1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. “ELEŞTİRİLERE RAĞMEN BU YILKİ BÜTÇEDE DE YER ALDI”
“ELEŞTİRİLERE RAĞMEN BU YILKİ BÜTÇEDE DE YER ALDI”

“ELEŞTİRİLERE RAĞMEN BU YILKİ BÜTÇEDE DE YER ALDI”

“ELEŞTİRİLERE RAĞMEN BU YILKİ BÜTÇEDE DE YER ALDI”

A+A-

Ülkede sosyal hizmete muhtaç mağdur vatandaşlara ve yoksullara yardım yapılması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bakanlığa bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nin asli görevleri arasında yer almasına karşın; “hane halkına” yardım ile “sınıflandırılmaya girmeyen sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri” kalemleri, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı ile Maliye Bakanlığı’nın bütçelerine konuyor.

“Hane halkına yapılan transferler” veya “sınıflandırılmaya girmeyen sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri” adı altındaki “örtülü ödenekler”, hiçbir hesap verme zorunluluğu olmadan Cumhurbaşkanı ya da ilgili bakanlar tarafından kendi inisiyatifleri doğrultusunda kullanılıyor.
Bu kalemlerdeki kaynakların ise hesabı sorulamaz olduğundan genelde yetkileri ellerinde tutan kişilerin, “seçmen yatırımı” amaçlı kullanıldığı üzerinde duruluyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesine konan örtülü ödenek konusunda, topluma şeffaf olunmadığı ve Cumhurbaşkanlığı’nın çeşitli çevrelerle ilişkilerini güçlendirmek için bu ödenekten yararlandığı yönünde çeşitli iddialar olduğuna dikkat çekiliyor.

“ELEŞTİRİLERE RAĞMEN BU YILKİ BÜTÇEDE DE YER ALDI”

“Hane halkına yapılan transferler” veya “sınıflandırılmaya girmeyen sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri” adı altındaki “örtülü ödenekler” bazı milletvekilleri tarafından dile getirilerek eleştirilmesine rağmen bu yılki bütçede de yer aldı. Bu yıl ki bütçede yine hesabı verilmeden harcanabilecek 1 milyon civarı “örtülü ödenek” bulunuyor.

Vatandaşa hizmet sunulması gerekçesiyle oluşturulan devlet bütçesi, öngörülen özel kalemlerle siyasi amaçlara da hizmet ediyor.

“SEÇİM YATIRIMI AMAÇLI”

Halktan alınan vergiler, Türkiye’den gönderilen yardımlar ve son derece kıt olan öz kaynaklarla oluşturulan bütçede yer alan bu ödenekler sayesinde, yetkiyi ellerinde bulunduranların, bu yıl da herhangi bir kritere bakmaksızın kendi takdirleri çerçevesinde burs ya da sosyal yardım adı altında, ‘uygun’ gördükleri kişi ya da kişilerle kurumlara istedikleri ‘yardımı’ yapıp, seçim yatırımlarına önemli katkılarda bulunacağı düşünülüyor.

“HER YIL 1 MİLYON CİVARINDA ÖRTÜLÜ ÖDENEK”

2014 Mali Yılı Bütçesinde toplam 1 milyon 130 bin liralık – eski parayla 1 trilyon 130 milyon lira-“örtülü ödenek” bulunurken; 2015 bütçesinde de yine 1 Milyon civarında örtülü ödeneğin yer aldığı öğrenildi.

“BÜTÇE ARALIK’TA OYLAMAYA SUNULACAK”

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri kapsamında ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Bütçesini görüştü ve onayladı. Komiteden geçen bütçe, Aralık’ta genel kurulda oylanacak.

“YASAL DÜZENLEME GEREKTİREN BİR KONU”

Komite Başkanı Birikim Özgür, Cumhurbaşkanlığı’nın örtülü ödenekleri konusunda topluma şeffaf olunmadığını, bu çalışmaların içeriğinin bilinmediğini söyleyerek, “Yasal bir düzenleme gerektiren bir konudur” dedi. Birikim Özgür, konuyla ilgili gazetemize şöyle konuştu:

BİRİKİM ÖZGÜR: HARCAMALAR ŞEFFAF OLMALI

“Örtülü ödeneğin nasıl kullanıldığı konusunda bilgi sahibi değilim, o yüzden Cumhurbaşkanı’na doğrudan bir suçlama yapılmasının doğru olacağını düşünmüyorum. Örtülü ödeneğin sadece uluslar arası alanda Kıbrıslı Türklerin çözüm ve barış mücadelesi için yürütülecek çalışmalarda kullanılmasını doğru buluyorum. Bunun dışında yurtiçinde cumhurbaşkanlığının ve tüm diğer bakanlık ve kurumlarının harcamalarının şeffaf olması gerektiği düşüncesindeyim.”

“KAMUOYU BASKISI OLUŞTURMALI”

“Sayın Eroğlu’nun çeşitli çevrelerle ilişkilerini güçlendirmek için bu ödenekten yararlandığı yönünde çeşitli iddialar vardır. Bu iddiaları zaten bizi özellikle yurtiçindeki harcamaların şeffaf olması noktasında şeffaf olmaya itiyor. Benim bilgim dâhilinde herhangi bir yasal düzenleme şuanda yoktur. Burada önemli olan kamuoyu baskısı oluşturmaktır.”

“BU BÜTÇE İLGİLİ BİRİMLERE AKTARILMALI”

“Nisan’da bizim adayımız seçilirse inanıyorum ki Sibel Hanım bu tür harcamalarla ilgili topluma doyurucu nitelikte açıklamalar yapacak bir insandır. Sosyal konularda devletin ilgili birimlerinin harcama yapması ve bu harcamaları şeffaf bir şekilde toplumla paylaşması en uygun olandır.”

Detay

 
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.