Kıb-Tek’in başarısı gibi gösterdiğini, oysa, dünya petrol piyasalarında fiyatların sürekli düştüğüne işaret eden uzmanlar, fueloil’e bağlı Kıb-Tek’in indirimi çok daha önceden yapması gerektiğini belirtti.

YAPISAL İYİLEŞME YOK

Kıb-Tek’in elektrik fiyatlarını düşürme kararının, uluslararası piyasalardaki akaryakıt fiyatlarının düşmesinden kaynaklandığına işaret eden uzmanlar, indirimin, Kıb-Tek’teki her hangi bir yapısal iyileşmeden kaynaklanmadığını, Kıb-Tek’den beklenenin ise yapısal iyileşme olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türkü’nün dünyada en pahalı sayılan elektriklerden birini kullandığını dile getiren uzmanlar, yapılacak indirim ile elektriğin, petrolün en düşük halinde bile 50-55 kuruştan satılacağını, bunun bile KKTC için pahalı olduğunu belirtti.

Petrol fiyatları ne kadar düşerse düşsün elektrik maliyetlerini 55 kuruşun altına düşürmenin nerdeyse imkansız olduğunu savunan uzmanlar, bir an önce Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini, enterkonnekte sistem ile elektriğin ister Türkiye’nin değişik yerlerinden, istenirse Türkiye dışından alınacağını ve böylece elektrikte petrole bağımlılığın biteceğini ve girdi maliyetlerinin da azalacağını söyledi.

Uzmanlar ayrıca, Güney Kıbrıs ile kalkınma yarışında, KKTC’nin elindeki en büyük fırsatın elektrik alanında olduğuna işaret ederek, kablonun geciktirilmesinin Rumların işine yaradığına vurgu yaptı. 

Halkın Sesi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.