1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ELENİ, AKINCI’YI SEVMEDİ
ELENİ, AKINCI’YI SEVMEDİ

ELENİ, AKINCI’YI SEVMEDİ

Eleni, Akıncı’yı sevmedi

A+A-


Avrupa parlamentosunda görev yapan Rum milletvekilleri, KKTC lideri yüzünden kapıştı


Avrupa parlamentosunda DİSİ’yi temsil eden Eleni Theoharus ile AKEL milletvekili Takis Haciyeorgiu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yüzünden kapıştı.

Simerini gazetesi  “Avrupa Parlamentosu’nda Akıncı Yüzünden İç Savaş” başlıklı haberinde, Haciyeorgiu’nun “Akıncı, Ankara’nın dayatmalarına direniyor” sözleri üzerine Theoharus’un “Kıbrıslı Türk lider, sonradan, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki değişmez tezlerini yansıtan aşırı tezler ortaya koyuyor” dediğini aktardı.

Haciyeorgiu, Avrupa Konseyi temsilcisinin, Kıbrıs sorununa muhtemel çözümle ilgili olumlu perspektiflerden söz etmesi üzerine Kıbrıs sorununun Türkiye’nin Avrupa’ya yönelişini engelleyen bir sorun olduğunu belirterek özetle şunları söyledi:

“Bugün çözüm konusunda, daha önce hiç olmadığı kadar olumlu olasılıklar var. Bütün Kıbrıslıların istedikleri yerde ikamet etme hakkı olmadığı bir çözümün bir manası yok. Her Kıbrıslının, Kıbrıs’ın istediği yerinden, istediğini alamadığı bir çözümün de bir manası yok. Bunun aksi herhangi bir şey Avrupa Birliği’nin serbest dolaşım ve yerleşim ilkesine aykırıdır. Kıbrıslıların kendi ülkeleri hariç Avrupa’nın geriye kalan her yerinde ikamet etmesine olanak tanıyan bir çözümde yaşamaları olmaz.

Sayın Theoharus, Mustafa Akıncı’nın ne kadar iyi niyetli olsa da, Erdoğan’ın onayı olmadan en küçük bir şey yapabileceğine inanıp inanmadığımı sordu. Bir solcu olarak kendisine cevabım;  halkların ve toplumların, Türkiye’ye de, işgal kuvvetine de direnen bir grubu temsil eden kişilerin gücüne inandığımdır. Keşke büyük süper güce direnme kabiliyetini tek bir vatandaşın kabiliyetine indirgeyebilsek. Türkiye’de demokrasi küçük bir gezintiye çıktı. Yabancı göçmenleri kabul ediyor, bunu teslim ediyoruz, ancak aynı zamanda Kürtlerle amansız çatışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan kaçan oyları yeniden partisine kazandırmak için çatışmaya sürükledi”

Ankara’nın değişmez tezleri

Eleni Theoharus ise “Kıbrıslı Türk liderin sonradan, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki değişmez tezlerini yansıtan aşırı tezler ortaya koyuyor” diyerek cevap verdiği Haciyeorgiu’yu, “bir zamanlar Recep Tayyip Erdoğan’a karşı duyduğu coşkuyu şimdi de Mustafa Akıncı için dile getirmekle” suçladı.

Haciyeorgiu’nun, Türkiye’deki durumu ve bu ülkenin kendi vatandaşlarına ve komşularına karşı tavrını “koyu renklerle” ifade ederken “dostu Akıncı’dan bütün Kıbrıslıların insan haklarını güvence altına alacak çözümü kabul etmesini” istediğine işaret eden Theoharus, “Türk tarafı Kıbrıs sorununa doğru, yani bütün Kıbrıslıların insan haklarını güvenceye alacak çözüm istikametinde ilerlemediğini kendisi de çok iyi biliyor” dedi.

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.